rynek wieprzowiny
unsplash.com / fot. Amber Kipp
Autor Magdalena Więckowska - 5 Stycznia 2021

Lekka zmiana cen na rynku wieprzowiny. Czy to początek lepszej passy?

Rynek wieprzowiny w ostatnich miesiącach nie przeżywał - ujmując delikatnie - swoich najlepszych momentów. W 2020 roku od pięciu lat odnotowano najniższe ceny wieprzowiny, a hodowcy przestali czerpać zyski z prowadzenia gospodarstwa. Na początku stycznia pojawiła się jednak lekka zmiana cen.

Czy w sytuacji, gdy kilogram mięsa wieprzowego kosztuje kilka groszy więcej, można się spodziewać dalszej poprawy sytuacji na rynku wieprzowiny? Niestety, wahanie cenowe jest tutaj zbyt małe, by mówić o jakiekolwiek tendencji wzrostowej.

Rynek wieprzowiny i minimalna podwyżka cen

Rolnicy, którzy poświęcili energię i czas na chów i hodowlę świń, na wieść o tym, że kilogram wieprzowiny podrożał o kilka groszy z pewnością parskną śmiechem.

Nic dziwnego - gorycz, która wzrasta w hodowcach od długich miesięcy nie ma szansy być złagodzona.

Opłacalność produkcji mięsa wieprzowego nie stoi już obecnie pod znakiem zapytania - ona się po prostu większości rolników nie opłaca. Stąd złość, frustracje i wołania o pomoc.

Dramatyczny wypadek. Po mężczyźnie przejechał ciągnik rolniczyDramatyczny wypadek. Po mężczyźnie przejechał ciągnik rolniczyCzytaj dalej

Trzeba jednak przyznać, że prośby rolników o kupowanie żywca przez państwo jest co najmniej nietrafionym pomysłem. Wszak kieszeń państwowa jest zasilana przez podatki.

Jak podaje portal farmer.pl styczeń przyniósł minimalną zmianę na rynku cen mięsa wieprzowego. Optymiści powiedzą, że może to rodzić nadzieję na polepszenie sytuacji trzodziarzy. Pesymiści stwierdzą, że wzrost cen rzędu kilku groszy to kpina.

W rzeczywistości małe wahania cen są normalne dla rynku i nie muszą oznaczać, że sytuacja producentów wieprzowiny ulegnie w najbliższym czasie poprawie.

Ceny w styczniu

Jak podaje portal farmer.pl w porównaniu do grudnia 2020 roku, styczeń przyniósł subtelną zmianę w skupach mięsa wieprzowego - zarówno w kwestii żywca, jak i świń sprzedawanej w wadze bitej ciepłej.

Obecnie kilogram żywca (netto) kosztuje 3,71 złotych. Ceny w tym zakresie wahają się od 3,40 złotych do 4 złotych za kilogram netto. Jednocześnie podana początkowo uśredniona wartość jest 8 groszy większa niż ta z połowy grudnia.

Co w przypadku wagi bitej ciepłej? Według portalu farmer.pl półtusze w klasie E mają średnią cenę 4,65 złotych za kilogram (netto). Ceny oscylują tutaj w granicach 4,40 złotych do 4,90 złotych. Średnia cena w skupach w styczniu jest wyższa o 3 grosze w porównaniu do połowy grudnia.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Następny artykuł