Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) – centralny urząd administracji rządowej z siedzibą w Warszawie, funkcjonujący od 1 stycznia 2000. Urzędem kieruje powoływany przez premiera na wniosek ministra zdrowia Główny Inspektor Sanitarny.
Główny Inspektoriat Sanitarny stwierdził przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu w czarnej herbacie liściastej. Konsumenci pod żadnym pozorem nie powinni spożywać partii produktów określonych w komunikacie, ponieważ mogą stanowić zagrożenie dla ich zdrowia.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Jak powiadomiono, Zakład Przetwórstwa Mięsa Dubimex powiadomił o wycofaniu wyrobów mięsnych. Zgodnie z informacjami przekazanymi przez firmę, w mieszance przyprawowej znalazł się tlenek etylenu. Zakład Przetwórstwa Mięsa Dubimex wycofał partie boczku, golonki i szynki, ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika, który był zanieczyszczony tlenkiem etylenu. - Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona - informuje GIS. Z rynku wycofane zostały następujące produkty:>
GIS podał, iż pierwszy produkt to mięso mielone sprzedawane w sklepach Lidl, a drugi to sznycel drobiowy dostępny w sieci Biedronka. Gis o salmonelli w mięsie drobiowymGłówny Inspektorat Sanitarny podał niepokojącą wiadomość dotyczącą popularnego produktu spożywczego sprzedawanego w sieciach handlowych Lidl i Biedronka: wskutek działań urzędowych w mięsie drobiowym wykryto salmonellę. W pierwszym komunikacie możemy przeczytać: - W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella z grupy O:9 w 4 z 5 próbek produktu mięso mielone z fileta kurczaka.Serdecznie zapraszamy do obejrzenia naszego najnowszego materiału wideo:[EMBED-3]Pomimo tego, że obróbka cieplna minimalizuje ryzyko zachorowania na salmonellozę, to Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o niejedzenie wadliwego produktu: - (...) ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.