RolnikInfo.pl Ceny Cukier droższy o 64 proc. niż rok temu. Niepokojące prognozy
Iberion.pl

Cukier droższy o 64 proc. niż rok temu. Niepokojące prognozy

26 czerwca 2023
Autor tekstu: Magdalena Maffioli

Ceny cukru rosną w zastraszającym tempie, sprawiając, że staje się on jednym z najbardziej kosztownych produktów na rynku. Spadek podaży na świecie, w tym również w Polsce, przy nadal wysokim popycie, generuje niemałe obawy wśród producentów i konsumentów. Jak informuje “Rzeczpospolita”, zapasy cukru na świecie są na poziomie najniższym od 11 lat.

Ceny cukru galopują bez ustanku

Wedle najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) w maju 2023 roku ceny cukru w Polsce wzrosły o imponujące 63,4 proc. w porównaniu do tego samego miesiąca poprzedniego roku, czyli maja 2022. Co ciekawe, jeśli spojrzymy na dane miesięczne, odnotowano delikatny spadek cen o 0,5 proc. w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Spadek jest symboliczny i raczej nie budzi entuzjazmu wśród konsumentów – wzrost cen cukru jest nadal widoczny i niewiele wskazuje na to, by ten trend miał się w najbliższej przyszłości odwrócić.

Jeszcze niedawno ceny cukru szokowały jeszcze bardziej. Dla porównania: według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), w marcu 2023 roku ceny cukru wzrosły o 81,5 proc. w porównaniu do lutego 2022 roku.

Globalny rynek cukru zmaga się z trudnościami w dostawach

Ceny cukru martwią nie tylko w Polsce. W pierwszej połowie kwietnia 2023 roku kontrakty terminowe na cukier biały w Londynie osiągnęły najwyższy poziom od listopada 2011 roku, a obecne ceny cukru w Nowym Jorku przekroczyły pułap z października 2016 roku.

Rosnące ceny na światowym rynku cukru są wynikiem kompilacji szeregu czynników. Jak informuje portalspozywczy.pl, prognozuje się ograniczenie eksportu z Indii, niepewność związana z kampanią cukrowniczą w Brazylii oraz spodziewane słabe dostawy z Tajlandii, Europy, Chin i Meksyku. Wszystko to wpływa na napiętą sytuację na globalnym rynku i generuje niepewność wśród producentów oraz konsumentów.

Unia Europejska. Duży problem z cukrem

Unia Europejska stanęła w obliczu szczególnie trudnej sytuacji, gdyż średnie ceny cukru w jej granicach są obecnie dwukrotnie wyższe niż na rynku światowym. Problem ten pogłębia spadek podaży i wzrost kosztów produkcji.

Dla przykładu – dla konsumentów w Niemczech wszystkie rodzaje cukru podrożały średnio o ponad 70 proc. w porównaniu do roku poprzedniego, co stanowi poważne obciążenie dla budżetów gospodarstw domowych. Proces produkcji cukru wymaga znacznej ilości energii, której cena jest także wyższa – wszystko przez embargo na rosyjski gaz. Swoją cegiełkę do wzrostu kosztów produkcji cukru dokładają rosnące koszty zakupu uprawnień do emisji CO 2 .

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Maffioli
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś