Europejski kraj i produkcja mięsa in vitro. Inwestycja rzędu 3,7 mln euro
Mięso z in vitro jest alternatywą dla tradycyjnej produkcji ze względu na znacznie ograniczony negatywny wpływ na środowisko oraz możliwość zapobiegania nowym chorobom.
Hiszpańskie mięso z laboratorium
Źródłem pomysłu na tak wielką inwestycję w mięso in vitro jest Ministerstwo Nauki w Madrycie. W jego ramach funkcjonuje Centrum Rozwoju Technologii Przemysłowych (CDTI), które utworzyło projekt o nazwie Culturedmeat (ang. sztuczne mięso).
Wspomniany projekt wspierany jest przez firmę biotechnologiczną Biotech Foods oraz - co ciekawe - przetwórców mięsa: Argal oraz Martinez Somalo.
Dofinansowanie na rozwój produkcji mięsa in vitro sięga 3,7 milionów euro i ma skupiać się na drobiu, wieprzowinie i wołowinie.
Nie chodzi jednak o produkowanie "zwykłego" mięsa - pomysłodawcom chodzi o wytworzenie produktu, który zawiera jeszcze większe ilości składników odżywczych, niż ich odpowiedniki pozyskiwane ze zwierząt.
Jak podają media, mięso z laboratorium ma zawierać zdrowe tłuszcze i składniki funkcjonalne, których celem jest zapobieganie nowotworowi jelita grubego oraz zaburzeniom gospodarki lipidowej.
Choć określenie "mięso z laboratorium" może wydawać się dość niecodzienne, to trudno nie przyznać, iż idea produkcji mięsa wzbogaconego o dodatkowe składniki odżywcze jest bardzo obiecującym pomysłem.
Mięso z in vitro
Mięso z in vitro pozyskuje się z komórek zwierzęcych, a nie z uboju, toteż nazywane jest niekiedy w literaturze anglojęzycznej rolnictwem komórkowym. Badania nad stworzeniem tego typu mięsa mają swój początek około roku 2000 w australijskim Perth .
Obecnie produkcja mięsa in vitro jest kosztowną procedurą, lecz przewiduje się, że wraz z biegiem lat będzie ona coraz tańsza , stając się realną alternatywą dla tradycyjnie produkowanego mięsa.
Idea ta ma na celu poprawę dobrostanu zwierząt, zmniejszenie szkodliwych gazów emitowanych do atmosfery, dbałość o ochronę klimatu oraz zapobieganie chorobom powstałym wskutek hodowli zwierząt.
Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:
-
Kara więzienia dla traktorzysty? Pasażer nie zapomni feralnej wycieczki z nietrzeźwym kierowcą
-
Rolnicy mogli ubiegać się o 100 tys. zł. Tymczasem do ARiMR nie wpłynęło nawet 70 wniosków
-
Od 12 lutego 33 grosze obniżki dla hodowców bydła. Nowe rozporządzenie MRiRW
Źródło: topagrar.pl