zupa
jeffreyw / flickr.com
Autor Magdalena Więckowska - 15 Października 2020

Lubicie czerninę? Niektórzy uwielbiają, innych odstrasza

Zupa, która budzi najwięcej sprzecznych emocji wśród smakoszy? Z pewnością mianem tym można nazwać czarninę, zwaną również - zależnie od regionu - czarniną, czarną polewką, czorniną lub czarną zalewajką. Powodem, dla którego zupa ta wzbudza różne reakcje jest jej charakterystyczny składnik, jakim jest krew kaczki, gęsi lub - nieco rzadziej - królika lub świni. Choć jest to potrawa jak każda inna, oparta na produktach pozyskiwanych ze zwierząt, dla wielu współczesnych smakoszy jest nie do przełknięcia.

Zupie można zarzucać nieco mroczny charakter, ale prawda jest taka, że kto raz się zakochał w czerninie, nie będzie potrafił o tej miłości zapomnieć. Jej charakterystyczny smak jest nieporównywalny wobec innych dań kuchni polskiej.

Zupa, która mówi wiele

Czernina zawdzięcza swój słodko-kwaśny smak nie samej tylko krwi zwierzęcia, ale przede wszystkim umiejętnej mieszaninie cukru i octu. Są to składniki niezbędne do tego, by użyta do zupy krew nie uległa skrzepnięciu. Danie to jest typowe dla kuchni polskiej, w której chętnie używano wszystkich możliwych części zwierzęcia. W dawnych czasach dbano, by żaden element pożywienia nie był zmarnowany, stąd charakterystyczne dania takie jak zimne nóżki czy czarnina. Okazuje się jednak, że opisywana zupa, poza nietypowym smakiem, potrafiła przekazać straszliwą wiadomość gościowi, który spożywał ją w domu gospodarza.

W życiu i w literaturze

Okazuje się, że czarna polewka, serwowana kawalerowi starającemu się o rękę panny, mogła być wyraźnym sygnałem od rodziców dziewczyny, że nie jest on mile widziany jako przyszły zięć. Każdy młody mężczyzna udający się do rodziców swojej wybranki modlił się często w duchu, by nie została mu zaserwowana czernina. Taka właśnie sytuacja miała miejsce na kartach jednego z najsłynniejszych dzieł literatury polskiej - “Panu Tadeuszu”. Adam Mickiewicz wspomniał w epopei o Jackowi Soplicy, któremu podano czerninę, gdy starał się o względy Zosi. Dla wielu osób zupa ta jest jednak jednym z największych przysmaków kuchni polskiej. W internecie można znaleźć wiele przepisów na najlepszą jej wersję, a prawdziwi entuzjaści czerniny z pewnością mają swoje triki, aby ich zupa smakowała w niezapomniany sposób.

Następny artykuł