Żywność - marnowanie
Facebook/Agrounia, pxhere CC0 Public Domain
Autor Aneta Wasilewska - 13 Grudnia 2020

Nie milkną echa po akcji rolników. Skala marnowania żywności w Polsce

Po nocnej akcji rolników z Agrounii w sieci rozpoczęła się dyskusja na temat tego, w jaki sposób zachowali się protestujący, którzy na drogę wyrzucili kapustę, jajka, ziemniaki i martwą świnię. Rolnicy wskazywali na to, że ta żywność i tak zostałaby wyrzucona. Z drugiej strony internauci piszą wprost o niepotrzebnym marnowaniu jedzenia. A jak rzeczywiście jest z marnowaniem żywności w Polsce? Niedawno zaprezentowane zostały wyniki projektu PROM, z którego wynika, że w każdej sekundzie do kosza trafia 150 kg żywności. Kto marnuje więcej? Rolnicy czy konsumenci?

Jak już wspominaliśmy we wcześniejszym materiale, w nocy doszło do akcji rolników z Agrounii, a gdy wiadomość o wyrzuceniu żywności na ulice zamieszczona została w mediach, rozpoczęto dyskusję. Internauci zaczęli wskazywać, że podobne zachowanie było niepotrzebne, a jedzenie mogło trafić do potrzebujących.

- Szkoda tyle żywności się zmarnuje, a tyle jest potrzebujących. Nieprzemyslano - pojawił się komentarz na facebookowej stronie Rolnikinfo.pl.

- Jak mają za dużo, niech dadzą na domy dziecka domy opieki, a nie na drogę - dodała druga osoba.

- To się nazywa marnacja. Zamiast dać biednym ludziom, to na ulicę wyrzucają. Teraz w dzisiejszych czasach to nie mają nawet szacunku do siebie nawzajem (pisownia org.)- zaznaczył internauta.

Odpowiedź Agrounii na zarzuty marnowania żywności

Kilka godzin po nocnej akcji na profilu Agrounii zamieszczono nagranie, na którym widać, jak ogromne ilości jedzenia idą "za stodołę" zamiast na drogę.

- Te obrazki widzimy zbyt często. Rozumiem, że takie wyrzucanie bardziej się podoba? Bo odbywa się w zaciszu rodzinnych tragedii i dramatów? To jest ok? Nie będziemy tego chować "za stodołę". Zobaczcie, jak wygląda rzeczywistość. Zrozumcie coś więcej niż samych siebie - napisano na profilu Agrounii na Facebooku.

Badanie na temat marnowania żywności w Polsce. Kto marnuje więcej? Konsument czy rolnik?

- W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba - przekazał Robert Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytutu Badawczego, kierownik zadania w projekcie PROM.

Z badań wynika, że na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 mln (4 840 946) ton żywności. W całym łańcuchu żywnościowym wydzielono następujący podział udziału w marnowaniu żywność:

  • 60% konsumenci
  • 15% produkcja podstawowa (rolnicza)
  • 15% przetwórstwo
  • 7% handel
  • niewiele powyżej 1% gastronomia
  • mniej niż 1% transport i magazynowanie.

Projekt PROM pt.: Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM) należy do programu badań naukowych i prac rozwojowych GOSPOSTRATEG. Realizuje go konsorcjum w składzie: Federacja Polskich Banków Żywności, Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Głównym celem badania było oszacowanie ilość żywności marnowanej w Polsce. Autorzy badań zaznaczają jednak, że należy zachować ostrożność przy porównaniach wyników badań.

- Wyniki badania PROM dowodzą, jak dla wyznaczenia kierunków działań zmierzających do ograniczenia strat żywności ważne jest robienie rzetelnych badań na podstawie przemyślanej metodyki. W zależności od przyjętych definicji oraz zastosowanych metod wyniki badań mogą się różnić między sobą, dlatego też trzeba ostrożnie podchodzić do porównywania skali strat i marnotrawstwa żywności w różnych krajach. Według badań FAO np. duże znaczenie w określaniu wielkości strat ma zarówno przyjęta definicja ogniwa łańcucha żywnościowego, jak i region, w którym analizowana jest skala problemu - zaznacza Robert Łaba.

Więcej na temat wyników badań PROM można przeczytać na stronie Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytutu Badawczego.

żywność

Niecodzienny widok na autostradzie. Kierowca natychmiast został zatrzymany przez policjęNiecodzienny widok na autostradzie. Kierowca natychmiast został zatrzymany przez policjęCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: Facebook Rolnik Info, Agrounia, teraz-srodowisko

Następny artykuł