Rewolucyjne zastosowanie moczu i piwa w rolnictwie. Naukowcy potwierdzili efekty
Nauki przyrodnicze, choć badają dobrze znaną nam rzeczywistość, co chwila dostarczają nam również porcji niemałego zaskoczenia. Hiszpańscy naukowcy przekazali, że pestycydy powstające wskutek wykorzystania krowiego moczu, a także odpadów po produkcji piwa i oleju, są bezpiecznymi i bardzo skutecznymi środkami, z których mogą korzystać rolnicy.
Badacze z Neiker Basque Institute for Agricultural Research and Development twierdzą, że organiczne pestycydy dały pozytywny wynik przy zwalczaniu robaków jedzących korzenie sałaty.
Krowi mocz z odpadami po piwie i oleju
Rolnicy doskonale zdają sobie sprawę, że w przyrodzie nic nie ginie, a rozsądne wykorzystanie wszelkich resztek wynikających z prowadzenia produkcji żywności jest mądrym i ekonomicznym rozwiązaniem.
Tezę tę potwierdzają wyniki badań naukowców z Neiker Basque Institute for Agricultural Research and Development z Hiszpanii: odkryli oni, że pestycydy tworzone z wykorzystaniem krowiego moczu, a także odpadów po produkcji piwa i oleju mogą okazać się skutecznym orężem w walce ze szkodnikami toczącymi rośliny uprawne.
Efektywność działania organicznych pestycydów została potwierdzona na przykładzie uprawy sałaty, której korzenie były atakowane przez robaki.
Dzięki pracy badaczy okazuje się, że rolnicy nie zawsze muszą uciekać się do syntetycznych pestycydów, które pozostawiają zanieczyszczenia w glebie - silne i naturalne środki przeciwko szkodnikom mogą być w wielu przypadkach w zasięgu ręki.
Szczegóły sprawy
Hiszpańscy naukowcy wskazują, że stosowanie organicznych pestycydów zmniejsza ilość potencjalnych odpadów w glebie, a także ilość szkodliwych substancji w żywności.
Efekty pracy naukowej zostały przedstawione w czasopiśmie Frontiers in Sustainable Food Systems , gdzie możemy przeczytać, że do stworzenia naturalnych pestycydów wykorzystać można makuch rzepakowy (lub ziarna pozostałe po wyrobie piwa) w kombinacji z krowim moczem.
Jak przekazuje portal sadyogrody.pl, mieszanina ta charakteryzuje się dużą ilością azotu - fakt ten sprawia, że w glebie nie tylko giną niechciane przez rolników szkodniki, ale namnażają się też pożyteczne mikroby, które wzbogacają jakość gleby.
Rozwiązanie proponowane przez hiszpańskich naukowców z pewnością nie wyczerpuje katalogu naturalnych substancji, których wykorzystanie może okazać się przydatne podczas produkcji żywności - warto zatem śledzić nowinki ze świata biologii, gdyż z pewnością mogą one ukazać znane problemy w kompletnie nowym świetle.
Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo
Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:
-
Zderzenie BMW i Ursusa. Internauci wydali okrutny osąd, OSP zabrała głos
-
Karmiąca klacz padła na pastwisku. Ślady wskazują na jedną przyczynę
-
Nagrobek spadł na małe dziecko. Na wiejskim cmentarzu doszło do dramatu
Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@rolnikinfo.pl
Źródło: sadyogrody.pl