Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Przemysł mięsny

Przemysł Mięsny

Przemysł mięsny obejmuje firmy przetwarzające surowce mięsne.

Mięso
04.02.2025 08:09 Pazury i kości nie tylko w parówkach. Polacy się nim zajadają, mało kto sprawdza skład

Warto przyjrzeć się swoim wyborom żywieniowym i nabrać świadomości w kwestii produktów, które wybieramy w codziennej diecie. Wciąż wielu z nas decyduje się na zakup produktów mięsnych, niskiej jakości, które są przetwarzane w sposób mechaniczny. Patrząc na skład niektórych z nich, można się negatywnie zaskoczyć.

Pożar zakładów mięsnych
01.01.2025 10:46 Pożar znanych zakładów mięsnych. Z ogniem walczyło 17 zastępów strażackich, ogromne straty

W poniedziałkowe popołudnie w zakładach mięsnych Mięs-Pol w Starych Kobiałkach (woj. lubelskie) wybuchł groźny pożar. Akcja gaśnicza trwała wiele godzin i zaangażowała liczne zastępy straży pożarnej z regionu.

Krowa
22.07.2023 14:00 Strategia Polska Wołowina 2030. Rolnicy mają możliwość zgłaszania uwag

Rada Sektora Wołowiny poinformowała o rozpoczęciu prac nad Strategią Polska Wołowina 2030. Dodatkowo członkowie RSW zaprosili rolników do zgłaszania swych uwag i komentarzy. 

mięso
19.03.2022 02:43 Nie tylko Singapur. Kolejny kraj rusza z produkcją mięsa z laboratorium

Pierwszym krajem, który zatwierdził możliwość sprzedaży mięsa produkowanego w laboratoriach, był Singapur. Jak informuje AgroNews, amerykańska firma Eat Just chce otworzyć kolejny zakład produkcyjny w Katarze. W dalszej kolejności planuje się ekspansję m.in. na rynki Europy Zachodniej, choć - przynajmniej na razie - kwestie te pozostają raczej nadziejami, niż konkretną wizją na przyszłość. Amerykańska firma zdecydowała się na współpracę z Katarem ze względu na dużą otwartość wobec produkcji i spożycia mięsa pochodzącego z laboratoriów. Mięso produkowane w laboratorium. Katar dołącza do SingapuruEksperci w dziedzinie ochrony środowiska, ekolodzy i aktywiści coraz częściej mówią, że przy rosnącej liczbie ludności na świecie i jednoczesnym spożywaniu mięsa, kondycja planety będzie się pogarszać w zastraszającym tempie. By zminimalizować ślad węglowy, a także odpowiedzieć na etyczne potrzeby części osób, naukowcy stworzyli tzw. czyste mięso, czyli produkt powstały dzięki komórkom pobranym od żywych zwierząt. W 2020 roku Singapur stał się pierwszym krajem, w którym zatwierdzono możliwość sprzedaży mięsa pochodzącego z laboratoriów. Kolejnym państwem będzie tutaj wkrótce Katar, który planuje wydać w tym zakresie odpowiednie uregulowania prawne.