wegetarianizm
unsplash.com / fot. Ralph (Ravi) Kayden
Autor Magdalena Więckowska - 6 Stycznia 2021

Znane firmy zachęcają do zaprzestania spożycia mięsa. Problem czy szansa dla rolników?

Wegetarianizm i weganizm stają się coraz bardziej popularne na całym świecie. Świadome wyłączenie z codziennej diety m.in. mięsa może być zarówno niemałym problemem, jak i wielką szansą dla współczesnego rolnictwa. W styczniu rozpoczęła się akcja "Veganuary", w której wielkie firmy takie jak Nestle czy Tesco zachęcają do zaprzestania spożycia mięsa na miesiąc.

Wegetarianizm polega nie tylko na świadomym wyłączeniu z diety mięsa, ale także owoców morza i ryb. Dodatkowo wegetarianie unikają spożywania produktów takich jak smalec czy żelatyna.

Wegetarianizm i rolnictwo

Akcja Veganuaryma miejsce co roku w styczniu, a jej głównym założeniem jest zaprzestanie jedzenia mięsa w styczniu. Nazwa pochodzi od angielskiej nazwy January (ang. styczeń) oraz vegetarianism(ang. wegetarianizm).

Co roku do akcji przyłącza się coraz więcej osób, w tym wielkie międzynarodowe firmy takie jak Nestle, Tesco, EY, Bloomberg, Marks&Spencer i wiele innych. Jak podaje portalspozywczy.pl w 2021 roku do wyzwania Veganuary przyłączyło się 350 tysięcy osób, czyli 50% więcej niż w styczniu 2020 roku.

Akcja ma charakter globalny, więc liczba w takiej skali może nie jest zbyt spektakularna, lecz warto dodać, że wiele osób po zakończeniu bezmięsnego wyzwania w styczniu przedłuża swój nowy nawyk żywieniowy na kolejne miesiące lub po prostu je dużo mniej mięsa na rzecz jego roślinnych alternatyw.

Czy rolnicy są bogaci? Wyjaśniamy, jak jest naprawdęCzy rolnicy są bogaci? Wyjaśniamy, jak jest naprawdęCzytaj dalej

Nie będzie przesadą powiedzieć, że rosnąca popularność wegetarianizmu i weganizmu jest wielkim wyzwaniem dla rolnictwa w Polsce, Europie i na świecie. Jest to jednocześnie wielkie pole do popisu dla innowacyjnych rolników, którzy takie sytuacje chcą przekuć w osobisty sukces.

Nowe perspektywy dla rolnictwa

Rok 2020 pokazał, że produkcja zwierzęca jest niezwykle ryzykowna pod względem ekonomicznym. Można tutaj wymienić rzutem na taśmę rynek mięsa wieprzowego czy drobiowego. Z kolei rolnicy, którzy postawili na uprawę pszenicy odnotowali wzrost cen swojego towaru.

Wielu rolników zaznacza, że hodowla zwierząt (zwłaszcza świń) staje się nieopłacalna. Dobrym pomysłem jest zatem postawienie na produkcję różnorodnych produktów - nie tylko mięsa, ale także żywności roślinnej.

Zmiana sposobu kultywowania rolnictwa może przynieść nie tylko zyski pieniężne rolnikom, ale także wymierne korzyści dla środowiska.

Nie bez przyczyny istnieje pojęcie takie jak wegetarianizm ekologiczny, który jest stylem życia wyłączającym mięso z diety ze względu na negatywny wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko.

Jedno jest pewne - obawy, iż mięso przestanie być spożywane jest wizją, która raczej nie ma szans spełnić się w realnym świecie. Mimo to zachowania i preferencje żywieniowe konsumentów zmieniają się z roku na rok, a rolnicy mogą skorzystać na tym naprawdę wiele.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Następny artykuł