PRL - racuchy z jabłkami
RitaE/Pixabay
Autor Aneta Wasilewska - 24 Listopada 2020

W PRL dzieci się nimi zajadały. Robicie jeszcze racuchy z jabłkami?

Pamiętacie jeszcze przepis na racuchy z jabłkami? Przed laty w okresie PRL zajadały się nimi wszystkie dzieci. Może dziś warto przypomnieć sobie, jak niebiańsko smakowały. Wystarczy 10 minut, by cieszyć się ciepłym i smacznym posiłkiem.

Przepisy z okresu PRL wykorzystywane są w kuchni do dzisiaj. Jednym z najpopularniejszych przepisów, z których od lat korzystają gospodynie w miastach i na wsi, jest przepis na racuchy z jabłkami.

Ulubione danie wszystkich dzieci - racuchy z jabłkami

Do przygotowania racuchów z jabłkami potrzebujesz:

  • 2 średnie jajka
  • szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 2 średnie jabłka - 400 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
  • po pół płaskiej łyżeczki sody i proszku do pieczenia.

Przygotowanie rozpocznij od wbicia do miski jajek, dodaj ciepłe mleko i połącz całość przy pomocy miksera. Do ciasta dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszaj, do uzyskania gładkiej masy. Następnie odstaw ciasto, by chwilę odpoczęło.

W tym momencie obierz jabłka i zetrzyj je na grubych oczkach. Starte jabłka dodaj do ciasta i wymieszaj przy pomocy łyżki. Teraz nagrzej dużą patelnię, dodaj łyżkę oleju i przy pomocy łyżki stołowej nakładaj ciasto na patelnię. Smaż na średnim ogniu po 2 minuty z obu stron, aż racuchy się zarumienią. Racuchy powinny jeszcze odrobinę urosnąć na patelni. Przed podaniem oprósz cukrem.

Źródło: Ania Gotuje

Następny artykuł