Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego: Polska zajmuje 25. miejsce
Co ciekawe, biorąc pod uwagę Unię Europejską jako jeden obszar, zajmuje ona 2. miejsce na świecie w rankingu przygotowanym przez Economist Intelligence Unit.
Bezpieczeństwo żywnościowe Polski
Jakie kryteria są badane podczas określania indeksu bezpieczeństwa żywnościowego danego kraju? Na stronie foodsecurityindex.eiu.com możemy przeczytać, iż w badaniu analizowane są elementy systemu żywnościowego takie jak przystępność cenowa produktów spożywczych, ich dostępność w sklepach, jakość i bezpieczeństwo oraz zasoby naturalne i odporność.
Które państwa dzierżą palmę pierwszeństwa w opisywanym rankingu? Są to: Finlandia, Irlandia i Holandia . Polska znalazła się na 25. miejscu - co ciekawe, wyprzedzają nas takie kraje jak Białoruś (23. miejsce) oraz Rosja (24. pozycja).
Warto dodać, że Niemcy zajęły 13. wynik w tabeli wyników . Gorzej od Polski wypadają m.in. Węgry (36. miejsce), Chiny (39. pozycja), Słowacja (40. miejsce) i Bułgaria (44. wynik).
Czy bezpieczeństwo żywnościowe jest nadal istotne?
Badanie indeksu bezpieczeństwa żywnościowego podaje również, które spośród ocenianych kategorii okazały się być atutami każdego kraju . W skali od 0 do 100 Polska zdobyła maksymalną ilość punktów w kategorii programów bezpieczeństwa żywności oraz jakości protein.
99,5 punktu przyznano za proporcję liczby osób dotkniętych ubóstwem w porównaniu do globalnego poziomu ubóstwa , co ukazuje, że na tle innych państw skrajne niedożywienie nie jest w Polsce powszechnym problemem. Wedle danych podanych na stronie wynika bowiem, że niedożywienie dotyka 2,5% mieszkańców Polski. Z kolei 25,6% populacji cierpi na otyłość.
Choć Unia Europejska jest wspólnotą państw i jej celem jest tworzenie bezpieczeństwa żywnościowego i samowystarczalności bez względu na granice poszczególnych krajów, to nie ulega wątpliwości, że każdy z członków wspólnoty chce zapewnić sobie własne poczucie bezpieczeństwa.
Według portalu warzywaiowoce.pl, Unia Europejska skupia się teraz mniej na budowaniu bezpieczeństwa żywnościowego na rzecz innych kierunków rozwoju . To, co liczy się teraz najbardziej to - jak twierdzi unijny komisarz ds. środowiska oceanów i rybołówstwa Virginijus Sinkevicius - problemy takie jak nadmierna konsumpcja żywności, jej marnotrawienie, otyłość obywateli UE i wpływ produkcji rolniczej na klimat i środowisko.
Zdaniem Virginijusa Sinkeviciusa strategia Od pola do stołu w wielu aspektach ma wpłynąć na budowanie systemu bezpieczeństwa żywnościowego na terenie całej Unii Europejskiej. Wszelkie informacje na temat Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego znajdują się pod tym linkiem .
Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo
Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:
-
Apel fanki ws. Emilki z "Rolnicy. Podlasie". "Czas zakończyć dyskusję"
-
"Rolnicy. Podlasie": Wiadomo już, co wydarzy się w pierwszym odcinku
-
Tragedia w gospodarstwie. Żona odnalazła martwego rolnika w oborze
Zapraszamy na naszą rozmowę z Michałem Kołodziejczakiem, liderem Agrounii.
Źródło: warzywaiowoce.pl, foodsecurityindex.eiu.com