RolnikInfo.pl Zwierzęta Pszczoły są jeszcze bardziej pożyteczne, niż myślisz. Dzięki nim zarobisz znacznie więcej
EAST NEWS

Pszczoły są jeszcze bardziej pożyteczne, niż myślisz. Dzięki nim zarobisz znacznie więcej

21 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Maffioli

Pszczoły miodne, jako zapylacze, odgrywają kluczową rolę w rolnictwie. W Polsce pszczelarstwo ma długą tradycję, a dbałość o dobrostan pszczół przekłada się na większe plony i zdrowsze uprawy. Jaką rolę odgrywają te owady w polskim rolnictwie? Jakie praktyki mogą wspierać bioróżnorodność pszczół miodnych? W naszym artykule przedstawimy szereg praktycznych porad, które będą mogły przynieść korzyści zarówno owadom, jak i rolnikom.

Pszczoły miodne. Zapylacze na wagę złota

Pszczoły miodne są jednymi z najważniejszych gatunków owadów zapylających na świecie – odpowiadają za zapylanie około 80% gatunków roślin kwiatowych, w tym wielu roślin uprawnych. Ilu pszczołom w Polsce zawdzięczamy możliwość produkcji żywności roślinnej? Według aktualnych danych jest to około 1,77 mln rodzin pszczelich. Z kolei każda rodzina pszczelam może liczyć od 20 000 do 120 000 owadów.

Proces zapylania roślin przez pszczoły ma kluczowe znaczenie dla wydajności i jakości plonów takich upraw jak m.in. jabłonie, wiśnie, maliny, truskawki, ogórki czy rzepak. W świetle przytoczonych informacji widać, jak bardzo istotna jest świadomość na temat tego, w jaki sposób wspierać pszczoły i środowiska, w których żyją.

Praktyki rolnicze sprzyjające bioróżnorodności pszczół miodnych

Aby wspierać bioróżnorodność pszczół miodnych na terenie gospodarstwa rolnego, warto stosować sprawdzone praktyki. Nie wymagają one szczególnych nakładów czasowych czy finansowych, jednak dzięki małym zmianom w sposobie postrzegania gospodarstwa jako części większego ekosystemu, będziemy mieli szansę przyczynić się do zwiększenia dobrostanu zapylaczy, w tym pszczół miodnych.

Z pewnością warto zwrócić uwagę na utrzymanie siedlisk dla pszczół: tworzenie pasów kwietnych wzdłuż pól uprawnych, sadzenie drzew i krzewów miododajnych oraz utrzymanie łąk kwietnych. Są to doskonałe i nieskomplikowane metody na dbanie o dobrostan gatunków owadów zapylających. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: dostęp do kwitnących roślin przez cały sezon wegetacyjny jest kluczowy dla utrzymania zdrowych populacji pszczół.

Niemniej ważne jest ograniczenie stosowania pestycydów. Niektóre pestycydy mają negatywny wpływ na pszczoły miodne, prowadząc do spadku ich liczebności. Warto stosować pestycydy o niskim ryzyku dla pszczół, a także stosować je w sposób racjonalny i zgodny z zaleceniami producenta. W przypadku konieczności rozpylania środków chemicznych nad uprawami, należy wybrać czas, w którym pszczoły miodne udają się na spoczynek, tj. późnym wieczorem lub bardzo wczesnym rankiem, aby miały jak najmniejszy kontakt ze szkodliwymi substancjami.

Poza wspomnianymi praktykami wspierającymi życie pszczół, warto wspomnieć o współpracy rolników z lokalnymi pszczelarzami. Ustalenie korzystnych dla obu stron warunków współpracy z pszczelelarzami żyjącymi w najbliższym sąsiedztwie może przynieść wiele korzyści. Rolnicy mogą zaoferować miejsce na ustawienie uli, blisko swoich pól, a pszczelarze zapewnią zapylanie roślin wprowadzając na dany teren silne rodziny pszczół. Wspólna wymiana wiedzy na temat ochrony pszczół i roślin może również wzmocnić lokalne społeczności i zwiększyć świadomość o znaczeniu pszczół miodnych w rolnictwie.

Korzyści płynące z dbałości o bioróżnorodność pszczół miodnych

Wspieranie bioróżnorodności pszczół miodnych przynosi wiele korzyści, zarówno dla rolników, jak i dla środowiska. Nie trzeba dwa razy podkreślać, że poszanowanie owadów zapylających oznacza zwiększenie plonów i jakości upraw. Poprawa warunków życia dla pszczół miodnych przekłada się na lepsze zapylanie roślin uprawnych, co z kolei prowadzi do wyższych plonów i lepszej jakości produktów rolnych.

W tym samym czasie dobrostan pszczół miodnych realnie wpływa na wzmocnienie ekosystemów – natura to system naczyń połączonych, a pszczoły są jego integralną częścią. Pszczoły miodne odgrywają kluczową rolę w ekosystemach, wspierając bioróżnorodność innych gatunków roślin i zwierząt. Wspieranie pszczół miodnych przyczynia się do ogólnego zdrowia ekosystemów, na których opiera się rolnictwo, tj. tych, które dotyczą uprawy zbóż, owoców i warzyw.

Przyjaźń między rolnikami a pszczołami to także przejaw wprowadzania modelu zrównoważonego rozwoju rolnictwa, bezcennego w dobie degradacji środowiska naturalnego. Dbałość o bioróżnorodność w środowisku życia pszczół miodnych wpisuje się w ideę rolnictwa, które żyje w zgodzie z naturą, chroni środowisko i ma na względzie nie tylko efektywność gospodarczą, ale też dobrostan zwierząt.

Pszczoły miodne odgrywają kluczową rolę w polskim rolnictwie, a wspieranie ich bioróżnorodności przynosi wiele korzyści zarówno dla rolników, jak i dla środowiska. Wdrażanie praktyk rolniczych sprzyjających pszczelarstwu, takich jak tworzenie siedlisk, ograniczenie stosowania pestycydów czy współpraca z lokalnymi pszczelarzami, może przyczynić się do zwiększenia wydajności i jakości plonów, wzmocnienia ekosystemów oraz zrównoważonego rozwoju rolnictwa. Warto pamiętać o tych praktykach i dążyć do ich wdrażania, aby wspierać pszczół miodnych i czerpać korzyści z ich usług ekosystemowych.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Maffioli
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś