prodiż
wikimedia.org
Autor Magdalena Więckowska - 7 Października 2020

Kto miał prodiż? Często lepszy od współczesnych piekarników, prawda?

Prodiż był jeszcze niedawno nieodzownym elementem wyposażenia każdej kuchni na wsi i w mieście. W czasach, gdy piekarniki nie były standardem to właśnie niezawodne prodiże sprawiały, że domownicy mogli cieszyć się wspaniałym zapachem pieczonego mięsa lub ciast. Niektórzy wracają do tych urządzeń również dzisiaj, mimo tego, że - teoretycznie - na rynku można znaleźć dużo bardziej wyspecjalizowane sprzęty kuchenne. Nie można jednak zaprzeczyć, że prodiż ma swój unikalny urok.

Prodiż jest reklamą sam dla siebie. Rzadko kiedy się psuł, pozwalał na przygotowywanie równomiernie upieczonych dań i po prostu uroczo wyglądał na kuchennym blacie. Kto z nas nie ma swojego prodiża schowanego za innymi, nowocześniejszymi sprzętami kuchennymi? Być może nastała doskonała okazja, by wyjąć zapomniany sprzęt i na nowo odkryć jego zastosowanie?

Zasłużony dla polskiej wsi sołtys odszedł za wcześnie. Jego śmierć pogrążyła w smutku całą społecznośćZasłużony dla polskiej wsi sołtys odszedł za wcześnie. Jego śmierć pogrążyła w smutku całą społecznośćCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:
1. Zmarła zbyt wcześnie, 6 lat temu osierociła trójkę małych dzieci. Grała m. in. w "Złotopolskich"
2. 39 tys. złotych zadłużenia na każdego Polaka już w 2021 roku. Resort finansów podał niepokojące dane
3. Tragedia w polskiej gminie. Niestety, doszło do najgorszego. Policja pilne poszukuje sprawców

Prodiż królował w PRL-u

Z pewnością w czasach PRL-u prodiż cieszył się szczególnymi względami. Poza tym, że był pierwszą elektryczną propozycją sprzętu, który pozwalał na przygotowanie ciast i mięs, to był po prostu bardzo wygodny. Zazwyczaj w formie okrągłego naczynia z aluminium oraz metalową pokrywą z wizjerem, który pozwalał kontrolować stan przygotowywanego dania. W większości przypadków prodiż był ogrzewany dzięki energii elektrycznej, ale czasem można spotkać również modele na gaz, a także w innych kształtach niż okrągłe - np. prostokątne. Prodiż był królem wypieków jeszcze przed nastaniem ery piekarników elektrycznych i z pewnością dobrze go wspomina każda gospodyni domowa.

Gniew rolników może rozlać się na całą Polskę. Słoma, gnojowica i blokady drógGniew rolników może rozlać się na całą Polskę. Słoma, gnojowica i blokady drógCzytaj dalej

Prodiżowa nostalgia

Mało kto wie, że słowo “prodiż” pochodzi z języka francuskiego “prodige” i oznacza “cud”. Czy tę niewielką maszynę o wyglądzie rozbudowanego spodka kosmicznego można nazwać cudem? Z pewnością wiele kucharek i kucharzy pospieszyłoby z odpowiedzią twierdzącą. Ciasto drożdżowe czy pieczone udka z prodiża nigdy nie zawiodły swoim smakiem nawet najwytrawniejszych krytyków domowej kuchni. Warto dodać, że ten uroczy sprzęt jest nadal produkowany. Ludzie ufają prodiżom i chętnie je kupują - choć na dużo mniejszą skalę, niż miało to miejsce np. w czasach PRL-u.

Poruszający list kobiety zakochanej w rolniku: Poruszający list kobiety zakochanej w rolniku: "Imponował mi wszystkim. Jednak był jeden problem"Czytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Przepis Makłowicza na gołąbki przebija wszystkie inne. Syte danie zaskakuje farszem
  2. Śląsk. Z premedytacją przejechał labradora samochodem. Zapadł przełomowy wyrok w sprawie oprawcy zwierząt
  3. Chlewnia spaliła się jak zapałka. Zginęło 2,5 tys. świń, potem nastąpił kolejny dramat
  4. Ich plany kompletnie legły w gruzach. Para z Podlasia padła ofiarą oszustów, dziś ostrzegają wszystkich
  5. Nowe zjawisko na wsi. Kościół bije na alarm, wskazuje konsekwencje
  6. Ponowne zamknięcie granic? MSWiA odpowiedziało, na tą wiadomość czekali Polacy

Następny artykuł