rolnicy
unsplash.com / fot. Eric Prouzet
Autor Magdalena Więckowska - 31 Grudnia 2020

Hiszpańscy rolnicy wyrzucają żywność, bo przegrywają z konkurencją. Wielka afera na południu

Rolnicy z Hiszpanii nie mają ostatnio powodów do zadowolenia. Wskutek zwiększonego importu do Hiszpanii z Maroka, południowoeuropejscy rolnicy byli zmuszeni zutylizować część wyprodukowanej przez siebie żywności.

Rolnicy zaistniałą sytuację określają jako nieuczciwą konkurencję i apelują do Unii Europejskiej o pilną interwencję.

Rolnicy z Hiszpanii kontra marokańskie produkty

Jednym z najważniejszych elementów kształtowania rynku jest podaż, która jest nierozerwalnie związana z popytem. W przypadku, gdy na dany rynek napływa wiele taniego towaru, jego droższe krajowe odpowiedniki przegrywają konkurencję - popyt na nie zanika, podaż musi zatem również spaść.

Do takiej sytuacji dochodzi ostatnio w Hiszpanii, która poza kryzysem związanym z pandemią koronawirusa mierzy się ze zwiększającym się importem żywności z Maroka.

Marokańskie ceny są konkurencyjne, m. in. dlatego, że tamtejszych rolników nie obowiązują wymogi nakładane przez Unię Europejską.

Siostra Andrzeja wyznała prawdę o bohaterach Siostra Andrzeja wyznała prawdę o bohaterach "Rolnicy. Podlasie". Fani zmartwieniCzytaj dalej

Utylizacja żywności

Portal warzywa.pl cytuje słowa sekretarza jednej z organizacji rolniczych UPA Andalucia - Miguela Cobosy:

- To wstyd widzieć, jak ogórki z Maroka nie przestają przekraczać naszych granic, podczas gdy rolnicy z Almerii i Granady musieli niszczyć towar wyprodukowany na miejscu, ponieważ jego cena była niższa od kosztów produkcji.

Mężczyzna dodał, odwołując się do wymogów nakładanych na hiszpańskich rolników:

- Hiszpańscy producenci spełniają wszystkie wymagania dotyczące środowiska, bezpieczeństwa żywności i warunków pracy, które stawia Europa. W międzyczasie ma miejsce rażąca nieuczciwa konkurencja, z importem z krajów spoza UE, w których te same wymagania nie są przestrzegane, zarówno przez tych zagranicznych producentów, jak i przez firmy hiszpańskie, który ten towar importują.

Warto dodać, iż - jak podaje Służba Statystyczna Handlu Zagranicznego Urzędu Podatkowego - od 1 stycznia do 30 września 2020 roku zaobserwowano 19-procentowy wzrost eksportu warzyw i owoców z Maroka do Hiszpanii. Popularnymi marokańskimi produktami na hiszpańskim rynku są arbuzy (wzrost sprzedaży o 64%), pomidory (wzrost o 29%) i ogórki (wzrost o 32%).

Niestety, w pewnym momencie hiszpańscy rolnicy byli zmuszeni zutylizować swoje ogórki, gdyż nie miały one szans konkurować z zalewem marokańskich produktów rolno-spożywczych. Hiszpańscy rolnicy domagają się pilnej interwencji ze strony UE, którą oskarżają m. in. o to, iż nie przestrzega zasady preferencji wspólnotowej.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Następny artykuł