rośliny
unsplash.com / fot. Jean Wimmerlin
Autor Magdalena Więckowska - 20 Listopada 2020

Rośliny modyfikowane genetycznie i odporne na szkodniki czy większa ilość insektycydów? Co lepsze?

Rośliny modyfikowane genetycznie u wielu osób wzbudzają strach, choć te same osoby nie zdają sobie często sprawy, że jedzona przez nich wieprzowina i drób tak naprawdę urosły na modyfikowanej soi. Naukowcy, wśród nich profesor Tomasz Twardowski z Polskiej Akademii Nauk rozwiewają wątpliwości co do kwestii roślin modyfikowanych genetycznie.

Rośliny GMO stosowane w rolnictwie nie dają powodów do tego, by sądzić, że stanowią zagrożenie dla zdrowia lub środowiska. Co więcej - mogą znacznie wspomóc gospodarkę i rozwój rolnictwa.

Skrywał w traktorze niebywałą rzecz. Wydało się, gdy nerwowo zareagował na widok policjantówSkrywał w traktorze niebywałą rzecz. Wydało się, gdy nerwowo zareagował na widok policjantówCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:

  1. Jaruś z “Chłopaków do wzięcia” z ważnym przesłaniem do fanów. Nikt się nie spodziewał
  2. Jeden z większych banków w Polsce masowo wysyła wezwania do zapłaty grupie klientów. Sytuacja budzi kontrowersje
  3. Wielkie łzy Magdy w kolejnym odcinku "Rolnik szuka żony". Porażające emocje

Rośliny GMO i masa strachu

Od dawna wiadomym jest, że genetyczna modyfikacja rośliny może sprawić, że będzie ona znacznie bardziej odporna na ataki grzybów i insektów. W efekcie rośliny nie są poddawane szkodliwym opryskom, co zachowuje ich naturalność, a także oszczędza kieszenie rolników. To jednak nie wszystko:

- Na świecie trwają też intensywne prace badawcze nad roślinami przystosowanymi do zimniejszego klimatu, do gleb zasolonych i suchych. To potencjalnie ważne w miejscach, gdzie brakuje wody. Odmiany takie wdrożono jednak do produkcji w niewielkim stopniu - opowiada profesor Twardowski z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w rozmowie z portalem Nauka w Polsce.

Warto jednak dodać, że choć w Polsce stosuje się na szeroką skalę paszę dla zwierząt na bazie modyfikowanej soi, to polscy rolnicy w znikomej części uprawiają rośliny GMO.

Rząd nie wypłacił weterynarzom pieniędzy za pracę. Dramatyczny apel do ministra rolnictwaRząd nie wypłacił weterynarzom pieniędzy za pracę. Dramatyczny apel do ministra rolnictwaCzytaj dalej

Kompromitujące mity

Na jednym z protestów przeciwko żywności GMO widniał transparent z kompromitującym napisem: “Nie chcemy żywności z genami”. Rzecz jasna, każdy organizm geny posiada i wcale nie trzeba do tego ręki bioinżyniera. Pokazuje to skalę niedoinformowania na temat organizmów modyfikowanych genetycznie. Profesor Twardowski stwierdził jasno:

- Przyczyny obaw są wielorakie, jak choćby brak wiedzy z zakresu biologii molekularnej, brak zrozumienia związanych z tym procesów i ogólny strach przed każdą nowością. Ale zauważmy, że wiek temu ludzie obawiali się samochodów i pociągów, a jeszcze niedawno również telefonu komórkowego i kuchenki mikrofalowej. Każda innowacja budzi strach, który stymulowany jest przez tę część społeczeństwa i tych producentów, którzy na innowacji stracą.

Na polach zostanie kapusta. Niestety, wielu odmian w ogóle nie opłaca się zbieraćNa polach zostanie kapusta. Niestety, wielu odmian w ogóle nie opłaca się zbieraćCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE W NASZYCH SERWISACH:

  1. Eksplozja smaku. Ewa Wachowicz podała przepis na kotlety po kijowsku tak pyszne, że nie można przestać ich jeść
  2. Lidl zaskakuje na Black Friday. Sprzęt niezbędny w każdym domu do 80 proc. taniej, żal nie skorzystać
  3. Niestosowne słowa fanki na temat “Rolnik szuka żony”. Manowska dała jej popalić, bezpośrednia do bólu
  4. Na polach zostanie kapusta. Niestety, wielu odmian w ogóle nie opłaca się zbierać
  5. Józef z "Rolnik szuka żony" publicznie upomniał Apolonię: "o czym Ty piszesz?". Bitwa na słowa w sieci
  6. Stres u psów - po czym go poznać i jak sobie z nim radzić? 7 najważniejszych oznak u zestresowanych pupili
  7. Media podają dalej druzgocącą wiadomość. Zmarł legendarny mistrz olimpijski, był wielką gwiazdą

Następny artykuł