mięso - in vitro
Future Meat Technologies/Facebook
Autor Aneta Wasilewska - 13 Lutego 2021

Firma z Izraela planuje sprzedawać kurczaka z laboratorium w cenie prawdziwego mięsa

Firma Future Meat Technologies opracowała metodę, dzięki której będzie mogła sprzedawać mięso z kurczaka, wytworzonego w laboratorium w cenie mięsa zwierzęcego. Co więcej, naukowcy zapewniają, że ceny "mięsa" będzie można jeszcze bardziej obniżyć. Produkcja będzie nie tylko tańsza, ale i bardziej przyjazna dla środowiska, tylko że odbędzie się bez udziału rolnika.

Jak donosi portal Ceny Rolnicze, niebawem możemy się spodziewać przystępnego cenowo mięsa in vitro.

- Tak przekonuje firma Future Meat Technologies z siedzibą w Jerozolimie, która opracowała proces produkcji piersi kurczaka w laboratorium, który pochłonie ok. 6,70 euro/kg - przekazuje portal.

Co więcej, zespół naukowców, którzy pracują nad mięsem w laboratorium, zakładają, że w przyszłości będzie można jeszcze bardziej zmniejszyć cenę mięsa.

Łódzkie: Pożar budynku inwentarskiego. Ewakuowano tysiące kaczekŁódzkie: Pożar budynku inwentarskiego. Ewakuowano tysiące kaczekCzytaj dalej

Tańsze i bardziej ekologiczne

Zdaniem Future Meat Technologies produkcja mięsa in vitro będzie bardziej przyjazna środowisku. Zgodnie z obietnicami firmy na etapie produkcji uwalnianych jest aż o 80% mniej gazów cieplarnianych, niż w przypadku tradycyjnej produkcji. Co więcej, jedynie 1 procent potrzebnej na kurniki będzie wykorzystany podczas pracy nad produktem.

Dodatkowo firma przekonuje, że wyprodukowanie mięsa in vitro umożliwi wykorzystanie mniejszej ilości wody, niż w przypadku tradycyjnej produkcji. Mowa nawet aż o 96 procentach mniejszego zużycia.

Mięso bez inżynierii genetycznej

Future Meat Technologies proponuje produkty, w których kultury komórkowe reprodukowane są w całości bez udziału inżynierii genetycznej. Jak obiecuje firma, dotyczy to także pożywek hodowlanych, a to oznacza, że cały proces produkcji pozwala na to, by nie wykorzystywać organizmów GMO.

- Według prezesa Rom Kshuka, proces laboratoryjny ma zostać przetestowany na dużą skalę w zakładzie pilotażowym w praktycznych warunkach w tym roku - przekazał portal.

Metod pracy nad mięsem in vitro, nad którą pracuje Future Meat Technologies sprawdzi się nie tylko w przypadku kurczaka, ale i innych zwierząt hodowlanych.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: Ceny Rolnicze

Następny artykuł