żywność
wikimediacommons.com / fot. Mariuszjbie
Autor Magdalena Więckowska - 16 Listopada 2020

Królowa polskich sałatek, najlepsza z warzywami z własnego ogródka. Jak często gości na waszych stołach?

Żywność prosto z własnego przydomowego ogródka smakuje o niebo lepiej niż jakakolwiek inna. A dania przyrządzane na ich bazie - czysta poezja! Jedną z obowiązkowych pozycji na polskich stołach podczas codziennych dni, jak i większych uroczystości jest nieśmiertelna sałatka jarzynowa. Pozornie najprostsza na świecie, ale potrafi podbić serca najwybredniejszych smakoszy.

Żywność jest nie tylko obowiązkowym punktem przeżycia człowieka, jest również źródłem jednej z największych przyjemności, których doświadczamy na co dzień. Tradycyjna sałatka jarzynowa potrafi skutecznie poprawić humor na cały dzień.

Żywność, która oczarowuje

Sałatka jarzynowa składa się często z tego, co zostało gospodyniom po rosole - ugotowane marchewki, nieco selera. Poza tym ugotowane ziemniaki, ogórki kiszone, groszek i kukurydza, a także jajko. Niektóre panie domu dodają do tego kawałki szynki. Całość doprawiana jest przyprawami oraz majonezem. Czy można szybciej wykonać prawdziwe arcydzieło?

Sałatka jarzynowa

Danie to nie jest wcale popularne jedynie w Polsce. Podczas zagranicznych podróży można spotkać jej odpowiedniki w innych krajach. I tak na przykład we Włoszech nasza sałatka jarzynowa nazywana jest “l’insalata russa”, co oznacza dokładnie “sałatka rosyjska”. Fakt, na południu Europy jest zazwyczaj przyrządzana z kawałkami szynki, które zapewniają opisywanemu daniu ową “rosyjskość”. Fakt jest jednak taki, że ile gospodyń, tyle przepisów na najlepszą sałatkę jarzynową. Czy można wyobrazić sobie jakiekolwiek uroczystości i obiady rodzinne bez tej klasyki gatunku na stole?

Następny artykuł