Polski chroniony produkt rolny w UE. To już 45. przykład
Ministerstwo Rolnictwa poinformowało, że nazwa "Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły" została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Jest to już 45. polski produkt rolny, który otrzymał tego typu ochronę w Unii Europejskiej.
Tradycyjne powidła śliwkowe z Polski chronione przez prawo unijne
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są wytwarzane z dojrzałych owoców śliwy domowej odmiany węgierka zwykła (łac. Prunus domestica L. ). Charakteryzują się gęstą ciemnobrązową konsystencją z fragmentami skórek owoców, które nadają im lśniący wygląd. Ich smak jest lekko słodki i kwaskowaty, z delikatną goryczką pochodzącą z pestek. W procesie produkcji nie dodaje się żadnych cukrów poza tymi, które naturalnie występują w owocach.
Aby otrzymać opisywane Chronione Oznaczenie Geograficzne, minimum 75 proc. owoców użytych do produkcji powideł musi pochodzić z obszaru Doliny Dolnej Wisły, czyli z następujących powiatów: bydgoskiego, chełmińskiego, grudziądzkiego, świeckiego w województwie kujawsko-pomorskim oraz powiatów: kwidzyńskiego, sztumskiego i tczewskiego w województwie pomorskim.
Chronione Oznaczenie Geograficzne i Chroniona Nazwa Pochodzenia
Zarejestrowanie nazwy "Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły" jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego to kolejny przykład polskiego produktu rolnego chronionego na terenie Unii Europejskiej.
Produkty, które otrzymują Chronione Oznaczenie Geograficzne, pochodzą z określonego miejsca lub regionu, a ich nazwa nawiązuje do tego miejsca produkcji. W przypadku Chronionych Nazw Pochodzenia, przynajmniej jeden etap produkcji odbywa się na określonym obszarze. Oba systemy mają na celu ochronę jakości i charakterystycznych cech produktów, które są rezultatem szczególnego środowiska geograficznego i tradycji kulturowych.
Polskie produkty chronione w UE
W rejestrze Europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych znajduje się już ponad 1000 pozycji. Polska może poszczycić się licznymi produktami z oznaczeniami Chronionego Oznaczenia Geograficznego lub Chronionej Nazwy Pochodzenia. Do nich należą między innymi: andruty kaliskie, cebularz lubelski, chleb prądnicki, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, jabłka łąckie, jagnięcina podhalańska, kiełbasa lisiecka, kołacz śląski, miód drahimski, miód kurpiowski, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski, rogal świętomarciński, ser koryciński swojski, suska sechlońska, śliwka szydłowska, truskawka kaszubska, wielkopolski ser smażony.