Wartości odżywcze i zastosowanie dyni
Małymi kroczkami lato zbliża się ku końcowi. To jest właśnie czas, kiedy zaczyna królować ona – dynia. Do czego możemy ją wykorzystać? Jakie korzyści wynikają z dodania dyni do naszej diety? Odpowiadamy.
Dynia – symbol jesieni
W Polsce na największą skalę uprawiana jest dynia zwyczajna oraz olbrzymia , ale do rodziny dyniowatych zalicza się około 130 rodzajów i aż 800 gatunków warzyw , w skład których wchodzą np. kabaczek, cukinia, ogórek, arbuz czy melon . Oprócz gatunków dyni uprawianych w Polsce, do najpopularniejszych odmian dostępnych w sklepach należy również dynia hokkaido oraz piżmowa .
Dynię możemy wykorzystać jako ozdobę naszego domu czy też ogrodu , jak i niezwykły dodatek do wielu dań . W niektórych przypadkach dynia może nawet posłużyć jako główny składnik potrawy .
Wartości odżywcze dyni
Dynię zalicza się do warzyw niskokalorycznych. Dynia dostarcza stosunkowo niewiele kalorii (100 g dyni to jedyne 34 kcal). Ponadto jest źródłem białka (1,3 g/100 g) oraz błonnika pokarmowego (2,8 g/100 g), który dba o prawidłową perystaltykę jelit oraz pozwala na dłużej zachować sytość.
Dynia jest źródłem wapnia magnezu, selenu, potasu czy cynku oraz witamin A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny . Kupując dynię sklepie czy też zbierając ją z własnego ogródka, warto wybierać dynie bardziej dojrzałe i pomarańczowe– dostarczą nam wtedy więcej witamin z grupy B oraz karotenu .
Dynia – jak wpływa na zdrowie?
Jak podaje portal doz.pl: dynia wyróżnia się niezwykle korzystnym działaniem dla naszego organizmu. Wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wykazuje działanie kardioprotekcyjne .
Dzięki obecności błonnika pokarmowego skutecznie zapobiega zaparciom , a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi . Ponadto, dzięki wysokiej zawartości witamin A, C oraz E dynia może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego . Dynia wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne .
W jaki sposób przyrządzać dynię?
Dynię można przyrządzać na wiele różnych sposobów . Będzie odpowiednia zarówno jako dodatek do dań głównych, jak i sama przekąska . Można ją dusić, smażyć, piec oraz gotować, przyrządzając np. zupy krem . Dużą popularnością cieszą się również wszelkiego rodzaju ciasta dyniowe .
Przeciwwskazania do spożywania dyni
Dynia, ze względu na wysoką wartość indeksu glikemicznego, nie jest polecana diabetykom oraz osobom chorującym na insulinooporność .
Natomiast jest kompletnie odwrotnie z olejem z pestek dyni – ten, ze względu na wysoką zawartość tłuszczy w swoim składzie, jest jak najbardziej wskazany w diecie cukrzyka.
Pestki i olej z dyni
W sklepach możemy również zaopatrzyć się w pestki oraz olej z dyni. Pestki dyni mają w sobie dużo tłuszczy bogatych w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe . Na dodatek są doskonałym źródłem cynku, któremu pomaga zapobiegać powstawaniu zapalenia oraz przerostu prostaty .
Natomiast olej z pestek dyni – najczęściej tłoczony metodą na zimno – jest bogaty m.in.: w nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, kwasy fenolowe, skwalen oraz barwniki roślinne . Wszystkie te składniki poprawiają m.in. profil lipidowy krwi, obniżają ciśnienie tętnicze, mają działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe . Aby olej zachował wszystkie swoje właściwości, zaleca się przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu.