rolnicy
unsplash.com / fot. PHÚC LONG
Autor Magdalena Więckowska - 20 Lutego 2021

Większość Europejczyków ufa rolnikom. Dane EIT RIS nie pozostawiają wątpliwości

Na Forum EEC Trends zaprezentowano badanie unijnego organu EIT RIS, według którego aż 2/3 Europejczyków darzy zaufaniem rolników. O fakcie tym poinformowała Aleksandra Niżyńska, Project Manager RiS w EIT Food.

Na temat zaufania europejskich konsumentów wobec rolników dyskutowano podczas sesji Kalejdoskop trendów. Food Foresight: scenariusze przyszłości dla rynku spożywczego.

Rolnicy, którym ufają miliony Europejczyków

EIT Regional Innovation Scheme, w skrócie EIT RIS, jest projektem krajów Unii Europejskiej - stanowi dodatkowy organ dla państw, wspierający ich innowacyjność na wielu polach aktywności gospodarczej.

Członkami EIT RIS z krajów Unii Europejskiej są: Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Estonia, Grecja, Węgry, Włochy, Litwa, Łotwa, Malta, Polska, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia oraz Hiszpania.

Podczas forum EEC Trends organizowanego w przestrzeni internetowej dyskutowano na tematy gospodarcze. Wśród poruszanych tematów znalazło się miejsce na analizę roli i pozycji rolników w najnowszych badaniach prowadzonych przez RIS EIT. Aleksandra Niżyńska, będąca Project Managerem RIS EIT Food powiedziała podczas wydarzenia:

Magda z Magda z "Rolnik szuka żony" ogłosiła zaręczyny. Teraz przed rolniczką unieważnienie ślubu kościelnegoCzytaj dalej

- Badanie pokazuje, że rolnicy są tą grupą, do której konsumenci mają największe zaufanie. Ponad 2/3 Europejczyków darzy zaufaniem rolników.

Nie tylko rolnicy

Nie tylko rolnicy cieszą się rosnącym zaufaniem konsumentów. Aleksandra Niżyńska dodała:

- Co jest ciekawe, w tym roku zauważyliśmy trend wskazujący rosnące zaufanie do retailu, w tym do marketów i supermarketów, czyli miejsc, które sprzedają żywność.

Project Manager EIT RIS odniosła się również do sektora rolno-spożywczego w kontekście stereotypów i ich konfrontacji z rzeczywistością covidową:

- Istnieje stereotyp, że rolnictwo jest dość konserwatywne, ale trzeba pamiętać, że rolnicy i osoby zajmujące się produkcją żywności muszą być elastyczni m.in. pod kątem pogody i zmian klimatu. W związku z tym także sytuacje związane z koronawirusem, które wywróciły całą gospodarkę, przez branżę rolno-spożywczą zostały przyjęte ze spokojem.

Aleksandra Niżyńska odniosła się także do możliwych trudności i szans dla rolnictwa w najbliższym czasie:

- (...) nowe regulacje związane z Zielonym Ładem i wszystkie zmiany prawne, które będą wymagały od tej grupy dużego dostosowania się do wymogów unijnych, będą dużym wyzwaniem dla tej branży. (...) Natomiast są też takie elementy, które mogą pomóc rolników. Są to trendy związane z digitalizacją, czyli możliwość sprawdzania skąd mamy produkt w strategii "Od pola do stołu". To jest jedna z tych strategii unijnych w ramach Zielonego Ładu, co ma przełożyć się na jeszcze większe zaufanie do branży rolniczej, o czym też mówią nasze badania. Podsumowując wypowiedź, mam wrażenie, że nie tylko branża rolno-spożywcza, ale jeśli jesteśmy w kalejdoskopie trendów, to cała gospodarka po latach zmian związanych z digitalizacją, weszła w nowy etap transformacji zrównoważonej. Te idee związane ze zrównoważonym rozwojem stają się coraz ważniejsze i będą corem [ang. rdzeniem - przyp. red.] biznesu, ponieważ zarówno wymogi unijne, jak i nasz świat, mówią, że niezbędne jest działanie na rzecz klimatu.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

źródło: sadyogrody.pl

Następny artykuł