Warzywa, współcześnie znane również jako jarzyny, to ogólna nazwa określająca jadalne rośliny jednoletnie, dwuletnie lub wieloletnie – w przeważającej mierze są to warzywa hodowlane. Warzywa są niezmiernie istotnym elementem ludzkiej diety, ubogacając ją nie tylko smakowo, ale również w mnogość rozmaitych witamin i składników mineralnych.
Hodowla warzyw uznawana jest za stosunkowo tanią i prostą, również w wymiarze przemysłowym – niemniej, aby była dochodowa (pozwalająca na utrzymanie się z hodowli na godnym poziomie), rolnik musi na wstępie zainwestować w pokaźny areał gruntów rolnych, a później poświęcić roślinom sporo czasu, pracy i kolejnych pieniędzy. Szczęśliwie dla niego, zgodnie z europejską polityką rolną, będzie mógł liczyć na rozmaite dotacje.
Klasyfikacja warzyw, oprócz podziału przez wzgląd na długość ich okresu rozwojowego (jednoletnie, dwuletnie, byliny), może kategoryzować rośliny przez wzgląd na ich systematykę biologiczną. W tym przypadku będziemy wyróżniać warzywa kapustne, cebulowe, liściowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate, rzepowate, strączkowe, wieloletnie, przyprawowe i różne. W sensie urzędowym do warzyw zalicza się również grzyby.
We współczesnej nomenklaturze słowa „warzywa” i „jarzyny” są wobec siebie synonimiczne, jednak nie zawsze tak było. Początkowo sformułowanie „jarzyny” było zarezerwowane dla warzyw jednoletnich wysiewanych na wiosnę, które konsumowane były na surowo.
Polska jest jednym z najważniejszych producentów warzyw w całej Unii Europejskiej, zajmując pod tym kątem czwarte miejsce – większą produkcją w UE może poszczycić się jedynie Francja, Hiszpania i Niemcy. Łączna produkcja warzyw w naszym kraju to ok. 5 milionów ton rocznie.
Do najważniejszych warzyw uprawianych w Polsce zaliczymy przede wszystkim marchew, gdzie pod względem wielkości zbiorów Polska znajduje się na pierwszym miejscu. Istotna dla rodzimej gospodarki jest także cebula i kapusta, gdzie ponownie znajdujemy się w europejskiej czołówce. Ostatnim z wymienionych warzyw jest pomidor (z biologicznego punktu widzenia owoc), gdzie pod kątem jego produkcji w UE Polska znajduje się na miejscu czwartym.
Zasadniczo wszystkie warzywa powszechne w Polsce opłaca się uprawiać – wszelkie estymacje w tym zakresie są sprawą bardzo indywidualną. Jak wspomniano wyżej, w Polsce najczęściej uprawia się marchew, cebulę, kapustę i pomidory, jednak nie są to jedyne warzywa o wysokiej rentowności.
Zastanawiając się nad najbardziej opłacalną hodowlą warzyw, trzeba wziąć pod uwagę fakt, że sprzedaż płodów rolnych nie będzie dotyczyć wyłącznie rynku krajowego, ale także zagranicy. W tym kontekście opłacalna będzie również hodowla takich warzyw jak buraki, ziemniaki, pietruszka, kalafior czy brokuły.
Pokaż więcej
Sezonowe produkty od lat przyciągają uwagę konsumentów, ale to właśnie teraz widać, jak dynamicznie potrafią zmieniać się trendy na rynku warzyw. Papryka, jedno z najchętniej kupowanych warzyw w Polsce, w najbliższych tygodniach zacznie stopniowo znikać ze sklepów i targowisk. Dlaczego obecny okres jest dla klientów i sprzedawców tak wyjątkowy i co to oznacza dla naszych portfeli?
Najpierw paragon w dłoń, a potem… zgrzyt zębów. Fasolka szparagowa, której cena dochodzi do 25-30 zł za kilogram, a pęczek rzodkiewki kosztuje niemal 3 zł? Świeże warzywa, zamiast być hitem lata, ponownie stały się symbolem drożyzny. Z analizy aplikacji PanParagon wynika, że „letni koszyk” warzyw i owoców podrożał średnio o 8,2% rok do roku. Skąd te podwyżki i czy można im zaradzić?
Rynek rabarbaru i innych letnich upraw w Polsce przeżywa zawirowania, które mogą zaważyć na przyszłości wielu gospodarstw. Sezon, zwykle kojarzony z wysokim popytem i korzystnymi stawkami, w tym roku przyniósł rolnikom niepokojące sygnały. Co sprawiło, że część producentów z obawą patrzy w przyszłość i rozważa ograniczenie zbiorów?
Trudna sytuacja pogodowa i choroby roślin stawiają rolników przed jednym z trudniejszych sezonów w ciągu ostatnich kilku lat. Szczególne szkody dotknęły ogórków, które osiągają zawrotne ceny właśnie w związku z ich małą dostępnością. Ogrodnicy rozkładają ręce wobec szybujących wartości za kilogram.
To miał być zwykły ładunek świeżych warzyw. W rzeczywistości okazał się starannie ukrytą kontrabandą, której wartość mogła sięgnąć milionów. Służby celne po raz kolejny udaremniły próbę przemytu papierosów na ogromną skalę.
Końcówka lipca przyniosła rolnikom i konsumentom niespodziewany zwrot na rynku. Warzywa, które o tej porze roku powinny tanieć, wciąż trzymają wysokie ceny. Jakie czynniki stoją za tą sytuacją i kiedy możemy spodziewać się zmian? Coraz więcej ekspertów wskazuje, że odpowiedź kryje się w pogodzie i zaburzeniach podaży.
Soczyste i słodkie pomidory dla wielu osób są smakiem lata i wprost nie mogą się doczekać aż będą mogli je zjeść. W momencie, gdy długo nie chcą dojrzeć, ogrodnicy mogą poczuć niemałe rozczarowanie. Może to być spowodowane błędami pielęgnacyjnymi. Nie należy jednak się zniechęcać, tylko wziąć sprawy w swoje ręce i zastosować banalnie prosty trik, dzięki któremu nasze pomidory w mig staną się soczyście czerwone.
Pożółkłe liście ogórków to jeden z najbardziej alarmujących sygnałów w ogrodzie — gdy tylko zauważymy takie symptomy, warto zacząć szybko działać, aby móc zapobiec utracie uwielbianych warzyw. Jest kilka przyczyn, dla których ogórki chorują — wszystkich da się uniknąć.
Plantacje buraka cukrowego są narażone na atak szkodników, które w Polsce są gatunkiem stosunkowo nowym. Już nie tylko błyszczka czy przędziorek będą spędzać sen z powiek gospodarzy. Jeśli zauważymy symptomy żerowania insekta, warto wiedzieć, jak szybko zareagować, aby nie dopuścić do utraty owoców naszej ciężkiej pracy.
Cukinie to jedne z najbardziej uwielbianych letnich owoców, które Polacy chętnie hodują w swoich ogrodach. Ich walory smakowe przywodzą na myśl wakacyjny wypoczynek, wynagradzają też trud pracy spędzonej w ogrodzie na pielęgnowaniu warzyw, aby wyrosły jak najlepiej. Jeszcze w lipcu warto przygotować domowe odżywki, które dodatkowo pobudzą cukinię do dalszego owocowania.
Uprawa pomidorów jest niezwykle powszechna w Polsce, ale niekoniecznie łatwa, szczególnie dla początkujących ogrodników. To dlatego warto skorzystać z porad, które wesprą pierwsze kroki w produkcji własnych warzyw. Sadzonki pomidora uwielbiają ten napar, dzięki niemu wyrosną wielkie, a owoce będą przepyszne. Lepiej zapamiętać przepis.
Deszczowe i ciepłe lato to doskonałe warunki do rozwoju chorób grzybowych. Wilgoć sprzyja rozwojowi zgnilizny oraz grzybów, które atakują pomidory. Pierwsze objawy chorób pomidorów pojawiają się na liściach, a dopiero potem zaraza rozprzestrzenia się na inne części roślin.
Powoli wchodzimy w upragniony sezon na pyszne, letnie pomidory. Nauczenie się kilku prostych zasad ich przechowywania pozwoli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem na długo. Liczą się drobne szczegóły, o których zapomina wielu z nas, przez co domowe warzywa tracą na wartościach odżywczych i walorach smakowych.
Sezon ogórkowy właśnie rozkwita, a Polacy dokonują zbiorów na swoich polach i w ogrodach. Wielu z nich przeznaczy część warzyw na przetwory, które nie tylko świetnie smakują, ale również mają działanie prozdrowotne. Aby ogórki kiszone były pyszne i satysfakcjonujące, warto pamiętać o jednym triku. W ten sposób wyjdą idealne.
Synoptycy ostrzegają przed skutkami niżu genueńskiego, który nadciąga nad Polskę. Zjawisko to może doprowadzić do lokalnych podtopień i poważnych strat w uprawach rolnych. Szczególnie zagrożone są południowe, wschodnie i centralne regiony kraju.
Na rynku cukru sytuacja staje się coraz bardziej dramatyczna. Ceny skupu buraka cukrowego lecą w dół, a koszty produkcji rosną w zawrotnym tempie. Plantatorzy apelują do rządu o natychmiastową pomoc.
Sezonowe warzywa i owoce kojarzą nam się ze zdrowiem i pożywnością. Okazuje się, że nie zawsze tak jest. Poza oczywistymi zagrożeniami, takimi jak wykorzystywanie pestycydów, warto uważać na jeszcze jedną rzecz. To warzywo, choć uwielbiane przez Polaków, może być szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wiedzieć, jak zapobiec potencjalnym problemom.
Nowy nabór wniosków uruchomiono po cichu, ale stawka jest wysoka. Dla niektórych to szansa, która może przesądzić o przyszłości ich gospodarstw. Pieniądze trafią do osób, które spełnią określone warunki. O tym warto wiedzieć.
Na polskim rynku warzyw robi się coraz goręcej. Wszystko przez gwałtowny spadek cen młodych ziemniaków, które na niektórych giełdach kosztują już poniżej złotówki za kilogram. Dla producentów to dramatyczna sytuacja, a dla ekspertów powód do poważnej debaty o przyszłości branży.
Posiadacze ogródków wiedzą doskonale, jaki komfort daje dodatkowa powierzchnia na zewnątrz. Wielu decyduje się sadzić na niej rośliny, ale nie tylko te ozdobne. Świetnym pomysłem okazuje się uprawa ogórków. Zdarza się jednak, że przez różne czynniki liście tych warzyw żółkną i zastanawiamy się, co poczyniliśmy nie tak. Roślina w ten sposób daje znać o swoich potrzebach. Co wówczas należy zrobić, by uratować plony?
Pogoda nie rozpieszcza plantatorów, a na domiar złego część upraw niszczą choroby i zalew tańszego importu. Rolnicy nie mają złudzeń: to może być trudny sezon. Nic dziwnego, że jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce notuje rekordowe wzrosty cen.
Na granicy zatrzymano coś, co miało trafić na polskie stoły. Po bliższej kontroli okazało się, że produkt ten budzi więcej wątpliwości niż apetyt. Co odkryły służby i dlaczego ten przypadek nie jest odosobniony?
Owoce i warzywa, szczególnie sezonowe, są uwielbiane przez Polaków. Nic więc dziwnego, że się nimi zajadają. Okazuje się jednak, że stare porzekadło o tym, że produkty roślinne zapewniają nam zdrowie, może nie być już w pełni aktualne. Najnowszy raport wykazał, które warzywa i owoce są najbardziej skażone. Tego produktu Polacy się nie spodziewali.
Pomidor to roślina szczególnie podatna na różnego rodzaju choroby, a jednym z najgroźniejszych zagrożeń jest zaraza ziemniaczana. Objawy infekcji najczęściej pojawiają się na łodygach i ogonkach liściowych w postaci jasnych i ciemnobrązowych smug. Wnętrze łodyg brunatnieje, a liście z żółtobrunatnymi plamami zaczynają się zwijać. Jak skutecznie powstrzymać rozwój tej choroby i zapobiec jej dalszemu rozprzestrzenianiu się? Naturalny oprysk zadziała szybciej, niż myślisz, a przy odpowiednim zastosowaniu może uratować Twoje plony przed całkowitą katastrofą.
Najwięksi gracze w sektorze ziemniaczanym, ponad 300 wystawców i tysiące odwiedzających. Międzynarodowe wydarzenie odbędzie się 3 i 4 września i skupi się na wszystkim, co związane z uprawą, przetwórstwem i innowacjami w ziemniaczanym łańcuchu wartości. Czego jeszcze możemy spodziewać się po międzynarodowych targach ziemniaka Potato Europe 2025?
Czosnek gości w niemal każdej kuchni, ale nie każdy wie, jak uprawiać go tak, aby dawał naprawdę duże główki. Istnieją sprawdzone metody, które pozwolą uzyskać obfite plony i uniknąć najczęstszych błędów ogrodników. Jakie warunki są najlepsze dla tej rośliny i z czym warto ją sadzić, by rosła zdrowo?
Chyba każdy ogrodnik, który próbował swoich sił w hodowaniu pomidorów, doświadczył tego zawodu — owoce ciężkiej pracy, które zapowiadają się wyjątkowo pysznie i obiecująco, w pełni dojrzewają, a następnie… pękają, doprowadzając do irytacji najbardziej cierpliwego gospodarza. Okazuje się, że przestrzeganie prostych zasad może znacząco ograniczyć takie uszkodzenia na pomidorach. Pewne okoliczności natomiast sprzyjają takim pęknięciom.
Ogromnym plusem posiadania własnego ogródka jest możliwość uprawy warzyw, zwłaszcza ogórków. Te jednak mają dość delikatny system korzeniowy i wymagają regularnej opieki, by móc cieszyć się obfitymi plonami. Jeżeli chcesz, by Twoje ogórki były smaczne i zdrowe, koniecznie wypróbuj ten naturalny nawóz. Zrobisz go samodzielnie, jest banalnie prosty.