WIORiN: przeprowadzono badania pozostałości pestycydów w płodach rolnych
Współczesne rolnictwo korzysta z dobrodziejstw nauki i technologii, m.in. w postaci specjalistycznych środków ochrony roślin. Choć pestycydy chronią przed szkodnikami i chorobami roślin, to ich nieumiejętne wykorzystanie negatywnie wpływa na jakość produkowanej żywności. Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy poinformował o przeprowadzeniu badań pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych.
Wskutek badań stwierdzono, że większość dotychczas sprawdzonych próbek nie wzbudza zastrzeżeń. W 22 ze 114 próbek wykryto jednak pestycydy, które nie są zarejestrowane do stosowania na danej uprawie.
WIORiN: badania płodów rolnych pod kątem pozostałości pestycydów
Próżno szukać producenta żywności, który nie stosuje żadnych środków ochrony roślin w swoim gospodarstwie - trzeba przyznać, że bez specjalistycznych środków plony nie spełniałyby wymogów rolników i konsumentów, doprowadzając do poważnych problemów żywnościowych na rynku.
Kluczem w stosowaniu środków ochrony roślin jest uważność i stosowanie się do obowiązujących przepisów. Kwestia ta była badana w ostatnim czasie przez pracowników Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy.
Do badań pobrano 295 próbek 61 gatunków płodów rolnych z województwa kujawsko-pomorskiego , wśród których były m.in.: rzodkiewka, groch, szczypiorek, sałata, ogórek, pomidor kalarepa, szpinak, brokuł, czereśnia, chrzan, koper truskawka, kalafior, malina, porzeczka, rzepak, morela, wiśnia, borówka, agrest, jarmuż, pszenica, cukinia, żyto, jęczmień, pszenżyto.
Gatunki takie jak m.in. fasola, groch, proso, len i rzepak mają być poddane badaniu na obecność glifosatu . Warto podkreślić, że pestycyd ten nie może być stosowany przy ich uprawie.
Dotychczas WIORiN podzielił się wynikami 114 próbek , spośród których znacząca większość nie budzi żadnych zastrzeżeń. Nieprawidłowości wykryto w 22 z nich - okazało się, że rolnicy stosowali w ich przypadku środki ochrony roślin nieprzeznaczone do danej uprawy.
Odpowiedzialność rolników za produkowaną żywność
Należy podkreślić, że 22 próbki, w których wykazano nieprawidłowości, wraz ze swoim poziomem zawartości pestycydów nie przekroczyły wskaźnika NDP (tj. Najwyższego Dopuszczalnego Poziomu) i nie stworzyłyby zagrożenia zdrowia dla konsumentów.
Mimo to w obec rolników, którzy w uprawach zastosowali niewłaściwe środki ochrony roślin, WIORiN podjął postępowanie wyjaśniające. Producenci żywności będą musieli również zapłacić mandat karny.
Pracownicy WIORiN podkreślają, że profesjonalni rolnicy są zobowiązani do stosowania środków ochrony roślin w sposób zgodny z obowiązującym prawem, w dbałości o zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów.
Badania próbek płodów rolnych trwają nadal - wkrótce pojawią się informacje dotyczące zawartości glifosatu w rzepaku, prosie, lnie, grochu i fasoli.
Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:
-
Minister Puda spotka się z Kołodziejczakiem. Agrounia wystosowała oświadczenie
-
W jakich sytuacjach obrońcy zwierząt mogą wejść do gospodarstwa? Prawo mówi jasno
-
KAS wkroczyła do gospodarstwa. Nielegalny proceder udaremniony
Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl
Źródło: agropolska.pl