żywność
unsplash.com / fot. Valeriia Bugaiova
Autor Magdalena Więckowska - 27 Grudnia 2020

Rynek żywności ekologicznej w Polsce. Znaczna różnica wobec Zachodu, niemałe zdziwienie

Żywność staje się rodzajem produktów, który konsumenci wybierają z roku na rok coraz bardziej świadomie. W odpowiedzi na potrzeby rynkowe zauważalne są pewne zmiany w Polsce. Co ciekawe, sektor żywności ekologicznej rozwija się w Polsce najszybciej w porównaniu do innych segmentów rynku.

Żywność ekologiczna w Polsce zwiększa swoje udziały na rynku i to niezależnie od obecnej na świecie pandemii.

Żywność ekologiczna i sytuacja w Polsce

W rozmowie z portalem money.pl ekspertka żywieniowa Sylwia Krupa nie pozostawiła żadnych wątpliwości: polski rynek żywności ekologicznej rozwija się znacznie szybciej w porównaniu do naszych zachodnich sąsiadów.

Jest to bardzo dobra wiadomość dla rolników i konsumentów - okazuje się, że zwiększony popyt na tego typu żywność sprawia, że zmieniają się także zachowania samych producentów żywności.

Co ciekawe, jak podaje portal money.pl produkty ekologiczne odnotowały 25% większą sprzedaż w trzecim kwartale 2020 roku, niż miało to miejsce w analogicznym okresie w 2019 roku.

Dane te dotyczą oczywiście sklepów małoformatowych, które często specjalizują się w sprzedaży żywności ekologicznej. A co z supermarketami i sklepami wielkoformatowymi? Tutaj tendencja wzrostowa sprzedaży żywności ekologicznej jest również wyraźnie zauważalna.

W tym przypadku odnotowano wzrost o około 13% w trzecim kwartale 2020 roku w porównaniu do tego samego czasu w 2019 roku.

Sytuacja w innych krajach

Co ciekawe, tendencję wzrostową w tym aspekcie obserwuje się również w innych krajach Europy wschodniej, choć nie są to tak widoczne skoki, jak ma to miejsce na polskim rynku.

Nie ma wątpliwości, że Polacy coraz większą wagę przywiązują do pochodzenia produktów, które spożywają i przedkładają jakość nad cenę owoców, warzyw, nabiału, jaj czy mięsa. To właśnie te wymienione grupy produktów cieszą się największą popularnością na rynku produktów “bio”.

Pozytywne zmiany w tym aspekcie zachodzą również na poziomie popularnych supermarketów - promują one zdrowy styl życia, a co za tym idzie, implementują w swoją ofertę nowe ekologiczne produkty spożywcze.

Obserwacja segmentu żywności ekologicznej jest niezwykle interesująca, odzwierciedla bowiem zmiany, które zachodzą nie tylko w tym, jak odżywiają się Polacy, lecz przede wszystkim w tym, w jaki sposób myślą o żywności.

Następny artykuł