mięso
unsplash.com / fot. Hello I'm Nik
Autor Magdalena Więckowska - 12 Lutego 2021

Zakaz sprzedaży drobiu z powiatu ostrowieckiego do Hongkongu. Cios dla hodowców

Mięso drobiowe oraz jaja z powiatu ostrowieckiego nie będą mogły być sprzedawane na eksport do Hongkongu. Powodem jest kolejne potwierdzone ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków.

O zakazie importu mięsa drobiowego i produktów drobiowych do Hongkongu poinformował Główny Inspektorat Weterynarii w komunikacie na swojej stronie internetowej.

Mięso drobiowe nie pojedzie do Hongkongu

Choć skala rozprzestrzeniania ptasiej grypy nie jest w Polsce tak gigantyczna, jak chociażby we Francji, to kolejne potwierdzone ogniska HPAI sieją spustoszenie wśród drobiarzy.

Każde ognisko sprawia, że stada zwierząt są utylizowane, a sprzedaż mięsa i produktów drobiowych staje się znacznie utrudniona.

Do grona powiatów, które nie otrzymają zielonego światła od Hongkongu na sprzedaż mięsa drobiowego i produktów drobiowych dołączył powiat ostrowiecki. W komunikacie GIW możemy przeczytać:

Podpalacz słomy ujęty przez policjantów. Oniemieli, gdy wydało się, kim jestPodpalacz słomy ujęty przez policjantów. Oniemieli, gdy wydało się, kim jestCzytaj dalej

W związku z potwierdzeniem ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatu ostrowieckiego w województwie świętokrzyskim, właściwa służba Hongkongu poinformowała o wprowadzeniu zakazu importu mięsa drobiowego (tuszki, elementy, podroby) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) w odniesieniu do ww. powiatu.

Co więcej, wszelkie ograniczenia związane z wykryciem kolejnego ogniska ptasiej grypy wchodzą w życie ze skutkiem natychmiastowym.

Nie tylko powiat ostrowiecki

Mapa kolejnych ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków cały czas się zmienia. Główny Inspektorat Weterynarii podaje w komunikacie stan na dzień 12 lutego 2021 roku:

Zakaz importu obowiązuje również w odniesieniu do powiatów: wolsztyńskiego, grodziskiego, szamotulskiego, siedleckiego, gostynińskiego, słupskiego, nowomiejskiego, piskiego, olsztyńskiego, koszalińskiego, kłodzkiego, łęczyńskiego, radzyńskiego, gorzowskiego, grudziądzkiego, wejherowskiego, chełmińskiego, myśliborskiego, inowrocławskiego, gnieźnieńskiego, sieradzkiego, iławskiego.

Jak podaje GIW na swojej stronie internetowej:

Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany.

Gatunkami o szczególnej wrażliwości na zakażenie kury i indyki, a także kaczki i gęsi, czy przepiórki, perliczki, bażanty i kuropatwy.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

źródło: wetgiw.gov.pl

Następny artykuł