Polska żywność w Chinach? Przełomowe spotkanie ministrów rolnictwa
Spotkanie ministra rolnictwa i rozwoju wsi, Roberta Telusa, z ministrem Generalnej Administracji Celnej Chin (GACC), Yu Jianhua, 21 czerwca 2023 roku, przyniosło postęp w procedurach umożliwiających otwarcie chińskiego rynku dla kolejnych kategorii polskiej żywności. W trakcie spotkania podpisano także liczne dokumenty dwustronne. Spotkanie było pierwszym tego rodzaju od 2018 roku. W spotkaniu uczestniczył również sekretarz stanu Ryszard Bartosik.
Rozmowy między Polską a Chinami
Minister Robert Telus podkreślił, że znaczące poszerzenie dostępu do rynku chińskiego dla polskiej żywności jest kluczowe dla równoważenia bilansu handlowego między Polską a Chinami w sektorze rolno-spożywczym. Minister wyraził również nadzieję na zniesienie zakazu importu polskiej wołowiny oraz wznowienie eksportu mięsa drobiowego i wieprzowego zgodnie z zasadami Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt.
Z kolei minister Yu zadeklarował większe otwarcie Chin na wysokiej jakości polskie produkty rolno-spożywcze oraz wyraził zainteresowanie intensyfikacją współpracy handlowej. Zobowiązał się także do sprawnej procedury dostępowej dla polskiej wołowiny.
Podpisanie porozumień
Podczas spotkania, strony podpisały dokumenty regulujące warunki eksportu kolejnych grup polskich produktów na rynek chiński, m.in. mięsa wołowego, owoców borówki oraz karm dla zwierząt domowych. Podpisanie tych porozumień stanowi ważny krok w dążeniu do otwarcia chińskiego rynku dla polskiej żywności.
Apetyt na dalszy rozwój współpracy
Spotkanie ministrów rolnictwa Polski i Chin oraz podpisanie porozumień dwustronnych stanowią obiecujące sygnały dla rozwoju handlu rolno-spożywczego między oboma krajami. Otwarcie chińskiego rynku dla polskiej żywności stwarza szanse dla polskich producentów na zwiększenie eksportu i poszerzenie działań na globalnym rynku.
Chiny są jednym z głównych partnerów Polski w handlu rolno-spożywczym, a ich rynek cieszy się dużym zainteresowaniem polskich producentów. W 2022 roku wartość eksportu polskiej żywności do Chin wyniosła 188,6 mln euro. Największą część stanowiło polskie mleko i produkty mleczne.