Prawdziwa skarbnica witamin – dereń jadalny
Roślina ta jest bardzo dobrze znana naszym dziadkom, którzy wiedzieli jak wykorzystać jej ogromny leczniczy potencjał. W ostatnim czasie dereń jadalny zyskuje coraz większą popularność i słusznie, ponieważ jego owoce są uważane za jedne z najzdrowszych na świecie. Przybliżamy sylwetkę derenia jadalnego.
Charakterystyka derenia jadalnego
Roślinę tę można spotkać zarówno dziko rosnącą w lesie, jak i w przydomowym ogródku . Dereń jadalny to drzewo mogące sięgać do 7 metrów wysokości. Charakteryzuje się zielonymi pędami, które przy intensywnym nasłonecznieniu zmieniają barwę na brązową . Na pędach eliptyczne liście są osadzone naprzemianlegle. Dereń jest uważany za najbardziej urokliwy wczesną wiosną, gdy kwitnie jako jeden z pierwszych drzew owocowych oraz jesienią w czasie owocowania.
Dereń jadalny to roślina miododajna . W marcu i kwietniu tworzy kwiatostany z pojedynczych, drobnych i promienistych żółtych kwiatów, które są prawdziwym pszczelim przysmakiem. Owoce derenia to z kolei czerwone pestkowce o owalnym kształcie , charakteryzujące się licznymi właściwościami prozdrowotnymi.
Właściwości lecznicze derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego są niezwykle bogatym źródłem witaminy C, P i A . Posiadają wiele cennych składników niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Wspomagają układ odpornościowy w walce z infekcją oraz mają zbawienny wpływ na wszelkiego rodzaju dolegliwości trawienne . Oprócz samych owoców należy pamiętać, że zarówno liście, kora, jak i korzenie derenia jadalnego są cennymi surowcami wykorzystywanymi w przemyśle farmaceutycznym.
Kulinarne zastosowanie derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego charakteryzują się piękną czerwoną barwą oraz słodko-kwaśnym smakiem z nutą cierpkości. Można je spożywać na surowo, a także z powodzeniem dodawać do różnego rodzaju wypieków lub deserów . Świeże owoce derenia są też świetnym składnikiem na przetwory - dżemy, konfitury, syropy czy też nalewki. Natomiast te suszone mogą stanowić przyprawę do marynat , nadając mięsu niepowtarzalnego charakteru. Ciekawostką jest, że niedojrzałe owoce po ukiszeniu przypominają w smaku oliwki.
Nalewka otrzymywana z owoców derenia jadalnego była i jest bardzo ceniona w medycynie ludowej . Oprócz tradycyjnej i bardziej popularnej dereniówki otrzymywanej z owoców znana jest również nalewka z liści derenia, która działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie . Nalewka pomaga zbić gorączkę oraz wzmocnić układ odpornościowy w okresie jesienno-zimowym.
Przepisy
Warto znać niezwykłe właściwości lecznicze derenia jadalnego i włączyć go do swojej diety . Lasy Państwowe na swojej stronie lasy.gov.pl podzieliły się sprawdzonymi przepisami z wykorzystaniem derenia jadalnego:
Herbata z derenia
Wzmacnia organizm i wspomaga pracę przewodu pokarmowego oraz zwiększa odporność, dbając o prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego . Polecana jest szczególnie jako pomoc w walce z przeziębieniem.
Czubatą łyżeczkę suszonych owoców derenia wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 15 minut . W przeciwieństwie do innych herbat ziołowych herbatkę z derenia można pić bez żadnych ograniczeń .
Konfitura z derenia
Do przygotowania konfitury z derenia będą potrzebne: 1 kg dojrzałych owoców derenia i 2 kg cukru . Owoce obierz, opłucz, wydryluj (jeśli konfitura ma być dodatkiem do herbaty, pestki można zostawić).
Z cukru i 1/2 litra wody ugotuj syrop, wsyp do niego owoce i odstaw na 24 godziny . Po wskazanym czasie gotuj na dużym ogniu . Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i smaż, aż owoce będą przezroczyste. Gorącą konfiturę nałóż do słoików.
Źródło: lasy.gov.pl