Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) – centralny urząd administracji rządowej z siedzibą w Warszawie, funkcjonujący od 1 stycznia 2000. Urzędem kieruje powoływany przez premiera na wniosek ministra zdrowia Główny Inspektor Sanitarny.
Główny Inspektorat Sanitarny wystosował ostrzeżenie do klientów popularnej sieci supermarketów Lidl. Ci klienci, którzy zakupili w nim mąkę żytnią, powinni zrezygnować ze spożycia wskazanej w komunikacie partii tego produktu. Wykryto w niej podwyższony poziom ochratoksyny A, a ta z kolei jest groźna dla zdrowia człowieka.
Pierwsze zbiory grzybów zadowoliły wielu grzybiarzy, bowiem w lasach pojawił się prawdziwy wysyp borowików, maślaków czy podgrzybków. Grzybiarze całymi koszami wynoszą zbiory z lasu, a czego nie zdołają przerobić, sprzedają. Na targowiskach i bazarkach już pojawiły się koszyki ze świeżymi grzybami. Co roku są droższe, ale teraz cena jednej kani przebija pozostałe gatunki na głowę.
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) ostrzega: w ostatnich dniach wycofano z polskich sklepów szereg produktów, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zainteresowanych informacją o tym, które produkty są objęte wycofaniem, przestrzegamy, aby zachować szczególną ostrożność. Wadliwych produktów nie wolno spożywać – można je wyrzucić lub oddać do sklepu.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Jak powiadomiono, Zakład Przetwórstwa Mięsa Dubimex powiadomił o wycofaniu wyrobów mięsnych. Zgodnie z informacjami przekazanymi przez firmę, w mieszance przyprawowej znalazł się tlenek etylenu. Zakład Przetwórstwa Mięsa Dubimex wycofał partie boczku, golonki i szynki, ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika, który był zanieczyszczony tlenkiem etylenu. - Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona - informuje GIS. Z rynku wycofane zostały następujące produkty:>
GIS podał, iż pierwszy produkt to mięso mielone sprzedawane w sklepach Lidl, a drugi to sznycel drobiowy dostępny w sieci Biedronka. Gis o salmonelli w mięsie drobiowymGłówny Inspektorat Sanitarny podał niepokojącą wiadomość dotyczącą popularnego produktu spożywczego sprzedawanego w sieciach handlowych Lidl i Biedronka: wskutek działań urzędowych w mięsie drobiowym wykryto salmonellę. W pierwszym komunikacie możemy przeczytać: - W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella z grupy O:9 w 4 z 5 próbek produktu mięso mielone z fileta kurczaka.Serdecznie zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo:[EMBED-3]Pomimo tego, że obróbka cieplna minimalizuje ryzyko zachorowania na salmonellozę, to Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o niejedzenie wadliwego produktu: - (...) ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.