Żywność - znakowanie
Marek BAZAK/East News
Autor Aneta Wasilewska - 15 Grudnia 2020

Dwa sposoby znakowania żywności. Nowa metoda w walce z ważnym problemem

Znakowanie żywności ma znaczny wpływ na marnowanie żywności. Jak podaje, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) aż 10% jedzenia na terenie Unii Europejskiej każdego roku trafia do kosza na śmieci w związku z nieprawidłowym znakowaniem. Dlatego we współpracy z Europejskim Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) opracowano nowe narzędzie, dzięki któremu przedsiębiorcy z sektora spożywczego będą mogli wybrać jedną z dwóch metod oznakowania żywności.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we współpracy z ECDC opracował nowe narzędzie do oznakowania produktów dla przedsiębiorców z sektora spożywczego.

Dwa sposoby oznakowania żywności

Żywność będzie mogła zostać oznaczona na dwa sposoby:

  1. "Use by…", "należy spożyć do…"

Będzie to oznaczało termin przydatności do spożycia. Zaznaczona na opakowaniu data będzie określała termin, po którym ze względu na bezpieczeństwo, produkt nie nadaje się do spożycia, nawet w przypadku gdy wygląd i zapach pozostanie niezmieniony.

2. "Best before…", "najlepiej spożyć przed…"

W przypadku tego oznaczenia data będzie wskazywała termin, po którym żywność nadal zachowuje swoje właściwości z punktu widzenia bezpieczeństwa, ale po upływie tego termin należy być świadomym tego, że produkt może ulec pogorszeniu (mowa o smaku czy konsystencji).

Odpowiednie oznaczenie odpowiedzią na problem marnowania żywności

Przedstawiciele Komisji Europejskiej nie mają wątpliwości, że odpowiednie oznakowanie produktów spożywczych mogłoby przyczynić się do zmniejszenia problemu marnowania żywności.

Obrazy RolnikINFO"Dość ukrywania się". Marta z "Rolnik szuka żony" pokazała wszystko po raz pierwszyCzytaj dalej

- Jasna i prawidłowa informacja na etykiecie produktu, a także lepsze rozumienie i stosowanie się do daty wskazanej na opakowaniu przez wszystkich aktorów może pomoc w walce z marnowaniem żywności w UE, jednocześnie zapewniając jej bezpieczeństwo - przekzał Kostas Koutsoumanis, Szef Panelu EFSA ds. Zagrożeń Biologicznych.

Jakie oznaczenie wybrać?

Jak donosi EFSA, powstało już narzędzie, które ułatwi wybór oznakowania. Przedsiębiorcy, odpowiadając na serię pytań, będą mogli dowiedzieć się, czy lepiej użyć określenia "należy spożyć do", czy "najlepiej spożyć przed". Pytania dotyczyć będą między innymi tego, jakiej obróbce poddawany jest produkt i jakie są jego warunki przechowywania.

Więcej na temat nowego narzędzia można dowiedzieć się na stronie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: AgroNews

Następny artykuł