Szarlotka - przepis
anialaurman/Pixabay
Autor Aneta Wasilewska - 30 Września 2020

Staropolski przepis na szarlotkę jest hitem wśród gospodyń. Sekret tkwi w jednym składniku

Szarlotka z tego przepisu smakuje obłędnie, nic dziwnego, że dziś jest hitem wśród wszystkich gospodyń. Wiejskie jabłka idealnie sprawdzą się w tym przepisie. Wystarczy dodać jeden składni, a ciasto będzie zachwycało wszystkich domowników.

Szarlotka każdej jesieni pojawia się w polskich domach, wypełniając aromatem pieczonych jabłek z cynamonem cały dom. Przepisy na szarlotkę przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a gdy w sieci zjawił się przepis na staropolskie wydanie, wszystkie gospodynie wpadły w zachwyt. Wystarczył jeden składnik, by ciasto wyszło idealnie. Sprawdź, jak w bajecznie prosty sposób zachwycić wszystkich domowników.

Szarlotka ze staropolskiego przepisu. Lista składników

Do przygotowania kruchego ciasta potrzebne będą:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła 82%
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Natomiast nadzienie przygotujesz z:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu.

Bajecznie prosty przepis. Ciasto zniknie w mgnieniu oka

Przygotowanie kruchego ciasta rozpocznij od wysypania mąki na stolnicę. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami oraz jednym ze składników, który sprawi, że ciasto będzie rozpływać się w usta. Mowa oczywiście o śmietanie. To ona doda kruchości szarlotce. Do masy dodaj także kawałki zimnego masła i szybko zagnieć na jednolite ciasto. Połowę rozwałkuj i wyłóż na pokrytą pergaminem blaszkę. Pamiętaj, by przed włożeniem ciasta do lodówki, ponakłuwać je widelcem. Pozostałe ciasto obwiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na czas przygotowania nadzienia.

Nadzienie rozpocznij przygotowywać od obrania i pokrojenia na kawałki jabłek. Skrop je sokiem z cytryny, przełóż do garnka i zasyp cukrem, a następnie upraż. Przed końcem pamiętaj, by zagęścić jabłka łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach zimnej wody. Jabłka zestaw z ognia i wystudź. W tym czasie piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wystudzoną masę przełóż na ciasto posypane cynamonem. Pozostałe ciastko zetrzyj na tarce na wierzch ciasta. Szarlotkę piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 minut. Przed podaniem, oprósz cukrem pudrem.

Źródło: Przyślij przepis

Następny artykuł