Warzywa, współcześnie znane również jako jarzyny, to ogólna nazwa określająca jadalne rośliny jednoletnie, dwuletnie lub wieloletnie – w przeważającej mierze są to warzywa hodowlane. Warzywa są niezmiernie istotnym elementem ludzkiej diety, ubogacając ją nie tylko smakowo, ale również w mnogość rozmaitych witamin i składników mineralnych.
Hodowla warzyw uznawana jest za stosunkowo tanią i prostą, również w wymiarze przemysłowym – niemniej, aby była dochodowa (pozwalająca na utrzymanie się z hodowli na godnym poziomie), rolnik musi na wstępie zainwestować w pokaźny areał gruntów rolnych, a później poświęcić roślinom sporo czasu, pracy i kolejnych pieniędzy. Szczęśliwie dla niego, zgodnie z europejską polityką rolną, będzie mógł liczyć na rozmaite dotacje.
Klasyfikacja warzyw, oprócz podziału przez wzgląd na długość ich okresu rozwojowego (jednoletnie, dwuletnie, byliny), może kategoryzować rośliny przez wzgląd na ich systematykę biologiczną. W tym przypadku będziemy wyróżniać warzywa kapustne, cebulowe, liściowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate, rzepowate, strączkowe, wieloletnie, przyprawowe i różne. W sensie urzędowym do warzyw zalicza się również grzyby.
We współczesnej nomenklaturze słowa „warzywa” i „jarzyny” są wobec siebie synonimiczne, jednak nie zawsze tak było. Początkowo sformułowanie „jarzyny” było zarezerwowane dla warzyw jednoletnich wysiewanych na wiosnę, które konsumowane były na surowo.
Polska jest jednym z najważniejszych producentów warzyw w całej Unii Europejskiej, zajmując pod tym kątem czwarte miejsce – większą produkcją w UE może poszczycić się jedynie Francja, Hiszpania i Niemcy. Łączna produkcja warzyw w naszym kraju to ok. 5 milionów ton rocznie.
Do najważniejszych warzyw uprawianych w Polsce zaliczymy przede wszystkim marchew, gdzie pod względem wielkości zbiorów Polska znajduje się na pierwszym miejscu. Istotna dla rodzimej gospodarki jest także cebula i kapusta, gdzie ponownie znajdujemy się w europejskiej czołówce. Ostatnim z wymienionych warzyw jest pomidor (z biologicznego punktu widzenia owoc), gdzie pod kątem jego produkcji w UE Polska znajduje się na miejscu czwartym.
Zasadniczo wszystkie warzywa powszechne w Polsce opłaca się uprawiać – wszelkie estymacje w tym zakresie są sprawą bardzo indywidualną. Jak wspomniano wyżej, w Polsce najczęściej uprawia się marchew, cebulę, kapustę i pomidory, jednak nie są to jedyne warzywa o wysokiej rentowności.
Zastanawiając się nad najbardziej opłacalną hodowlą warzyw, trzeba wziąć pod uwagę fakt, że sprzedaż płodów rolnych nie będzie dotyczyć wyłącznie rynku krajowego, ale także zagranicy. W tym kontekście opłacalna będzie również hodowla takich warzyw jak buraki, ziemniaki, pietruszka, kalafior czy brokuły.
Pokaż więcej
Analiza rynku wskazuje, że w ubiegłym miesiącu ceny większości podstawowych produktów rolnych były wyższe niż przed rokiem. Na polskich giełdach zaczęły już pojawiać się krajowe pomidory, można też obserwować zmiany jeśli chodzi o dostępność i ceny tych importowanych. To pierwszy zwiastun wydarzeń w nadchodzącym, m.in. na te warzywa, sezonie. Będzie drożej?
Niektóre produkty w sklepach osiągają ceny, które jeszcze niedawno wydawały się niemożliwe. Coś, co przez lata było podstawowym składnikiem w kuchni, dziś kosztuje więcej, niż większość konsumentów się spodziewała. A wszystko wskazuje na to, że przed Wielkanocą może być jeszcze gorzej. Co kryje się za tą zaskakującą sytuacją?
Ogórki to jedno z najpopularniejszych warzyw, a ich wszechstronność sprawia, że chętnie wykorzystujemy je w kuchni - na surowo, w sałatkach, jako kiszonki czy składnik popularnej mizerii. Jednak aby cieszyć się obfitym plonem, warto wiedzieć, jakie warunki zapewnić ogórkom i co posadzić w ich pobliżu, aby wspierać ich rozwój.
Pomidory, aby mogły rozwijać się harmonijnie i wydawać obfite plony, muszą mieć odpowiednie towarzystwo w postaci roślin, które nie będą zakłócać przebiegu ich wzrostu i dojrzewania. Warto dowiedzieć się, jak zagospodarować przestrzeń domowego ogrodu, i jakich połączeń unikać, aby cieszyć się pysznymi, soczystymi pomidorkami.
Szpinak to nie tylko zdrowe i niskokaloryczne warzywo, ale także roślina, którą można z powodzeniem uprawiać samodzielnie. Nie trzeba być doświadczonym ogrodnikiem z własnym ogródkiem - wystarczy znać kilka kluczowych zasad. Jak zacząć?
Kiedyś znana również jako karpiel czy kwaczek, przez lata zapomniana, dziś ponownie zyskuje na popularności. Jej wyjątkowe właściwości zdrowotne i wszechstronność w kuchni sprawiają, że coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Co warto o niej wiedzieć?
Sytuacja na rynku cukru w Europie staje się coraz bardziej napięta. Plantatorzy buraka cukrowego ostrzegają przed konsekwencjami nowych umów handlowych Unii Europejskiej z krajami trzecimi. Ich zdaniem może to doprowadzić do katastrofy dla unijnego sektora cukrowego. Czy rzeczywiście mamy się czego obawiać?
Rolnictwo w Polsce może nie być najwygodniejszą pracą. Wiele ograniczeń i utrudnień sprawia, że coraz większa liczba rolników, szczególnie tych posiadających niewielkie gospodarstwa, zaczyna zastanawiać się nad porzuceniem zawodu. Na inny pomysł wpadł pan Mariusz, który postanowił przenieść swoją pasję na inny kontynent. Tak wyglądała jego przygoda.
Wiosna to czas, kiedy na polskich stołach króluje warzywo uznawane za symbol zdrowego odżywiania i wyrafinowanego smaku. Przez lata było promowane jako źródło cennych składników odżywczych, jednak najnowsze badania naukowe rzucają cień na ich nieskazitelną reputację. Czy to możliwe, że jeden z najbardziej cenionych wiosennych przysmaków może kryć w sobie zagrożenie dla zdrowia?
Ogrodnicy z niecierpliwością wypatrują pierwszych cieplejszych dni, aby móc rozpocząć prace i przygotowania pod przyszłe uprawy. Dobrym momentem na pierwsze działania w ogrodzie może być przełom lutego i marca. Jednak przed sadzeniem dobrze zapoznać się z kilkoma zasadami, gdyż niektóre rośliny potrzebują specjalnych warunków do odpowiedniego rozwoju.
Praca sezonowa za granicą wciąż przyciąga tysiące Polaków, a zbiór szparagów jest jednym z najpopularniejszych zajęć w okresie wiosennym. Niemcy, Holandia i Szwajcaria już teraz poszukują pracowników. Stawki wyglądają atrakcyjnie, ale czy to rzeczywiście się opłaca? Sprawdzamy, ile można zarobić i jakie warunki oferują pracodawcy.
W ostatnich miesiącach niekwestionowanym liderem drożyzny jednogłośnie zostało okrzyknięte masło. Jak jednak sprawy się mają w przypadku warzyw?
Polskę znowu atakują mrozy, wiec na obudzenie się wiosny trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. To jednak nie oznacza, że ogrodnicy nie mają nic do roboty. Luty to dobry moment na prace przygotowawcze pod przyszłe uprawy, można już myśleć o opryskach i przycinaniu drzewek. To też czas na wysiew niektórych warzyw, ziół czy kwiatów.
Poważna choroba ziemniaków od lat spędzała sen z powiek wielu rolnikom. Plantatorzy musieli sprostać ścisłym regulacjom, które nie ułatwiały przede wszystkim eksportu warzyw poza granice kraju. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi postanowiło dokonać zmiany, dzięki którym poszczególne czynności okażą się znacznie prostsze.
Przełom lutego i marca to dobry czas na pierwsze prace ogrodnicze. Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, więc działkowicze i ogrodnicy tylko czekają na odpowiedni moment, aby rozpocząć wysiew. Warzywo, które wydawało się zapomniane, może być popularne w tym roku. Jest bardzo zdrowe, więc warto się nim zainteresować.
Na polskim rynku pojawiła się olbrzymia ilość niemieckich warzyw. Ta informacja zaskakuje, biorąc pod uwagę porę roku, bowiem popyt zwyczajowo rozpocząłby się dopiero za kilka miesięcy. Sprawa została już przeanalizowana, są znane przyczyny. To nie jest pozytywna informacja dla polskich rolników.
Ministerstwo Rolnictwa opublikowało projekt, który może zmienić sposób ubezpieczania upraw w Polsce. Nowe limity i zasady są już w konsultacjach. Co to oznacza dla rolników i ich finansów?
Zbiór buraków cukrowych okazał się być rekordowy, niewiele wspólnego z tym miała jednak ich jakość. Cała branża musi przemyśleć strategię, koszty rosną na wielu polach. Jeden z największych producentów ma plan, inwestycja warta jest miliony.
Targi Sadownictwa i Warzywnictwa organizowane w Polsce przyciągają wielu przedstawicieli z branży z kraju oraz zagranicy. Tegoroczna odsłona TSW w Kielcach może pochwalić się dużym sukcesem. Świadczy o tym, chociażby liczba wystawców i odwiedzających wydarzenie.
Jasne jest, że dieta bogata w rośliny jest dla nas korzystna. Istnieje jednak jeden konkretny produkt, w który nasze posiłki powinny obfitować. Ten owoc jest uprawiany na coraz większej powierzchni w Polsce, a w sklepach znajdziemy go przez cały rok. Niektórych ta informacja może zaskoczyć.
Dane dotyczące tego, ile pomarańczowego warzywa sprowadzamy do Polski zza granicy, a ile naszej własnej marchwi wyjeżdża w świat są jednoznaczne – dysproporcja pomiędzy eksportem a importem jest bardzo duża. Równie interesujące są kierunki. Okazuje się, że najwięcej marchewek sprowadzamy głównie z dwóch krajów. Zdecydowanie więcej jest jednak kierunków naszego eksportu.
Departament rolnictwa USA zlecił przeprowadzenie badań nad zawartością pestycydów w żywności. Dzięki temu dysponujemy świeżymi danymi na temat tego, w jaki sposób ograniczać ich spożycie i jakie praktyki stosować, by narażać się w jak najmniejszym stopniu na konsumpcję pestycydów. Niektóre wnioski mogą zaskakiwać.
Ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z ogrodnictwem, ale i miłośnicy sadzenia roślin mogą nawet nie wiedzieć, co najlepiej poprawia wartość gleby. Nie trzeba wydawać pieniędzy na kolejne wymyślne specyfiki. Wystarczy użyć tego, co z pewnością każdy ma w domu. Niesamowite efekty da tzw. “czarne złoto”. O co dokładnie chodzi?
Od 1 stycznia 2025 roku w życie weszły zmiany, które dotyczą sprzedaży owoców i warzyw w polskich sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Te zmiany to efekt wprowadzenia nowych przepisów przez Komisję Europejską. Ogólne informacje na etykietach zostaną zastąpione szczegółowymi. Zobacz, do jakich wymogów muszą dostosować się sklepy.
Grudzień to czas wzmożonych zakupów i przygotowywania potraw w zbyt dużych ilościach, co często prowadzi do wyrzucania jedzenia - zwraca uwagę Instytut Ochrony Środowiska. Problem marnowania żywności przybiera szczególnie na sile w okresie świątecznym, ale jego skala pozostaje niepokojąca przez cały rok.
Nadchodzące miesiące mogą przynieść dalszy wzrost cen owoców i warzyw - tak przynajmniej ostrzegają analitycy Credit Agricole. Tegoroczne zbiory w Polsce okazały się najsłabsze od lat, co przełoży się na ograniczoną podaż i rosnące koszty dla konsumentów.
Za oknem typowa jesienna pogoda. Słońca coraz mniej i ochoty na spędzanie czasu podczas deszczowych październikowych dni. Jesień to także czas największej ilości zachorowań wśród Polaków. Jednak jest na to rada, pomóc może cebula! Zobacz, w jakich cenach obecnie można ją kupić.
Raport "Indeks cen w sklepach detalicznych" autorstwa UCE Research i Uniwersytetu WSB Merito, jasno pokazuje podwyżki cenowe w sklepach detalicznych we wrześniu. Trend wzrostowy utrzymuje się od wielu miesięcy i nic nie wskazuje na to, by codzienne zakupy były tańsze. Wzrost cenowy o dziwo najbardziej uderzył w warzywa i owoce. Jaka jest skala drożyzny?