Ziemniak - placki ziemniaczane
manfredrichter /Pixabay
Autor Aneta Wasilewska - 13 Listopada 2020

Są pysze i w mig znikają z talerzy. Dziś dzień placów ziemniaczanych

Dziś jeden z najpyszniejszych dni w roku - dzień placów ziemniaczanych. Masz w domu ziemniaki? Koniecznie skorzystaj ze wskazówek, jak wykonać idealne danie, które w mig zniknie z talerzy.

- Dania z ziemniaków to bez wątpienia polska specjalność. Jednym z takich dań są #PlackiZiemniaczane. Można je podawać na wiele sposobów. Na słodko czy słono – ważne, aby do ich przyrządzenia wybierać #PolskieZiemniaki! #DzienPlackowZiemniaczanych #polskiziemniak - przypomna dziś Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za pośrednictwem Twittera.

Dziś dzień placków ziemniaczanych - jak przygotować idealne danie?

Z okazji dzisiejszego święta podpowiadamy, jak przygotować najwspanialsze placki ziemniaczane.

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1/2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/4 cebuli,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie rozpocznij od obrana i starcia ziemniaków na tarce. Warto ostawić ziemniaki na kilka minut, by potem odlać nadmiar wody. Do ziemniaków dodaj mąkę, startą cebulę, jajko oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj. Na patelnię wylej olej i smaż placki około dwóch minut na każdej stronie.

Pierwszą zasadą, jaką należy zastosować podczas przygotowywania placków ziemniaczanych, to odsączenie nadmiaru wody. Dodatkowo warto przygotowywać placki na rozgrzanej patelni, dzięki czemu będą miały idealna chrupkość.

Ziemniak

fot. Twitter/Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Następny artykuł