RolnikInfo.pl Wieś Jakie odmiany jabłek do jakich celów? Nie każdy wie
unsplash.com

Jakie odmiany jabłek do jakich celów? Nie każdy wie

11 września 2023
Autor tekstu: Magdalena Maffioli

Odmiany jabłek a ich zastosowanie - jakie owoce wybrać do konkretnych celów? Warto poznać różnice między jabłkami deserowymi, stołowymi oraz tymi idealnymi do przetworów, aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem owoców.

Jabłka deserowe - soczyste i słodkie

Do bezpośredniego spożycia najlepsze są jabłka deserowe, wśród których dominują odmiany czerwone i zielone. Popularne odmiany deserowe to na przykład Jazz, Pink Lady, Delikates, Golden Delicious, Ligol, Rubin, Jonatan czy Gala.

Co cechuje tego typu owoce? Jabłka deserowe są soczyste, twarde, słodkie lub słodko-kwaśne. Ich struktura, nawet pod wpływem wysokiej temperatury, nie sprawi, że znacząco zmiękną, toteż nie są one najlepszym wyborem np. do dań z mięsem. Ich zapach i smak jest delikatny, więc może być łatwo przytłumiony przez inne składniki różnych dań.

Jabłka stołowe. Idealne do sałatek i mięs

Do jabłek stołowych zalicza się takie odmiany jak Boskoop, Landsberska, a także Idared czy Cortland. Sprawdzą się perfekcyjnie do sałatek lub jako dodatek do mięs: ich miąższ jest słodko-kwaśny o intensywnym smaku, który przebije się przez inne składniki dań. Jabłka stołowe są równie dobre do bezpośredniego spożycia, nie mają jednak tak jędrnej i chrupiącej struktury, jak jabłka deserowe. Co ważne, cechują się one również mniejszą zawartością wody w miąższu.

Jabłka do obróbki termicznej - szybko miękną i łatwo się rozgotowują

Na rynku znaleźć można odmiany jabłoni, których owoce idealnie nadają się do wyrobu przetworów dżemy, konfitury, na susz, soki, wina itp. W tej grupie odmian znajduje się np. Antonówka Zwykła, Boiken, Złota Reneta, Szara Reneta, Grochówka. Do pieczenia szarlotek w sezonie najlepiej sprawdzi się Szara Reneta i Antonówka. Jabłka przeznaczone na dżemy czy musy mają kwaskowy smak i ziemistą konsystencję. Nie prezentują się tak okazale, jak inne odmiany. Często mają matową, chropowatą skórkę, która nie zachęca do bezpośredniej konsumpcji.

Warto pamiętać, że im krótszy czas duszenia owoców, tym więcej wartości odżywczych w nich pozostaje.

40 mln kredytu dla części rolników. ARiMR ogłasza: tylko do 15.10
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Maffioli
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś