RolnikInfo.pl Wiadomości Tajlandia otworzyła się na polską wołowinę
pexels.com @Markus Spiske

Tajlandia otworzyła się na polską wołowinę

29 sierpnia 2023
Autor tekstu: Joanna Kowalska

W Polsce rocznie produkuje się ponad 500 tysięcy ton żywca wołowego. Póki co, najważniejszymi odbiorcami produktów wołowych są kraje członkowskie Unii Europejskiej. Jednak rynek azjatycki coraz śmielej otwiera się na polskie produkty pochodzenia zwierzęcego. W sierpniu bieżącego roku 11 polskich zakładów otrzymało uprawnienia na eksport mięsa i podrobów wołowych na rynek tajlandzki.

Tajlandia coraz bardziej otwiera się na handel z Polską

Dotychczas, z Polski do Tajlandii eksportowano głównie wyroby stalowe, elementy elektryczne wykorzystywane w branży motoryzacyjnej oraz różnego rodzaju chemikalia, w tym środki ochrony roślin.

Jednak kraj ten coraz śmielej otwiera się na podstawowe produkty rolnicze wytwarzane na terenie naszego kraju. W dniu 18 sierpnia bieżącego roku podjęto decyzję, o dopuszczeniu eksportu polskich produktów wołowych na tajlandzki rynek.

Polskie mięso i podroby wołowe trafią na rynek azjatycki

W drugiej połowie bieżącego miesiąca, Główny Inspektorat Weterynarii opublikował oficjalną informację o zezwoleniu dopuszczenia polskich zakładów do eksportu mięsa i podrobów wołowych do Tajlandii . Ostateczna decyzja została podjęta przez inspektorów tajlandzkich, którzy analizowali dane zebrane podczas przeprowadzania audytu w 2022 roku.

Nowo wprowadzone zasady obowiązywać będą przez trzy lata, od sierpnia bieżącego roku do sierpnia 2026 roku.

Ostatni krok należy do tajlandzkich inspektorów weterynaryjnych

Eksport produktów wołowych do Tajlandii możliwy będzie po zatwierdzeniu pomiędzy stronami, wzoru świadectwa weterynaryjnego . Na chwilę obecną nie wiadomo, kiedy światło dzienne ujrzy finalna wersja tego dokumentu. Wszelkie procedury związane z dostarczeniem polskiego mięsa i podrobów wołowych do Tajlandii muszą być zgodne z wymaganiami tamtejszego rynku.

Do eksportu produktów wołowych uprawnionych zostało jedenaście polskich zakładów , specjalizujących się we wprowadzaniu na rynek podstawowych produktów wytworzonych z bydła mięsnego.

Źródło: wrp.pl, portalspozywczy.pl

Sadownicy zbiorą 3 mln ton jabłek w sezonie. To o milion owoców mniej niż w poprzednim roku
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kowalska
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś