Jaja są jednym z najpowszechniejszych produktów spożywczych na świecie, pojawiając się w różnych formach w sztuce kulinarnej wielu kultur. Jaja stanowią bogate źródło białka, tłuszczów i witamin, a przy tym pozostają stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Konsumenci cenią je także zarówno za ich smak, jak i gastronomiczną wszechstronność. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się je zarówno w postaci świeżej, jak i przetworzonej – na przykład jako składnik wypieków, makaronów czy majonezów.
Zdecydowanie największą popularnością cieszą się jaja kurze, choć na rynku dostępne są również jaja przepiórcze, kacze, indycze czy gęsie. Wbrew powszechnej opinii, kolor skorupki nie ma wpływu na smak czy wartości odżywcze – jest wyłącznie wynikiem cech genetycznych danej rasy kur. Niemniej, istotnym aspektem który rzeczywiście wpływa na jakość jaj, jest sposób chowu niosek – tutaj jaja z wolnego wybiegu cechują się lepszą jakością niż te pochodzące na przykład z chowu klatkowego.
Jaja dostępne w sprzedaży muszą być oznakowane specjalnym kodem, który informuje o jakości sprzedawanego jajka i jego pochodzeniu – oznakowanie jaj jest zadekretowane w polskim i europejskim prawodawstwie. Pierwsza cyfra tego kodu określa warunki, w jakich były utrzymywane nioski i to właśnie na nią konsumenci zwracają uwagę w pierwszej kolejności. Trzeba jednak wiedzieć, że numeracja dotyczy wyłącznie jaj klasy A.
Jaja klasy A to jaja świeże, o czystej i nieuszkodzonej skorupce, gdzie białko jaja jest przezroczyste, a wysokość komory powietrznej nie może przekraczać 6 mm. Dodatkowo wyróżnia się jaja klasy A-Ekstra, gdzie jaja nie mogą być starsze niż 9 dni, a wysokość komory powietrznej nie może być większa niż 4 mm. Istnieje również klasa B jajek, dotycząca jaj przemysłowych, oraz klasa C – jajka przemysłowe.
O co więc chodzi z numeracją na jajkach? Są to oznaczenia informujące o systemie utrzymania kur. Najbardziej pożądanym jest cyfra 0, która oznacza, że jaja pochodzą z wysokiej klasy produkcji ekologicznej. Cenione przez konsumentów są również jaja z wolnego wybiegu, oznaczone cyfrą 1.
Cyfra 2 z kolei zarezerwowana jest dla jaj z chowu ściółkowego, zaś cyfra 3 – dla jaj z chowu klatkowego. Te dwa ostatnie zdecydowanie różnią się jakością od ekologicznych poprzedniczek, jednak znacznie niższa jest również ich cena.
Zgodnie z bieżącymi danymi, światowa produkcja jaj opiewa aż na 87 milionów ton rocznie – wyraźnie ponad ćwierć produkcji (dokładnie 37%) przypada na Chiny, które są w tym zakresie globalnym liderem. Drugie i trzecie miejsce zajmują odpowiednio Stany Zjednoczone i Indie.
Polska z kolei jest jednym z największych eksporterów jaj w Unii Europejskiej, gdzie pod względem wielkości produkcji zajmuje czwarte miejsce. Najwyżej w UE plasują się Niemcy, zaś kolejne miejsca zajmuje Francja i Hiszpania.
Pokaż więcej
Z małej wsi w Wielkopolsce na szczyty europejskiego biznesu. Zbigniew Woźniak przez dekady działał w cieniu, aż jego nazwisko zaczęło pojawiać się na czołówkach gazet od Brukseli po Hongkong. Wszystko przez jaja. Teraz Polak bryluje na liście 100 najbogatszych biznesmenów w kraju.
Jak wyglądają najmodniejsze pisanki tego sezonu? W Wielkanoc 2025 Polacy stawiają na naturę. Istnieje kilka sposobów na zastąpienie chemicznych barwników do jajek, a efekty będą się świetnie prezentować na świątecznym stole. W jaki sposób uzyskać różowe, zielone i niebieskie pisanki? Możliwości jest wiele, a wystarczy tylko kilka minut w kuchni.
Kolorowe pisanki to nieodłączny element każdego wielkanocnego stołu. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że powszechnie dostępne barwniki można zastąpić naturalnymi, które równie łatwo można znaleźć w sklepach. Efekt może naprawdę zaskoczyć.
Choć ceny jajek poszybowały w górę, w najbliższym czasie z półek będą one znikać w zawrotnym tempie. Polacy nie tylko uwielbiają je jeść, ale również wykorzystują masowo do wielkanocnych potraw. Zanim jednak umieścimy opakowanie w koszyku, warto poważnie się zastanowić. Z takich jaj lepiej zrezygnować.
Kryzys na rynku jajecznym to już problem globalny. W najgorszej sytuacji jest rynek amerykański, gdzie nie tylko wysokie ceny stanowią przeszkodę dla konsumentów, ale również wprowadzone limity na zakup. W Polsce ceny nadal są wysokie i pojawiła się obawa dotycząca ewentualnego deficytu tuż przed Wielkanocą. Resort rolnictwa stanowczo zareagował na takie przypuszczenia i odciął dyskusję.
Z końcem lutego ceny jajek w Polsce przekraczały te sprzed roku o 1,5 zł na sztuce. Podwyżki motywowały głównie dwa powody; jeden makroekonomiczny, drugi ekologiczny. W piątek 7 marca Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów po przeanalizowaniu danych GUS informuje o nowych trendzie, który wkrótce odmieni obraz rynku branżowego w Polsce. Efekty tych zmian zobaczymy na sklepowych półkach.
Na sklepowych półkach w całym kraju pojawia się coraz więcej jaj, których oznaczenia mogą wprowadzać w błąd — informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Klienci mogą mieć problem z rozróżnieniem i wyborem produktów, których naprawdę szukają. Oto możliwy powód.
Ceny jajek szybują w górę, a ich dostępność zaczyna być poważnym problemem. W Polsce sytuacja jest napięta, ale to nic w porównaniu z tym, co dzieje się w Niemczech i Stanach Zjednoczonych. Czy na świątecznych stołach zabraknie jajek? Sprawdzamy, co stoi za tą niepokojącą sytuacją.
Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o kolejnych ogniskach grypy ptaków, co w konsekwencji skutkowało utylizacją ponad 86 tys. ptaków. Trudne okoliczności przełożą się na zredukowanie ilości ważnego produktu spożywczego w sklepach, tuż przed Wielkanocą. W jakich regionach w kraju sytuacja uległa pogorszeniu?
Ostatnie miesiące nie były najłatwiejsze dla polskich hodowców bydła, trzody chlewnej czy drobiu. Niestabilność cen, wprowadzanie kolejnych obostrzeń, w związku z wykrywaniem kolejnych ognisk groźnych chorób, czy wzrost zagranicznego importu, to tylko początek długiej listy problemów. Teraz z kolei hodowcy kur prognozują, jak będzie wyglądać sytuacja rynkowa na chwilę przed Wielkanocą. Nie są to optymistyczne przewidywania.
Kryzys na amerykańskim rynku jaj zaskakuje swoim zasięgiem i dynamiką. Polska organizacja branżowa alarmuje, że sytuacja w sklepach przypomina scenariusz z czasów reglamentacji towarów. Z czego wynika deficyt?
Ptasia grypa znowu szaleje — w kolejnym europejskim kraju wykryto ognisko choroby. Hodowcy ponieśli ogromne straty. Lokalne media podają, że może być za to odpowiedzialna Polska. Mimo wprowadzania kolejnych obostrzeń nie ma optymistycznych prognoz na poprawę sytuacji.
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jajek od popularnej marki. Na skorupkach wykryto obecność groźnej bakterii, produkt został wycofany z obrotu.
Taki trend już powoli zaczyna być odczuwalny. Ceny jaj w hurcie będą jednak jeszcze wyższe, tak przewiduje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Na podwyżki wpłynąć ma niskie pogłowie kur w kraju, ale także rosnące koszty transformacji chowu drobiu. Co się zmienia w tej kwestii i od kiedy Polacy będą płacić więcej za jaja?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) opublikowała wyniki przeprowadzonej w IV kwartale 2023 roku ogólnopolskiej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj. Przebadano łącznie 142 podmioty zajmujące się handlem detalicznym. W 37 punktach sprzedaży IJHARS wykryła różnego rodzaju nieprawidłowości.
Dla każdego entuzjasty wielkanocnego ozdabiania jajek, zbliżające się święta nie będą powodem do radości. Ceny jajek będą przyprawiać o ból głowy. Już dziś jest problem ze znalezieniem tego produktu spożywczego za mniej niż 1 zł, a zapowiadają się podwyżki.
W samym sercu francuskiego przemysłu jajecznego prawdopodobnie zaczyna się rewolucja. Jak relacjonuje “Rzeczpospolita”, startup o nazwie Circul'Egg postanowił przekształcić tonę skorupek jaj rocznie w produkty o dużej wartości dodanej, które można wykorzystać w innych sektorach przemysłu. Co stoi za tym zaskakującym pomysłem i jakie zastosowanie mają mieć przetworzone skorupki?
Na polskim rynku jest coraz więcej firm zajmujących się produkcją majonezu, które jako składniki produktu końcowego, wykorzystują jaja pochodzące od kur żyjących w wysokim dobrostanie. Tendencja ta się rozwija, pomimo tego, że zwiększa to koszt produkcji.
Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o decyzji właściwych służb Ukrainy wydanej w dniu 4 sierpnia 2023 r., która dotyczyła uznania regionalizacji w odniesieniu do rzekomego pomoru drobiu.
Czy kwestia tranzytu ukraińskich produktów rolno-spożywczych do państw trzecich została rozwiązana? Sprawdź, jak zakończyły się rozmowy pomiędzy szefem polskiego resortu rolnictwa Robertem Telusem a ministrem polityki rolnej i żywności Ukrainy Mykołą Solskim.
Australijscy producenci jaj wyrażają zaniepokojenie planami wprowadzenia zakazu produkcji jaj klatkowych od 2036 roku. Wielu hodowców uważa, że rząd działa zbyt pochopnie, nie uwzględniając skutków ekonomicznych i trudności inwestycyjnych rolników. Branża drobiarska podkreśla, że systemy wolierowe, choć mają swoje zalety, stwarzają również nowe wyzwania i wiążą się z wyższymi kosztami produkcji.
Brazylijska branża drobiarska jest dobrze znana ze swojej produkcji i eksportu kurczaków, jednak ostatnie dane wskazują, że eksport jaj konsumpcyjnych również zyskuje na znaczeniu. Według Brazylijskiego Stowarzyszenia Białka Zwierzęcego (ABPA), w ciągu pięciu miesięcy 2023 roku wartość eksportu brazylijskich jaj przekroczyła całoroczny wynik z roku 2022. Czy rosnący eksport jaj z Brazylii stanowi zagrożenie dla polskiego rynku?
Według danych opublikowanych przez Eurostat, ceny produktów rolnych w pierwszym kwartale 2023 r. nadal rosły. Warto jednak zauważyć, że tempo tego wzrostu było najwolniejsze od początku rosyjskiej agresji na Ukrainę.
Rolnicy działający w sektorze produkcji jaj i mięsa drobiowego w Polsce otrzymają długo wyczekiwane dopłaty. Opublikowane niedawno Rozporządzenie Rady Ministrów otwiera możliwość składania wniosków o udzielenie wsparcia finansowego za straty w produkcji drobiu, które wynikły w związku z zastosowaniem przepisów weterynaryjnych w okresie wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków w latach 2019-2021.
Rząd wprowadza nowe środki wspierania rynku drobiowego w Polsce, aby pomóc rolnikom w pokryciu strat spowodowanych wysoce zjadliwą grypą ptaków. Producentów rolnych, którzy ponieśli straty w produkcji drobiu w latach 2019-2021, zachęca się do składania wniosków o wsparcie finansowe w terminie od 9 do 30 czerwca 2023 roku.
Wydajność jaj kurzych jest jednym z najważniejszych aspektów hodowli drobiu. Wpływa na to wiele czynników, m.in. genetyka, żywienie, warunki hodowlane oraz sposób utrzymania kurnika. W niniejszym artykule omówimy, jakie czynniki mają największy wpływ na wydajność jaj kurzych.
O dramatycznej sytuacji, do której doszło w jednym z gospodarstw na terenie województwa wielkopolskiego poinformowała Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Chodzieży. W środę 25 sierpnia 2021 roku jeden z kurników na fermie drobiu stanął w ogniu. Pomimo interwencji jedenastu jednostek straży pożarnej, żywioł doprowadził do dotkliwych zniszczeń - wskutek dużego zadymienia udusiła się setka kurczaków. Dramatyczny pożar kurnika w WielkopolsceKomenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Chodzieży poinformowała na swojej stronie internetowej o dramacie, jaki rozegrał się w środę 25 sierpnia 2021 roku w Próchnowie (gm. Margonin, woj. wielkopolskie). Przed godziną 19:00 druhowie otrzymali informację o pożarze kurnika w jednym z lokalnych gospodarstw rolnych. Na miejsce zadysponowano 31 strażaków w jedenastu zastępach z JRG PSP Chodzież, JRG PSP Wągrowiec, OSP Próchnowo, OSP KSRG Margonin i OSP KSRG Budzyń.
O zakazie importu mięsa drobiowego i produktów drobiowych do Hongkongu poinformował Główny Inspektorat Weterynarii w komunikacie na swojej stronie internetowej. Mięso drobiowe nie pojedzie do HongkonguChoć skala rozprzestrzeniania ptasiej grypy nie jest w Polsce tak gigantyczna, jak chociażby we Francji, to kolejne potwierdzone ogniska HPAI sieją spustoszenie wśród drobiarzy.Każde ognisko sprawia, że stada zwierząt są utylizowane, a sprzedaż mięsa i produktów drobiowych staje się znacznie utrudniona. Do grona powiatów, które nie otrzymają zielonego światła od Hongkongu na sprzedaż mięsa drobiowego i produktów drobiowych dołączył powiat ostrowiecki. W komunikacie GIW możemy przeczytać: W związku z potwierdzeniem ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatu ostrowieckiego w województwie świętokrzyskim, właściwa służba Hongkongu poinformowała o wprowadzeniu zakazu importu mięsa drobiowego (tuszki, elementy, podroby) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) w odniesieniu do ww. powiatu.Co więcej, wszelkie ograniczenia związane z wykryciem kolejnego ogniska ptasiej grypy wchodzą w życie ze skutkiem natychmiastowym.