Wędliny - mięso
gratzwolfgang/Pixabay
Autor Aneta Wasilewska - 21 Października 2020

Kiedyś lepsze były jakość i smak. Przygotowujecie jeszcze domowe wędliny?

Wędliny królują na polskich stołach od lat. Chętnie sięgamy po nie podczas śniadań i kolacji. Przed laty niebywale popularne było przygotowanie własnych wyrobów w zaciszu własnego domu, z biegiem czasu zaczęto odchodzić od tej tradycji. A wy jeszcze przygotowujecie wędliny domowej roboty?

Wędliny stanowią nieodłączny element śniadania i kolacji wśród Polaków. Od lat chętnie sięgają po nie wszyscy, przygotowujący smaczne kanapki dla całej rodziny. Przed laty ogromnie popularnym było przygotowywanie ich własnoręcznie. Dziś coraz częściej kupowane są w lokalnych sklepach z mięsem i supermarketach. Jakość i smak własnoręcznie przygotowanych wędlin nie może równać się z tym, co znajduje się na sklepowych półkach.

Wędliny robione we własnym domu - lepszy smak i jakość

Zazwyczaj przygotowywanie wędlin pojawia się dziś w polskich domach przy okazji świąt. Jest to czas, kiedy spotkamy się z rodzinami przy wspólnym stole, a każdy chciałby, żeby znalazły się na nim jedynie najlepsze produkty. Wędliny w tym przypadku nie stanowią wyjątku. Wykonanie ich we własnej kuchni wiąże się z wieloma korzyściami. Przede wszystkim robiąc wędliny domowej roboty, mamy pewność, co znajduje się na naszym talerzu. Jeżeli mięso pochodzi ze znanego nam źródła, jest jeszcze lepiej, a jakość mięsa przekłada się także na jego smak.

Najpopularniejszym przepisem, który pojawia się w kuchennym repertuarze Polaków, to gotowana szynka. Chyba nie ma gospodyni, która nie wykonywałaby jej przed świętami Bożego Narodzenia. Wykorzystanie klasycznego przepisu, na przykład tego z "Kuchni Polskiej" gwarantuje nam tradycyjny smak, który kojarzyć się może z dzieciństwem. Zadbanie o dobrą jakość składników, to prosty przepis na sukces.

Wielkanocnym "królem" na stołach często staje się schab pieczony. Przygotowanie go w domu nie zajmuje wiele czasu, zdecydowanie dłużej należy poczekać, by mięso zdążyło się upiec. Jednak zdecydowanie warto, smak będzie rewelacyjny. Do przygotowania pieczonego boczku wystarczy posolić, popieprzyć i natrzeć majerankiem mięso i odstawić je na godzinę. Po upływie godziny mięso już można włożyć do piekarnika i piec do miękkości. W przypadku tego przepisu warto eksperymentować z przyprawami. Można spróbować z suszonymi pomidorami, by zyskać zupełnie nowy smak.

Wędliny przygotowywane w domu - tradycja odchodzi w zapomnienie?

Niestety, dziś coraz częściej odchodzi się od tradycji przygotowywania domowych wędlin. W polskich domach zazwyczaj można skosztować je podczas świąt i ważnych rodzinnych wydarzeń. A wy jeszcze przygotowujecie domowe wędlin, czy ta tradycja już całkowicie odeszła w zapomnienie?

Następny artykuł