warzywa
unsplash.com / fot. Phil DuFrene
Autor Magdalena Więckowska - 18 Listopada 2020

Jakie są wasze ulubione dania z dyni? Warzywo, które daje tysiące możliwości kulinarnych

Warzywa powinny pojawiać się w diecie każdego człowieka jak najczęściej. Niska zawartość kalorii przy wysokim poziomie wartości odżywczych sprawiają, że potrawy na bazie warzyw nie przyczyniają się do pogłębiania chorób cywilizacyjnych i wspierają nasze zdrowie. Warto zwrócić także uwagę na warzywa sezonowe. Jesień z pewnością należy do dyni, która jest niesamowicie wszechstronnym warzywem, które można wykorzystywać do rozmaitych potraw.

Warzywa te są roślinami jednorocznymi, a w ich skład wchodzi aż dwadzieścia różnych gatunków. Wiele z nich rośnie do gigantycznych rozmiarów, co napawa dumą ich hodowców.

Warzywa o wielkim potencjale

Dynia jest bez wątpienia doskonałą propozycją na obiad. Wiele osób jednak głowi się, w jaki sposób wykorzystać to spore w rozmiarach warzywo.

Jedną z najpopularniejszych opcji kulinarnych z wykorzystaniem tego warzywa jest dyniowa zupa o konsystencji kremu. Ma piękny, pomarańczowy kolor, a można ją spożywać z domowymi grzankami z chleba.

Doskonale smakuje również z prażonymi pestkami dyni. Niektórzy do zupy takiej dodają również karmelizowane jabłko. Znane są również pierogi z dyniowym nadzieniem, a także wegański fasolowo-dyniowy pasztet. Dynia daje także możliwość zrobienia pysznych placków, które są podobne do placków ziemniaczanych.

Dyniowe desery

Mniej znane potrawy z wykorzystaniem dyni to desery. Jednym z nich może być ciasto dyniowe, które potrafi zniknąć ze stołu w kilka chwil.

Słyszeliście kiedykolwiek o babeczkach dyniowych lub tarcie? Warto spróbować swoich sił w kuchni z dynią w roli głównej. Prawdziwymi szczęściarzami mogą nazywać się ci, którzy hodują te warzywa w przydomowym ogródku i mają do nich nieograniczony dostęp.

Następny artykuł