Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > To najdroższe warzywo świata rośnie w Polsce. Na Zachodzie płacą za nie fortunę
Sebastian Mikiel
Sebastian Mikiel 14.04.2025 11:46

To najdroższe warzywo świata rośnie w Polsce. Na Zachodzie płacą za nie fortunę

chmiel, warzywa
Fot. Shutterstock/marcovarro

Niepozorna roślina rośnie dziko w Polsce, często uznawana za chwast, tymczasem w krajach Europy Zachodniej osiąga niebotyczne ceny. Możesz nawet nie wiedzieć, że w twoim ogródku kryje się taki rarytas.

Najdroższe warzywo w Europie rośnie na dziko w Polsce

Pewna niepozorna roślina, której większość Polaków nawet nie rozpoznaje, stała się w ostatnich latach obiektem pożądania na europejskich rynkach spożywczych. Znana głównie z przemysłu piwowarskiego, przez długi czas była kojarzona jedynie z jednym zastosowaniem – produkcją chmielu do warzenia piwa. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że jej młode pędy są uznawane za jedno z najdroższych warzyw świata.

To, co na zachodzie kontynentu staje się składnikiem wykwintnych potraw, w Polsce traktowane jest najczęściej jak roślina ekspansywna, trudna do ujarzmienia i... bez większej wartości użytkowej. W efekcie Polacy nieświadomie depczą to, co gdzie indziej uchodzi za kulinarny rarytas. Ale dlaczego tak się dzieje?

chmiel 1.jpg
fot. Canva.com / Ievgenii Meyer
Patryk Wołosz
Polska zakazuje importu. Te kraje są na czarnej liście
Mieszkańcy Bieszczad mogą dopiąć swego. Kontrowersyjna petycja trafi do rządu Miasta ostrzegają przed wilkami. Jedno zachowanie jest kluczowe - mieszkańcy muszą na to uważać

Smak przypominający szparagi i wyjątkowo krótki czas zbiorów

Pędy tej rośliny zbierane są w konkretnym, bardzo krótkim okresie, co dodatkowo zwiększa ich wartość. Sezon trwa zaledwie kilka tygodni – od końca marca do końca kwietnia, sporadycznie przeciągając się do maja. Co ciekawe, roślina ta nie rośnie w skupiskach, co czyni jej pozyskiwanie wyjątkowo czasochłonnym.

Melissa Cole, specjalistka zajmująca się ich zbiorem, powiedziała dla „The Guardian”:

To bardzo uciążliwy proces. Pędy chmielu są lekkie, rzadko rozmieszczone, trudne do odnalezienia. Ich zbiory wymagają ogromnej cierpliwości i doświadczenia.

Młode pędy można znaleźć w pobliżu rzek, na wilgotnych terenach i leśnych skrajach. Ich smak porównywany jest do szparagów, a sposób przygotowania pozwala na wykorzystanie zarówno w wersji gotowanej, jak i surowej – na przykład w sałatkach. Co istotne, im młodszy pęd, tym delikatniejszy i bardziej wyrafinowany smak.

Nawet 1 000 euro za kilogram

Okazuje się, że mowa o pędach chmielu, które w Polsce rosną dziko, często na nieużytkach. W naszym kraju rolnicy walczą z nimi jak z chwastami, podczas gdy na zachodzie Europy – zwłaszcza w Belgii czy Holandii – kilogram tej rośliny potrafi kosztować nawet 1 000 euro, czyli ok. 4 300 zł.

Ten niewiarygodny kontrast wynika nie tylko z trudności pozyskiwania, ale i ze sposobu obróbki oraz ograniczonej dostępności sezonowej. Pędy chmielu określane są dziś mianem „zielonego kawioru” – symbolu luksusu, który w eleganckich restauracjach bywa serwowany w ekskluzywnych daniach.

chmiel 2.jpeg
Fot. Canva Pro/Ievgenii Meyer

W praktyce więc to, co dla jednych jest zbędnym chwastem, dla innych staje się składnikiem dań o najwyższej klasie kulinarnej. Na dodatek, chmiel – poza zastosowaniami w browarnictwie – wykorzystywany jest również w kosmetologii i ziołolecznictwie. Ekstrakty z tej rośliny dodawane są do kremów przeciwstarzeniowych, szamponów stymulujących porost włosów czy naparów o działaniu uspokajającym.

Zaskakujące jest więc to, jak niewielką wagę przykłada się w Polsce do potencjału, jaki oferuje chmiel w jego mniej znanej formie. Można wręcz powiedzieć, że Polacy bezwiednie chodzą po dosłownym złocie, które zagraniczni restauratorzy chętnie skupują za gigantyczne pieniądze.