rosół
Wikimedia Commons / fot. MOs810
Autor Magdalena Więckowska - 8 Listopada 2020

Kiedy ostatnio jedliście rosół z gołębia? Wyborne danie, które ma cudowne właściwości

Rosół jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej i ma wielu entuzjastów. Tradycyjnie na niedzielny obiad serwuje się właśnie tę potrawę, podawaną z makaronem jajecznym. W przeszłości popularne na wsiach było przygotowywanie rosołu nie tylko na bazie mięsa kurzego, ale także na mięsie gołębim. Wiele osób twierdzi, że jest to najlepsze lekarstwo w przypadku infekcji - stawia szybko na nogi i jest niezwykle delikatne dla żółądka.

Rosół kurzy jest niezwykle smaczny i stosunkowo łatwy do zrobienia, również dlatego, że drób jest powszechnie dostępny w niemal każdym sklepie. Inaczej sytuacja ma się z mięsem gołębi, których raczej nie można uświadczyć w popularnych dyskontach lub sklepach mięsnych.

Sesja narzeczeńska u Pawła z Sesja narzeczeńska u Pawła z "Rolnik szuka żony". Zakochani z Baśkami w tleCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:
1. Nagranie wszystko potwierdziło. Paweł z "Rolnik szuka żony" postawił na swoim
2. Decyzja zapadła, już od poniedziałku możesz mieć problem na granicy. Przejedziesz, ale jest warunek
3. Sesja narzeczeńska u Pawła z "Rolnik szuka żony". Zakochani z Baśkami w tle

Rosół z mięsa gołębia

W ostatnich latach w popularnych supermarketach zaczęły pojawiać się poza mięsem kurzym, kaczym i gęsim również mięso przepiórcze. Próżno jednak szukać na sklepowych półkach mięsa gołębia. Gołębie zazwyczaj kojarzą się wielu osobom z uciążliwymi gośćmi na parapetach mieszkań i domów i mało kto w ogóle myśli o tym, żeby z gołębia przygotować wywar. Rzecz jasna, gołębie miejskie kompletnie nie nadają się do tego, by zrobić z nich rosół. Sytuacja przedstawia się kompletnie inaczej w przypadku gołębi wiejskich, pochodzących ze sprawdzonego źródła, zdrowych i zadbanych.

Nowy Jork: ciężarne świnie prawie usmażyły się w chlewie. Ocalenie zawdzięczają jednej rzeczyNowy Jork: ciężarne świnie prawie usmażyły się w chlewie. Ocalenie zawdzięczają jednej rzeczyCzytaj dalej

Supermoce zawarte gołębim rosole

Częściej o gołębim rosole słyszało się kilkanaście-kilkadziesiąt lat temu. Obecnie zwyczaj ten nieco zanikł. Okazuje się jednak, że jeśli mamy gołębie od sprawdzonego hodowcy, przyrządzenie rosołu nie jest wcale zajęciem jedynie dla doświadczonych kucharzy. Warto pamiętać, że do gołębiego rosołu potrzeba nam młodych ptaków, gdyż tylko ich mięso jest na tyle delikatne i wartościowe, że nie utraci swoich właściwości podczas procesu gotowania. Kolejną rzeczą jest fakt, że na potrzeby rosołu potrzebujemy dwóch gołębi - nie są to duże ptaki, więc - inaczej niż w przypadku kury - potrzebujemy ich dwóch sztuk. Warto dodać, że gołębie mają mięso, które charakteryzuje się małą zawartością tłuszczu przy relatywnie wysokiej zawartości białka. Czyni to je niezwykle pożywnym i zdrowym posiłkiem dla osób osłabionych, po infekcjach, z delikatnym żołądkiem. Rosół z gołębia przyrządza się praktycznie tak samo jak ten na bazie mięsa kurzego. Jedyną różnicą jest krótszy czas gotowania.

Za 1,5 miesiąca może zabraknąć w Polsce ważnego produktu. Nadchodzą poważne problemyZa 1,5 miesiąca może zabraknąć w Polsce ważnego produktu. Nadchodzą poważne problemyCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. 5 niezawodnych sposobów na niebiańsko pyszne kotlety schabowe, których pozazdrości ci nawet szef kuchni. Palce lizać
  2. Zobaczyła na ławce w parku samotnego pitbulla. Podeszła bliżej i prawie się popłakała
  3. Za 1,5 miesiąca może zabraknąć w Polsce ważnego produktu. Nadchodzą poważne problemy
  4. Tegoroczne żniwa uderzają w rolników. Jedyna nadzieja w nadchodzących tygodniach
  5. Tragedia: rolnik zabity przez maszynę. Michał umierał na rękach kuzyna
  6. "Twoja Twarz Brzmi Znajomo": Czadoman spełnia się nie tylko na scenie. Zwycięzca programu za kulisami
  7. Zatrzasnęła drzwi i nie mogła wejść do domu. Wtem kociątko dokonało prawdziwego cudu, nagranie jest hitem sieci

Następny artykuł