Nie tylko na Wielkanoc. Krajowy rynek jaj
Jak wynika z danych przedstawionych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Polska w 2019 roku znalazła się na szóstym miejscu wśród producentów jaj kurzych na rynku Unii Europejskiej. Polskę wyprzedziła Wielka Brytania (13,6 mld sztuk), Francja (13,1 mld sztuk), Hiszpania (12,9 mld sztuk), Włochy (12,8 mld sztuk) i Niemcy (12,5 mld sztuk).
Co więcej, w Polsce wciąż rośnie produkcja jaj kurzych . Zgodnie z danymi GUS w Polsce wyprodukowano:
-
2017 - 11,0 mld sztuk,
-
2018 - 11,8 mld sztuk,
-
2019 - 12,1 mld sztuk.
Zapraszamy do obejrzenia naszego materiału wideo:
[ EMBED-5 ]
- Najwięcej ferm kur nieśnych zlokalizowanych jest na terenie województwa wielkopolskiego i mazowieckiego. Podaż jaj konsumpcyjnych z tych dwóch regionów odpowiada za blisko 60% całej produkcji krajowej - informuje KOWR.
W 2019 roku regionalizacja produkcji jaj konsumpcyjnych wyniosła odpowiednio:
-
woj. wielkopolskie - 4,79 mld sztuk
-
woj. mazowieckie - 1,25 mld sztuk
-
woj. łódzkie - 0,57 mld sztuk
-
woj. małopolskie - 0,54 mld sztuk
-
woj. dolnośląskie - 0,49 mld sztuk
-
woj. lubelskie 0,36 mld sztuk
-
woj. podkarpackie - 0,32 mld sztuk
-
woj. kujawsko-pomorskie - 0,32 mld sztuk
-
woj. lubuskie - 0,26 mld sztuk
-
woj. śląskie 0,26 mld sztuk
-
woj. podlaskie 0,25 mld sztuk
-
woj. świętokrzyskie -0,23 mld sztuk
-
woj.pomorskie - 0,23
-
woj. zachodnio-pomorskie - 0,18 mld sztuk
-
woj. warmińsko-mazurskie - 0,14
-
woj. opolskie - 0,11 mld sztuk
Zgodnie z danymi Ministerstwa Finansów w 2020 r. przychody ze sprzedaży jaj wyniosły w Polsce 203 mln euro (w 2019 było 226 mln euro), z czego 93% przyniosła sprzedaż na rynku europejskim.
- Największe wpływy krajowi przedsiębiorcy uzyskali z eksportu jaj na rynek Niderlandów (54 mln EUR), Republiki Federalnej Niemiec (39 mln EUR) oraz Węgier (19 mln EUR) i Włoch (15 mln EUR) - informuje KOWR.
Jak wskazuje KOWR, w ubiegłym roku skala importu jaj do Polski była niewielka . W 2020 roku zaimportowano do Polski jaja o łącznej wartości 7 mln euro.
Ile jajek jedzą Polacy?
Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w Polsce w 2019 roku na jedną osobę w gospodarstwach domowych miesięcznie spożywano 10,99 jaj. Najwięcej w województwach lubelskim (13,07), świętokrzyskim (12,91) i łódzkim (12,11), natomiast najmniej w województwach: wielkopolskim (8,72), warmińsko - mazurskim (9,03) i lubuskim (9,64).
Miesięcznie na jedną osobę w gospodarstwach domowych wydawano:
-
2010 - 5,75 zł
-
2011 - 5,75 zł
-
2012 - 7,30 zł
-
2013 - 6,71 zł
-
2014 - 6,38 zł
-
2015 - 6,20 zł
-
2016 - 6,13 zł
-
2017 - 6,67 zł
-
2018 - 7,33 zł
-
2019 - 6,89 zł
Fot. GUS
Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo
Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:
-
Andrzej z "Rolnicy. Podlasie" pochwalił się maszyną. "Jak wam się podoba?"
-
Małopolska: Tragiczny wypadek. Zginął 48-latek przygnieciony przez ciągnik
-
Niemcy: ponad 57 tys. świń spłonęło w ogromnym pożarze fermy przemysłowej
Źródło: GUS, KOWR