prl
pixnio.com
Autor Magdalena Więckowska - 27 Listopada 2020

Kawa zbożowa - pamiętasz jej smak z dzieciństwa? Wspomnienie PRL-u

PRL dostarcza niewyczerpanej ilości wspomnień - również tych związanych ze sposobem żywienia. Choć lata PRL-u upływały niejednokrotnie w trudach i szarzyźnie, to wiele osób potrafiło odnajdywać radości dnia codziennego w małych rzeczach. Kawa zbożowa stała się popularna w tamtych latach niejako z konieczności, lecz pokochały ją miliony osób. Obecnie jej kawa zbożowa wraca do łask.

PRL nauczył nas, że przyjemność z codziennego życia można czerpać z najprostszych rzeczy, nawet wtedy, gdy sklepowe półki są prawie puste. Być może to dlatego jest to czas, który wiele osób wspomina z nutką nostalgii.

PRL i kawa zbożowa

Kawa zbożowa miała charakter zastępczego produktu wobec palonej czarnej kawy, która była często niedostępna.

Można więc powiedzieć, że popularyzacja kawy zbożowej nastąpiła niejako z przymusu zaakceptowania rzeczywistości.

Okazuje się jednak, że to małżeństwo z rozsądku rozpaliło miłość Polaków do kawy zbożowej.

Zalety kawy zbożowej

Smak kawy zbożowej przypomina dawne lata i napawa nostalgią za przeszłością. Poza tym napój ten ma wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia.

Jest źródłem płynnego błonnika, który zapewnia poczucie sytości na długi czas. Ponadto nie wypłukuje magnezu i innych minerałów z naszego organizmu jak kawa czarna, lecz - wręcz przeciwnie - dostarcza ich w sporej ilości.

Kawa zbożowa posiada w swym składzie jęczmień, żyto lub pszenicę, a także orkisz i przyprawy. Wpływa pozytywnie na florę bakteryjną jelit i wspomaga przemianę materii. Jak widać, kawa zbożowa jest źródłem nie tylko miłych wspomnień, ale także zdrowia.

Następny artykuł