Cukier droższy o 64 proc. niż rok temu. Niepokojące prognozy
Ceny cukru rosną w zastraszającym tempie, sprawiając, że staje się on jednym z najbardziej kosztownych produktów na rynku. Spadek podaży na świecie, w tym również w Polsce, przy nadal wysokim popycie, generuje niemałe obawy wśród producentów i konsumentów. Jak informuje “Rzeczpospolita”, zapasy cukru na świecie są na poziomie najniższym od 11 lat.
Ceny cukru galopują bez ustanku
Wedle najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) w maju 2023 roku ceny cukru w Polsce wzrosły o imponujące 63,4 proc. w porównaniu do tego samego miesiąca poprzedniego roku, czyli maja 2022. Co ciekawe, jeśli spojrzymy na dane miesięczne, odnotowano delikatny spadek cen o 0,5 proc. w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Spadek jest symboliczny i raczej nie budzi entuzjazmu wśród konsumentów – wzrost cen cukru jest nadal widoczny i niewiele wskazuje na to, by ten trend miał się w najbliższej przyszłości odwrócić.
Jeszcze niedawno ceny cukru szokowały jeszcze bardziej. Dla porównania: według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), w marcu 2023 roku ceny cukru wzrosły o 81,5 proc. w porównaniu do lutego 2022 roku.
Globalny rynek cukru zmaga się z trudnościami w dostawach
Ceny cukru martwią nie tylko w Polsce. W pierwszej połowie kwietnia 2023 roku kontrakty terminowe na cukier biały w Londynie osiągnęły najwyższy poziom od listopada 2011 roku, a obecne ceny cukru w Nowym Jorku przekroczyły pułap z października 2016 roku.
Rosnące ceny na światowym rynku cukru są wynikiem kompilacji szeregu czynników. Jak informuje portalspozywczy.pl, prognozuje się ograniczenie eksportu z Indii, niepewność związana z kampanią cukrowniczą w Brazylii oraz spodziewane słabe dostawy z Tajlandii, Europy, Chin i Meksyku. Wszystko to wpływa na napiętą sytuację na globalnym rynku i generuje niepewność wśród producentów oraz konsumentów.
Unia Europejska. Duży problem z cukrem
Unia Europejska stanęła w obliczu szczególnie trudnej sytuacji, gdyż średnie ceny cukru w jej granicach są obecnie dwukrotnie wyższe niż na rynku światowym. Problem ten pogłębia spadek podaży i wzrost kosztów produkcji.
Dla przykładu – dla konsumentów w Niemczech wszystkie rodzaje cukru podrożały średnio o ponad 70 proc. w porównaniu do roku poprzedniego, co stanowi poważne obciążenie dla budżetów gospodarstw domowych. Proces produkcji cukru wymaga znacznej ilości energii, której cena jest także wyższa – wszystko przez embargo na rosyjski gaz. Swoją cegiełkę do wzrostu kosztów produkcji cukru dokładają rosnące koszty zakupu uprawnień do emisji CO2.