Żywność - paszportyzacja
Piotr Molecki/East News
Autor Aneta Wasilewska - 17 Lutego 2021

Jacek Zarzecki ocenił paszportyzację polskiej żywności: "as w rękawie" sektora wołowiny

Zdaniem Jacka Zarzeckiego, prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, wprowadzenie paszportyzacji polskiej żywności zwiększy zaufanie do polskich produktów. Wprowadzenie takiego rozwiązania może być "asem w rękawie", jednak nie będzie rozwiązaniem wszystkich problemów.

Przypomnijmy, jeszcze pod koniec stycznia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisało list intencyjny, który rozpoczął prace nad projektem "paszportyzacji polskiej żywności". Zgodnie z projektem, utworzony zostanie cyfrowy system, który umożliwi śledzenie informacji o danym produkcje w całym łańcuchu dostaw "od pola do stołu". Więcej na ten temat pisaliśmy >tutaj<.

- Po wprowadzeniu paszportyzacji nasza produkcja będzie w pełni transparentna, co spowoduje większe zaufanie dla naszego produktu, co powinno nas wyróżniać na tle konkurencji - przekazał Zarzecki w rozmowie z Portalem Spożywczym.

Ciągnik zjechał z drogi i dachował. 16-letni pasażer został rannyCiągnik zjechał z drogi i dachował. 16-letni pasażer został rannyCzytaj dalej

Zarzecki: Przestaliśmy się czarować, że jest wszystko idealnie

Zdaniem Zarzeckiego wprowadzenie paszportyzacji polskiej żywności jest pozytywnym działaniem, które "nie jest oderwane od praktyk". Co więcej, w ocenie Zarzeckiego wprowadzenie paszportyzacji polskiej żywności może być przykładem modelowej współpracy między organizacjami rolniczymi i przetwórczymi a Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Przestaliśmy się czarować, że jest wszystko idealnie.Omówiliśmy nasze słabe punkty, problemy oraz dotychczasowy model funkcjonowania i doszliśmy do ciekawych wniosków, m.in. że wypracowanie, jednego wspólnego mechanizmu działania czy też wymiany informacji ułatwi nam działanie i może być źródłem wielu informacji, które pozwolą nam produkować lepiej, jak również umożliwi szybkie reagowanie np. w sytuacjach kryzysowych - przekazał.

Paszportyzacja nie jest lekiem na całe zło

Jednak, jak Zarzecki zaznaczył w rozmowie z portalem, paszportyzacja polskiej żywności nie rozwiąże wszystkich problemów, z jakim boryka się sektor wołowy.

- Jest jednak bardzo ważnym elementem działań mających na celu zwiększenie zaufania do polskiej wołowiny. Po wprowadzeniu paszportyzacji nasza produkcja będzie w pełni transparentna, co spowoduje większe zaufanie dla naszego produktu, co powinno nas wyróżniać na tle konkurencji. Ja mam nadzieję, że paszportyzacja będzie kartą przetargową przy otwieraniu nowych rynków dla naszych produktów i tzw. asem w rękawie - przekazał.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: Portal Spożywczy

Następny artykuł