RolnikInfo.pl Uprawy Prawdziwa skarbnica witamin – dereń jadalny
Canva

Prawdziwa skarbnica witamin – dereń jadalny

5 września 2023
Autor tekstu: Justyna Nachman

Roślina ta jest bardzo dobrze znana naszym dziadkom, którzy wiedzieli jak wykorzystać jej ogromny leczniczy potencjał. W ostatnim czasie dereń jadalny zyskuje coraz większą popularność i słusznie, ponieważ jego owoce są uważane za jedne z najzdrowszych na świecie. Przybliżamy sylwetkę derenia jadalnego.

Charakterystyka derenia jadalnego

Roślinę tę można spotkać zarówno dziko rosnącą w lesie, jak i w przydomowym ogródku . Dereń jadalny to drzewo mogące sięgać do 7 metrów wysokości. Charakteryzuje się zielonymi pędami, które przy intensywnym nasłonecznieniu zmieniają barwę na brązową . Na pędach eliptyczne liście są osadzone naprzemianlegle. Dereń jest uważany za najbardziej urokliwy wczesną wiosną, gdy kwitnie jako jeden z pierwszych drzew owocowych oraz jesienią w czasie owocowania.

Dereń jadalny to roślina miododajna . W marcu i kwietniu tworzy kwiatostany z pojedynczych, drobnych i promienistych żółtych kwiatów, które są prawdziwym pszczelim przysmakiem. Owoce derenia to z kolei czerwone pestkowce o owalnym kształcie , charakteryzujące się licznymi właściwościami prozdrowotnymi.

Właściwości lecznicze derenia jadalnego

Owoce derenia jadalnego są niezwykle bogatym źródłem witaminy C, P i A . Posiadają wiele cennych składników niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Wspomagają układ odpornościowy w walce z infekcją oraz mają zbawienny wpływ na wszelkiego rodzaju dolegliwości trawienne . Oprócz samych owoców należy pamiętać, że zarówno liście, kora, jak i korzenie derenia jadalnego są cennymi surowcami wykorzystywanymi w przemyśle farmaceutycznym.

Kulinarne zastosowanie derenia jadalnego

Owoce derenia jadalnego charakteryzują się piękną czerwoną barwą oraz słodko-kwaśnym smakiem z nutą cierpkości. Można je spożywać na surowo, a także z powodzeniem dodawać do różnego rodzaju wypieków lub deserów . Świeże owoce derenia są też świetnym składnikiem na przetwory - dżemy, konfitury, syropy czy też nalewki. Natomiast te suszone mogą stanowić przyprawę do marynat , nadając mięsu niepowtarzalnego charakteru. Ciekawostką jest, że niedojrzałe owoce po ukiszeniu przypominają w smaku oliwki.

Nalewka otrzymywana z owoców derenia jadalnego była i jest bardzo ceniona w medycynie ludowej . Oprócz tradycyjnej i bardziej popularnej dereniówki otrzymywanej z owoców znana jest również nalewka z liści derenia, która działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie . Nalewka pomaga zbić gorączkę oraz wzmocnić układ odpornościowy w okresie jesienno-zimowym.

Przepisy

Warto znać niezwykłe właściwości lecznicze derenia jadalnego i włączyć go do swojej diety . Lasy Państwowe na swojej stronie lasy.gov.pl podzieliły się sprawdzonymi przepisami z wykorzystaniem derenia jadalnego:

Herbata z derenia

Wzmacnia organizm i wspomaga pracę przewodu pokarmowego oraz zwiększa odporność, dbając o prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego . Polecana jest szczególnie jako pomoc w walce z przeziębieniem.

Czubatą łyżeczkę suszonych owoców derenia wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 15 minut . W przeciwieństwie do innych herbat ziołowych herbatkę z derenia można pić bez żadnych ograniczeń .

Konfitura z derenia

Do przygotowania konfitury z derenia będą potrzebne: 1 kg dojrzałych owoców derenia i 2 kg cukru . Owoce obierz, opłucz, wydryluj (jeśli konfitura ma być dodatkiem do herbaty, pestki można zostawić).

Z cukru i 1/2 litra wody ugotuj syrop, wsyp do niego owoce i odstaw na 24 godziny . Po wskazanym czasie gotuj na dużym ogniu . Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i smaż, aż owoce będą przezroczyste. Gorącą konfiturę nałóż do słoików.

Źródło: lasy.gov.pl

Odpady z niemieckiej fermy wiatrowej nielegalnie sprowadzone do Polski. GIOŚ wydał komunikat
Obserwuj nas w
autor
Justyna Nachman
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś