rosół
Mariuszjbie / wikipedia.org
Autor Magdalena Więckowska - 14 Października 2020

Tradycyjny rosół w niedzielę był obowiązkowy na wsi, a dzisiaj? Jeden składnik potrafi z niego zrobić niezwykłą potrawę

Rosół jest obowiązkową potrawą w polskich domach podczas wszelkich ważnych uroczystości. Jada się go chętnie podczas niedzielnych obiadów, jak i w przypadku infekcji, gdy potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje i szybko postawi na nogi. Każdy z nas wie, że choć rosół zdaje się być potrawą prostą w przygotowaniu, to w każdym domu gotuje się go nieco inaczej.

Rosół lubi chyba każdy z nas - najlepiej smakuje ten u mamy lub u babci. Okazuje się jednak, że wspaniały smak można uzyskać dzięki sekretnemu składnikowi, stosowanemu m. in. przez znaną restauratorkę Magdę Gessler.

Rolnik Pudzianowski ujawnił swój największy osobisty sekret. Wszyscy byli w błędzie?Rolnik Pudzianowski ujawnił swój największy osobisty sekret. Wszyscy byli w błędzie?Czytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:
1. Emerytury rolników są dramatycznie niskie. Opublikowano najnowsze dane
2. Niemal 74 tys. Polaków dostanie ekstra pieniądze od ZUS. Niektórzy nawet po 12 786 zł
3. Koty trzeba zamknąć w domu? Okazuje się, że na dworze stanowią ogromne zagrożenie

Rosołu nigdy dość

Wywar najwyższej jakości i najlepszego smaku nie znosi pośpiechu. Nie jest to danie, które można przyrządzić w biegu - potrzeba przynajmniej kilku godzin, podczas których mięso i warzywa mogą gotować się na wolnym ogniu. Doświadczone gospodynie wiedzą, że dobór mięsa jest tutaj kluczowy. Doskonale sprawdzają się kombinacje mięsa kurzego z indyczym lub kurzego z wołowym. Szczególnie polecany jest tutaj szponder.

Jecie parówki? Mówią, że to mielone racice z tekturą i wodą - to prawda?Jecie parówki? Mówią, że to mielone racice z tekturą i wodą - to prawda?Czytaj dalej

Oczywistości i jeden sekret

Mięso zalewa się zimną wodą, po zagotowaniu zbiera się ukazujące się na powierzchni szumowiny. Dzięki temu rosół zachowa perfekcyjną klarowność. Po około 1,5 godziny do mięsa dodaje się warzywa - zazwyczaj pietruszkę, seler, marchew, kawałek pora, cebulę, niekiedy kapustę. Tutaj, w momencie dodawania przypraw takich jak ziele angielskie, liść laurowy czy ziarna pieprzu, większość z nas jest przekonana, że przygotowanie rosołu dobiega końca. Warto jednak pamiętać, że istnieje sekretna metoda wzmocnienia smaku rosołu. Magda Gessler poleca, by dodać do wywaru kilka goździków. Wydobędą one głębię smaku rosołu i sprawią, że ze zwykłego wywaru stanie się iście królewskim daniem.

Wicepremier w zdecydowanych słowach o Wicepremier w zdecydowanych słowach o "piątce dla zwierząt". Co będzie dalej?Czytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Tuż po przebudzeniu zawsze wypijasz filiżankę kawy? Fatalnie, Twój żołądek może nie wytrzymać
  2. Chciała zrobić sobie selfie z tygrysem, gdy zwierzę dostrzegło jej ciążowy brzuch. Niewiarygodna reakcja
  3. Nowy, piekielnie smrodliwy owad w Polsce. Może zagrozić rolnikom
  4. Jecie parówki? Mówią, że to mielone racice z tekturą i wodą - to prawda?
  5. Od 15 października dodatkowe pieniądze. Trzeba jedynie złożyć wniosek
  6. Wstrząsające doniesie z Polski. Szkoła i przedszkole zostają zamknięte, ulice opustoszały

Następny artykuł