RolnikInfo.pl Wiadomości 36 proc. warzyw w polskich domach trafia na śmietnik. Praca rolników nieszanowana?
unsplash.com

36 proc. warzyw w polskich domach trafia na śmietnik. Praca rolników nieszanowana?

16 października 2023
Autor tekstu: Magdalena Maffioli

16 października, Światowy Dzień Żywności i Światowy Dzień Chleba, przyniósł nam refleksję nad skalą marnotrawienia jedzenia w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała coroczny Raport "Nie Marnuj Jedzenia 2023", ujawniający, że w Polsce rocznie trafia na śmietnik aż 4,8 miliona ton żywności. Zatrważający jest fakt, że aż 60 proc. tej liczby generują konsumenci.

Wstydliwe statystyki. Polacy marnują żywność w domach na potęgę

Jak co roku Polska Federacja Żywności opublikowała raport pt. “Nie marnuj jedzenia 2023”, w którym zbadano skalę marnowania produktów spożywczych w Polskich domach.

Według badań przeprowadzonych na grupie 1000 osób, rekordowa liczba 56 proc. ankietowanych przyznała się do marnowania żywności w swoich gospodarstwach domowych. Sprawa jest o tyle zaskakująca, że jest to też najwyższy odsetek w 14-letniej historii badań Banków Żywności. Warzywa (36 proc.), owoce (38 proc.), pieczywo (52 proc.) i wędliny (32 proc.) stanowią najczęściej wyrzucane produkty.

Wśród nieciekawych wyników są też pozytywne trendy

Mimo alarmującej skali marnotrawstwa, badania Polskiej Federacji Banków Żywności wykazały pewne pozytywne zmiany w postawach konsumenckich. Wzrosła częstotliwość osób, które wyrzucają jedzenie raz w miesiącu (23 proc.) lub rzadziej (25 proc.). Zmniejszyła się natomiast liczba osób, które przyznają się do marnowania żywności parę razy w tygodniu (6 proc.) lub parę razy w miesiącu (24 proc.).

Inflacja jako czynnik przeciwdziałający marnowaniu żywności w polskich domach

Skok cen żywności, wynikający z wysokiej inflacji, stał się czynnikiem motywującym Polaków do ograniczenia marnowania jedzenia. Aż 76 proc. respondentów przyznało, że zmniejszyło ilość wyrzucanego jedzenia ze względu na rosnące koszty życia. Wśród podjętych decyzji dominuje rezygnacja z produktów zbyt drogich (61 proc.), przygotowywanie mniejszych porcji (36 proc.) oraz gotowanie dań z mniejszą ilością składników (33 proc.). Co ciekawe, 18 proc. respondentów przyznało, że zrezygnowało z wybranych posiłków.

źródło: portalspozywczy.pl, PFBŻ

KRUS ogłasza nowość. Skorzystać mogą dzieci rolników
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Maffioli
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś