Znakomity rok dla producentów wina we Włoszech. Upalny początek jesieni sprzyja winobraniu?
Charakterystyczna aura nawiedzająca w tym roku Włochy, poskutkuje winem niesamowicie wysokiej jakości. Jednakże ma to również swoje ciemne strony. Włochy wyprodukują go znacznie mniej.
Mniej znaczy lepiej
Eksperci z krajowego związku rolników Coldiretti orzekli, że upalny początek jesieni we Włoszech dobrze wróży tegorocznemu winobraniu. Znawcy prognozują, że wina będzie wprawdzie mniej, ale za to będzie wysokiej jakości.
Zdaniem enologów bardzo długie lato z łagodną i suchą aurą to bardzo dobre warunki dla jakości zbiorów. Dzięki temu, że nie ma wilgoci, a różnica temperatur między dniem i nocą nad wyraz wzbogaca bukiet oraz podnosi jakość wina. Przy takiej aurze winorośli nie grozi pleśń ani gnicie.
Trudny rok dla producentów wina
Obecny rok był bardzo trudny dla winobrania. Z powodu anomalii takich jak początkowa niepogoda i późniejsze rekordowe upały szacuje się, że krajowa produkcja wina będzie mniejsza o około 14 proc. niż w ubiegłym roku. Zaś na południu i w centrum Włoch spadek ten sięgnie nawet 50 proc.
Na ten rok prognozuje się wyprodukowanie ok. 43 milionów hektolitrów włoskiego wina, podczas gdy w ubiegłym roku było to ponad 50 milionów. Jeśli szacunki się potwierdzą, będzie to jeden z najgorszych sezonów w historii Włoch. Co jednak podnosi na duchu to fakt, że uzyskane wino będzie niezwykle wysokiej jakości.
Wino włoskie czy francuskie?
Eksperci prognozują, że w tym roku należy oczekiwać wyrównanej walki między Włochami a Francją pod względem ilości wyprodukowanego wina. Francja także zmaga się w tym roku ze skutkami anomalii pogodowych i niestety również z chorobami winorośli.