wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
Obserwuj nas na:
RolnikInfo.pl > Uprawy > To najdroższe warzywo świata rośnie w Polsce. Na Zachodzie płacą za nie fortunę
Sebastian Mikiel
Sebastian Mikiel 14.04.2025 11:46

To najdroższe warzywo świata rośnie w Polsce. Na Zachodzie płacą za nie fortunę

chmiel, warzywa
Fot. Shutterstock/marcovarro

Niepozorna roślina rośnie dziko w Polsce, często uznawana za chwast, tymczasem w krajach Europy Zachodniej osiąga niebotyczne ceny. Możesz nawet nie wiedzieć, że w twoim ogródku kryje się taki rarytas.

Najdroższe warzywo w Europie rośnie na dziko w Polsce

Pewna niepozorna roślina, której większość Polaków nawet nie rozpoznaje, stała się w ostatnich latach obiektem pożądania na europejskich rynkach spożywczych. Znana głównie z przemysłu piwowarskiego, przez długi czas była kojarzona jedynie z jednym zastosowaniem – produkcją chmielu do warzenia piwa. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że jej młode pędy są uznawane za jedno z najdroższych warzyw świata.

To, co na zachodzie kontynentu staje się składnikiem wykwintnych potraw, w Polsce traktowane jest najczęściej jak roślina ekspansywna, trudna do ujarzmienia i... bez większej wartości użytkowej. W efekcie Polacy nieświadomie depczą to, co gdzie indziej uchodzi za kulinarny rarytas. Ale dlaczego tak się dzieje?

chmiel 1.jpg
fot. Canva.com / Ievgenii Meyer

Smak przypominający szparagi i wyjątkowo krótki czas zbiorów

Pędy tej rośliny zbierane są w konkretnym, bardzo krótkim okresie, co dodatkowo zwiększa ich wartość. Sezon trwa zaledwie kilka tygodni – od końca marca do końca kwietnia, sporadycznie przeciągając się do maja. Co ciekawe, roślina ta nie rośnie w skupiskach, co czyni jej pozyskiwanie wyjątkowo czasochłonnym.

Melissa Cole, specjalistka zajmująca się ich zbiorem, powiedziała dla „The Guardian”:

To bardzo uciążliwy proces. Pędy chmielu są lekkie, rzadko rozmieszczone, trudne do odnalezienia. Ich zbiory wymagają ogromnej cierpliwości i doświadczenia.

Młode pędy można znaleźć w pobliżu rzek, na wilgotnych terenach i leśnych skrajach. Ich smak porównywany jest do szparagów, a sposób przygotowania pozwala na wykorzystanie zarówno w wersji gotowanej, jak i surowej – na przykład w sałatkach. Co istotne, im młodszy pęd, tym delikatniejszy i bardziej wyrafinowany smak.

Nawet 1 000 euro za kilogram

Okazuje się, że mowa o pędach chmielu, które w Polsce rosną dziko, często na nieużytkach. W naszym kraju rolnicy walczą z nimi jak z chwastami, podczas gdy na zachodzie Europy – zwłaszcza w Belgii czy Holandii – kilogram tej rośliny potrafi kosztować nawet 1 000 euro, czyli ok. 4 300 zł.

Ten niewiarygodny kontrast wynika nie tylko z trudności pozyskiwania, ale i ze sposobu obróbki oraz ograniczonej dostępności sezonowej. Pędy chmielu określane są dziś mianem „zielonego kawioru” – symbolu luksusu, który w eleganckich restauracjach bywa serwowany w ekskluzywnych daniach.

chmiel 2.jpeg
Fot. Canva Pro/Ievgenii Meyer

W praktyce więc to, co dla jednych jest zbędnym chwastem, dla innych staje się składnikiem dań o najwyższej klasie kulinarnej. Na dodatek, chmiel – poza zastosowaniami w browarnictwie – wykorzystywany jest również w kosmetologii i ziołolecznictwie. Ekstrakty z tej rośliny dodawane są do kremów przeciwstarzeniowych, szamponów stymulujących porost włosów czy naparów o działaniu uspokajającym.

Zaskakujące jest więc to, jak niewielką wagę przykłada się w Polsce do potencjału, jaki oferuje chmiel w jego mniej znanej formie. Można wręcz powiedzieć, że Polacy bezwiednie chodzą po dosłownym złocie, które zagraniczni restauratorzy chętnie skupują za gigantyczne pieniądze.

RolnikInfo.pl
Obserwuj nas na: