warzywa
commons.wikimedia.org / fot. Arnaud 25
Autor Magdalena Więckowska - 14 Listopada 2020

Macie u siebie patisony? Warzywo, które zdobi i smakuje

Warzywa na jesieni ukazują swoje piękno w pełnej krasie, racząc nas swoimi wspaniałymi właściwościami odżywczymi. Nasycone przez lato słońcem i składnikami mineralnymi z gleby są gotowe do tego, by być zebrane i cieszyć oko i kubki smakowe przez całą zimę. Do pierwszych przymrozków można zbierać patisony, które należą do rodziny dyniowatych.

Warzywa te są niezwykle charakterystyczne i ze względu na ich oryginalny kształt trudno je pomylić z jakimkolwiek innym gatunkiem.

Opuszczona wieś jak z horroru. Ludzie przyjeżdżają tam po jednoOpuszczona wieś jak z horroru. Ludzie przyjeżdżają tam po jednoCzytaj dalej

DZISIAJ GRZEJE:
1. Internauci w mocnych słowach o Andrzeju i Gienku z "Rolnicy. Podlasie". Nikt się nie spodziewał
2. Ważne słowa wicepremiera o zniesieniu obostrzeń. Podał termin, który zaskoczył wielu
3. Dobra wiadomość dla milionów Polaków. Prezydent podpisał nowelizację ustawy

Warzywa o kosmicznym wyglądzie

Patisony hodowane są w różnych odmianach, lecz łączy je niezwykły kształt w formie spłaszczonej rozety. Tak naprawdę jest to odmiana dyni zwyczajnej i jest rośliną jednoroczną. Wywodzi się z terenów Ameryki Północnej, gdzie była uprawiana przez Indian. Jej kariera na Starym Kontynencie nie jest długa - hiszpańscy konkwistadorzy sprowadzili ją do Europy około 500 lat temu. Od tamtej pory patisony stają się coraz bardziej popularne.

Niepublikowane dotąd zdjęcia i wielki sekret Andrzeja z Niepublikowane dotąd zdjęcia i wielki sekret Andrzeja z "Rolnicy. Podlasie" ujrzały światło dzienne. Fani są zachwyceniCzytaj dalej

Patison w kuchni

Zabawnie wyglądające warzywa można zbierać już pięć tygodni po wysiewie i aż do pierwszych przymrozków. Nie jest to roślina, która łatwo poddaje się chorobom czy szkodnikom. Owoce są polecane osobom, które chcą kontrolować wagę - patisony są bowiem lekkostrawne i niskokaloryczne. Mają subtelny smak i cały szereg składników odżywczych takich jak karoten, żelazo, magnez, wapń, fosfor, a także witaminę C, B1 i B2 oraz PP. Można je marynować, konserwować, gotować i smażyć. Istnieje wiele przepisów na pyszne patisonowe dania, które jesienią z pewnością warto wykorzystać.

Wielkie pieniądze idą do rolników. Internauci zdają relacjęWielkie pieniądze idą do rolników. Internauci zdają relacjęCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Najszybsza, najpyszniejsza i oszałamiająco serowa zapiekanka ziemniaczana. Możemy jadać ją codziennie, nigdy się nie znudzi
  2. Każdy pamięta utwór z filmu "Niekończąca się opowieść". Wiemy jak wygląda Limahl i z czym powraca na scenę po latach
  3. Wielkie pieniądze idą do rolników. Internauci zdają relację
  4. Policja ścigała ciągnik napakowany ludźmi. Nie do wiary, kim był jeden z nich
  5. Awantura i wielka blokada mleczarni trwały kilkanaście godzin. Na miejscu pojawili się górale i policja
  6. Dalmatyńczyk miał zostać mamą 3 szczeniaków. Ale gdy zaczął się poród, wszystkim opadły szczęki
  7. Gigantyczny problem Włochów przed meczem z Polską. Podjęto decyzję, gwiazdy nie zagrają

Następny artykuł