żywność
East News / fot. Zofia i Marek Bazak
Autor Magdalena Więckowska - 18 Listopada 2020

Spożywanie większej ilości jaj i mięsa może mieć poważne konsekwencje. Australijscy naukowcy ostrzegają

Żywność może okazać się prawdziwym lekarstwem, ale również trucizną dla naszego organizmu. Co jakiś czas naukowcy publikują nowe wyniki badań, które odkrywają nowe fakty na temat wpływu popularnych produktów spożywczych na ludzkie zdrowie. Jak wynika z badań australijskich naukowców, zbyt częste spożywanie mięsa i jajek przy zmniejszonej ilości zbóż i warzyw może doprowadzić do cukrzycy.

Żywność w postaci jajek i mięsa nie jest niezdrowa - warto jednak pamiętać o prawidłowych proporcjach podczas planowania codziennego jadłospisu.

Jedzenie zbyt dużej ilości wymienionych produktów może spowodować spore problemy zdrowotne.

Żywność, która może przyczynić się do choroby

Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych, a jej najczęściej występującą odmianą jest typ 2.

Życie z cukrzycą nie jest niemożliwe, lecz z pewnością należy dbać o to, by minimalizować ryzyko zachorowania na jakąkolwiek chorobę na tyle, na ile jest to w naszych możliwościach.

Australijscy naukowcy przez okres od 1991 roku do 2009 roku monitorowali zmiany diety Chińczyków.

Wskutek nowych nawyków żywieniowych mieszkańcy Chin zaczęli spożywać mniej warzyw i produktów zbożowych. Z drugiej strony ilość zjadanych przez nich jaj i mięsa drastycznie wzrosła.

Wyniki badań naukowców

Zgodnie z obserwacjami australijskich naukowców, podwyższone spożycie mięsa i jaj może prowadzić do podwyższenia poziomu cukru we krwi.

W dalszej perspektywie takie praktyki mogą (choć nie muszą) zaowocować cukrzycą.

Wyniki badań ukazują, że spożywanie ponad 38 gram jajek dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę aż o 25%.

Warto zatem mieć na uwadze fakt, że nasza codzienna dieta nie może być monotonna, nawet jeśli jesteśmy przekonani, że jajka kur z naszego podwórka są najzdrowsze na świecie.

Następny artykuł