Historyczny wynik produkcji w 2020 roku. Branża olejarska ma powód do dumy
Ziaren rzepaku, z których tłoczy się olej, było w sumie 3,15 milionów ton w całym 2020 roku . Wynik jest jeszcze bardziej imponujący, gdy zestawimy go z rokiem 2019, kiedy to wykorzystano 2,96 milionów ton nasion rzepaku.
Sukces branży olejarskiej
O aktualnych danych poinformowało Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju . Portalspozywczy.pl zacytował słowa prezesa PSPO - Mariusza Szeligi , który odniósł się do wyników z 2020 roku:
- Pierwszy raz w historii branży przekroczyliśmy próg przerobu 3 mln ton nasion, co jest niewątpliwie sukcesem całego łańcucha dostaw i zagospodarowania produktów przerobu rzepaku.
Mariusz Szeliga odniósł się także do perspektyw branży na przyszłość:
- Obecnie wydaje się, że kluczową kwestią na przyszłość jest ustabilizowanie podaży rzepaku, a jeśli będzie to możliwe, dalszy jej wzrost, co oczywiście wymaga podjęcia konkretnych działań choćby w kontekście wyzwań, jakie stawia przed rolnictwem strategia Europejskiego Zielonego Ładu.
Rekord został pobity
Rolnicy w Polsce są żywo zainteresowani uprawą rzepaku - ponadto Polska jako jedyny kraj Unii Europejskiej spośród grupy unijnych producentów oleju rzepakowego zdecydowała się na zwiększenie poziomu krajowych dostaw .
W rankingu producentów oleju rzepakowego na terenie Europy Polska plasuje się w czołówce, wraz z krajami takimi jak Francja, Niemcy, Dania czy Wielka Brytania.
Nie wszystkie informacje z branży są jednak w pełni optymistyczne: PSPO podaje, iż poziom zaolejenia nasion w 2020 roku wyniósł średnio 40%, co w porównaniu z poziomem zaolejenia z poprzednich lat (na poziomie około 42%) oznacza, że potrzeba było więcej surowca do tłoczenia oleju.
Jak podaje portalspozywczy.pl, olej rzepakowy ma zastosowanie w biopaliwach i w sektorze spożywczym . Z rekordowej ilości ziaren w Polsce wyprodukowano 1,25 milionów ton oleju rzepakowego.
Warto zauważyć, że w 2020 roku ilość wyprodukowanego oleju rafinowanego zwiększyła się o 23 tysiące ton w porównaniu do poprzedniego sezonu . Po raz kolejny potwierdza to wzrostowy trend produkcji tego typu oleju.
Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:
-
Tragedia na terenie Spółdzielni Mleczarskiej. Nie żyje 55-letnia pracownica
-
Wójt protestował jesienią z rolnikami. Teraz dostał wezwanie na komisariat
-
Groźna choroba wróciła po 10 latach. Weterynarz o sytuacji na Mazowszu
Źródło: portalspozywczy.pl