smalec
pixabay.com
Autor Magdalena Więckowska - 30 Listopada 2020

Robicie własny smalec zimą? Okazuje się, że ma niezwykłe właściwości

Smalec przez wiele lat uznawany był za jeden z tłuszczów, który powoduje problemy zdrowotne, na czele z problemami układu krążenia. Naukowcy wciąż badają tłuszcze roślinne i zwierzęce, odkrywając coraz to nowsze ich właściwości. Okazuje się bowiem, że dawne przekonania o szkodliwości smalcu można tak naprawdę włożyć między bajki. Jest to co prawda wysokokaloryczny produkt, ale tak samo jak w przypadku oliwy z oliwek nie jada się go przecież całymi łyżkami. Smalec jest znany z dziada pradziada nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach słowiańskich i germańskich. Wiele osób uwielbia wspaniały smak smalcu na grubej pajdzie swojskiego chleba.

Smalec wraca do łask, co można obserwować m.in. w zmieniającym się asortymencie sklepów ze zdrową żywnością, stoiskami ekologicznymi, sklepami specjalizującymi się w żywności regionalnej, a także w restauracjach. Jest to pyszny tłuszcz, który ma wiele zastosowań i - jak się okazuje - przynosi pożytek naszemu zdrowiu.

Smalec na pajdzie chleba zagryzany ogórkiem

Co mamy na myśli, gdy słyszymy słowo “smalec”? Wielu z nas wraca myślami do rodziców i dziadków, którzy przygotowywali smalec samodzielnie w domu. Inni oczami wyobraźni widzą grubą pajdę chleba posmarowaną smalcem, a na niej plasterki kiszonego ogórka. Smalec jest niezwykle smakowityi - na szczęście - zdrowy, nawet pomimo tego, że jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego.

Najczęściej smalec wytapia się ze słoniny wieprzowej, choć można spotkać również smalec gęsi. Produkt taki wzbogaca się aromatycznymi skwarkami, kawałkami grubej soli, podsmażonej kiełbasy i cebuli. W wersji kurpiowskiej smalec serwowany jest z kawałkami jabłka. Wielu szefów kuchni uważa go za najlepszy tłuszcz do przygotowywania innych potraw.

Nieprawdziwe opinie o smalcu

Dlaczego tak wielu kucharzy uważa smalec za najlepszy tłuszcz do przygotowywania innych potraw? W odróżnieniu od innych tłuszczów jest bezwonny i nie czuć jego smaku w danej potrawie. Natomiast w odróżnieniu od oliwy z oliwek jest niezwykle odporny na bardzo wysokie temperatury, toteż może być używany do smażenia bez obawy przydymienia potrawy.

Smalec coraz częściej polecany jest przez dietetyków, okazuje się bowiem, że jest to niezwykle zdrowy dodatek diety człowieka. Ma niższą zawartość niekorzystnych tłuszczów nasyconych jak np. masło czy łój wołowy. Z drugiej strony zawiera więcej zdrowych dla serca i całego układu krążenia nienasyconych tłuszczów. Ma ją oliwa z oliwek, ale nie nadaje się ona do smażenia w bardzo wysokich temperaturach.

Dla porównania: zdrowy tłuszcz w smalcu to aż 50% jego zawartości, podczas gdy w popularnym maśle jest to zaledwie 32%. W modnym ostatnio oleju kokosowym jest to tylko 6% jego całkowitej zawartości. Okazuje się zatem, że mądrość ludowa po raz kolejny pokazuje, że to, co tradycyjne, jest dla naszego zdrowia najlepsze. Analizy naukowców z 2015 mówią jasno: smalec wieprzowy znajduje się na ósmej pozycji wśród najzdrowszych produktów spożywczych.

Następny artykuł