żywność
pixnio.com
Autor Magdalena Więckowska - 10 Listopada 2020

Cudowny produkt, bije na głowę sklepowe wersje. Jeśli masz jabłka, zrobisz go błyskawicznie

Żywność, która leży na sklepowych półkach nie zawsze ma wiele wspólnego z naszymi wyobrażeniami o zdrowych, odżywczych produktach spożywczych. Wiele rodzajów jedzenia jest naładowanych chemicznymi ulepszaczami, które przedłużają trwałość i poprawiają smak żywności. Wiele osób, czytając etykiety poszczególnych produktów, decyduje się na samodzielnie przygotowywanie niektórych z nich. Okazuje się bowiem, że nie wszystkie przepisy są trudne lub drogie w przygotowaniu. Czasem wystarczy nieco chęci i odrobina cierpliwości, by cieszyć się zdrową żywnością.

Do żywności ekologicznej z pewnością można zaliczyć domowej roboty ocet jabłkowy. Jeśli mamy łatwy dostęp do jabłek, wykonanie tego popularnego produktu będzie dziecinnie łatwe, a korzyści z jego spożywania - z pewnością wielokrotnie wyższe, niż w porównaniu ze sklepowymi odpowiednikami.

Żywność łatwa do przygotowania

Ocet jabłkowy nie jest wymagający. Samo jego przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie powinno zająć więcej niż piętnaście minut. Dopiero drugi etap może wystawić naszą cierpliwość na próbę, ponieważ ocet jabłkowy musi dojrzeć przez kilka tygodni - zazwyczaj od dwóch do pięciu. Warto jednak poczekać, gdyż walory smakowe i zdrowotne takiego octu jabłkowego biją na głowę produkty ze sklepów. Niektórzy zalecają picie rozcieńczonego octu jabłkowego w ilości 1-3 łyżek na szklankę wody z samego rana przed posiłkiem. Zabieg taki ma na celu oczyszczenie organizmu, co z pewnością będzie widoczne na skórze. Octu można także używać w połączeniu z oliwą z oliwek do przyprawiania sałatek. Produkt ten zawiera kwas octowy, cytrynowy i mlekowy, ponadto witaminy A, E, P, C, B, a także sód, potas, żelazo, fosfor, miedź i fluor. Dzięki temu osoby spożywające ocet jabłkowy mogą liczyć na podniesienie odporności, lepszą pracę jelit i niższy poziom glukozy we krwi.

Jak przygotować ocet jabłkowy?

Nie trzeba tutaj wiele: 1 kilogram jabłek, 1 litr letniej wody po przegotowaniu, a także trochę cukru. Tak naprawdę większość jabłek nadaje się do wyrobu octu - zależnie jednak od ich poziomu słodkości lub kwaśności trzeba dopasować ilość dodawanego cukru. Ocet jabłkowy powinien być finalnie raczej słodkawy w smaku, lecz wszystko zależy od osobistych upodobań. Jabłka kroimy na ćwiartki, wraz z gniazdami nasiennymi, lecz bez ogonków. Umieszczamy w słoju, zalewamy letnią, osłodzoną już wodą - bardzo ważne jest, by jabłka znajdowały się pod wodą. Słój przykrywamy gazą, którą mocujemy gumką. Pamiętajmy: ocet musi mieć dostęp do powietrza, by mogło dojść do fermentacji. Potem słój odstawiamy w ciepłe, zaciemnione miejsce, gdzie może rozpocząć się proces fermentacji. Od tego momentu trzeba cierpliwie czekać, aż cały proces dobiegnie końca. Możemy to rozpoznać po tym, że woda nie wydziela charakterystycznej piany, a w płynie nie widać bąbelków. Wtedy można przelać gotowy ocet wraz z jabłkami do wyparzonych słojów czy butelek.

Następny artykuł