Warzywa, współcześnie znane również jako jarzyny, to ogólna nazwa określająca jadalne rośliny jednoletnie, dwuletnie lub wieloletnie – w przeważającej mierze są to warzywa hodowlane. Warzywa są niezmiernie istotnym elementem ludzkiej diety, ubogacając ją nie tylko smakowo, ale również w mnogość rozmaitych witamin i składników mineralnych.
Hodowla warzyw uznawana jest za stosunkowo tanią i prostą, również w wymiarze przemysłowym – niemniej, aby była dochodowa (pozwalająca na utrzymanie się z hodowli na godnym poziomie), rolnik musi na wstępie zainwestować w pokaźny areał gruntów rolnych, a później poświęcić roślinom sporo czasu, pracy i kolejnych pieniędzy. Szczęśliwie dla niego, zgodnie z europejską polityką rolną, będzie mógł liczyć na rozmaite dotacje.
Klasyfikacja warzyw, oprócz podziału przez wzgląd na długość ich okresu rozwojowego (jednoletnie, dwuletnie, byliny), może kategoryzować rośliny przez wzgląd na ich systematykę biologiczną. W tym przypadku będziemy wyróżniać warzywa kapustne, cebulowe, liściowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate, rzepowate, strączkowe, wieloletnie, przyprawowe i różne. W sensie urzędowym do warzyw zalicza się również grzyby.
We współczesnej nomenklaturze słowa „warzywa” i „jarzyny” są wobec siebie synonimiczne, jednak nie zawsze tak było. Początkowo sformułowanie „jarzyny” było zarezerwowane dla warzyw jednoletnich wysiewanych na wiosnę, które konsumowane były na surowo.
Polska jest jednym z najważniejszych producentów warzyw w całej Unii Europejskiej, zajmując pod tym kątem czwarte miejsce – większą produkcją w UE może poszczycić się jedynie Francja, Hiszpania i Niemcy. Łączna produkcja warzyw w naszym kraju to ok. 5 milionów ton rocznie.
Do najważniejszych warzyw uprawianych w Polsce zaliczymy przede wszystkim marchew, gdzie pod względem wielkości zbiorów Polska znajduje się na pierwszym miejscu. Istotna dla rodzimej gospodarki jest także cebula i kapusta, gdzie ponownie znajdujemy się w europejskiej czołówce. Ostatnim z wymienionych warzyw jest pomidor (z biologicznego punktu widzenia owoc), gdzie pod kątem jego produkcji w UE Polska znajduje się na miejscu czwartym.
Zasadniczo wszystkie warzywa powszechne w Polsce opłaca się uprawiać – wszelkie estymacje w tym zakresie są sprawą bardzo indywidualną. Jak wspomniano wyżej, w Polsce najczęściej uprawia się marchew, cebulę, kapustę i pomidory, jednak nie są to jedyne warzywa o wysokiej rentowności.
Zastanawiając się nad najbardziej opłacalną hodowlą warzyw, trzeba wziąć pod uwagę fakt, że sprzedaż płodów rolnych nie będzie dotyczyć wyłącznie rynku krajowego, ale także zagranicy. W tym kontekście opłacalna będzie również hodowla takich warzyw jak buraki, ziemniaki, pietruszka, kalafior czy brokuły.
Pokaż więcej
Poważna choroba ziemniaków od lat spędzała sen z powiek wielu rolnikom. Plantatorzy musieli sprostać ścisłym regulacjom, które nie ułatwiały przede wszystkim eksportu warzyw poza granice kraju. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi postanowiło dokonać zmiany, dzięki którym poszczególne czynności okażą się znacznie prostsze.
Przełom lutego i marca to dobry czas na pierwsze prace ogrodnicze. Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, więc działkowicze i ogrodnicy tylko czekają na odpowiedni moment, aby rozpocząć wysiew. Warzywo, które wydawało się zapomniane, może być popularne w tym roku. Jest bardzo zdrowe, więc warto się nim zainteresować.
Na polskim rynku pojawiła się olbrzymia ilość niemieckich warzyw. Ta informacja zaskakuje, biorąc pod uwagę porę roku, bowiem popyt zwyczajowo rozpocząłby się dopiero za kilka miesięcy. Sprawa została już przeanalizowana, są znane przyczyny. To nie jest pozytywna informacja dla polskich rolników.
Ministerstwo Rolnictwa opublikowało projekt, który może zmienić sposób ubezpieczania upraw w Polsce. Nowe limity i zasady są już w konsultacjach. Co to oznacza dla rolników i ich finansów?
Zbiór buraków cukrowych okazał się być rekordowy, niewiele wspólnego z tym miała jednak ich jakość. Cała branża musi przemyśleć strategię, koszty rosną na wielu polach. Jeden z największych producentów ma plan, inwestycja warta jest miliony.
Targi Sadownictwa i Warzywnictwa organizowane w Polsce przyciągają wielu przedstawicieli z branży z kraju oraz zagranicy. Tegoroczna odsłona TSW w Kielcach może pochwalić się dużym sukcesem. Świadczy o tym, chociażby liczba wystawców i odwiedzających wydarzenie.
Jasne jest, że dieta bogata w rośliny jest dla nas korzystna. Istnieje jednak jeden konkretny produkt, w który nasze posiłki powinny obfitować. Ten owoc jest uprawiany na coraz większej powierzchni w Polsce, a w sklepach znajdziemy go przez cały rok. Niektórych ta informacja może zaskoczyć.
Dane dotyczące tego, ile pomarańczowego warzywa sprowadzamy do Polski zza granicy, a ile naszej własnej marchwi wyjeżdża w świat są jednoznaczne – dysproporcja pomiędzy eksportem a importem jest bardzo duża. Równie interesujące są kierunki. Okazuje się, że najwięcej marchewek sprowadzamy głównie z dwóch krajów. Zdecydowanie więcej jest jednak kierunków naszego eksportu.
Departament rolnictwa USA zlecił przeprowadzenie badań nad zawartością pestycydów w żywności. Dzięki temu dysponujemy świeżymi danymi na temat tego, w jaki sposób ograniczać ich spożycie i jakie praktyki stosować, by narażać się w jak najmniejszym stopniu na konsumpcję pestycydów. Niektóre wnioski mogą zaskakiwać.
Ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z ogrodnictwem, ale i miłośnicy sadzenia roślin mogą nawet nie wiedzieć, co najlepiej poprawia wartość gleby. Nie trzeba wydawać pieniędzy na kolejne wymyślne specyfiki. Wystarczy użyć tego, co z pewnością każdy ma w domu. Niesamowite efekty da tzw. “czarne złoto”. O co dokładnie chodzi?
Od 1 stycznia 2025 roku w życie weszły zmiany, które dotyczą sprzedaży owoców i warzyw w polskich sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Te zmiany to efekt wprowadzenia nowych przepisów przez Komisję Europejską. Ogólne informacje na etykietach zostaną zastąpione szczegółowymi. Zobacz, do jakich wymogów muszą dostosować się sklepy.
Grudzień to czas wzmożonych zakupów i przygotowywania potraw w zbyt dużych ilościach, co często prowadzi do wyrzucania jedzenia - zwraca uwagę Instytut Ochrony Środowiska. Problem marnowania żywności przybiera szczególnie na sile w okresie świątecznym, ale jego skala pozostaje niepokojąca przez cały rok.
Nadchodzące miesiące mogą przynieść dalszy wzrost cen owoców i warzyw - tak przynajmniej ostrzegają analitycy Credit Agricole. Tegoroczne zbiory w Polsce okazały się najsłabsze od lat, co przełoży się na ograniczoną podaż i rosnące koszty dla konsumentów.
Za oknem typowa jesienna pogoda. Słońca coraz mniej i ochoty na spędzanie czasu podczas deszczowych październikowych dni. Jesień to także czas największej ilości zachorowań wśród Polaków. Jednak jest na to rada, pomóc może cebula! Zobacz, w jakich cenach obecnie można ją kupić.
Raport "Indeks cen w sklepach detalicznych" autorstwa UCE Research i Uniwersytetu WSB Merito, jasno pokazuje podwyżki cenowe w sklepach detalicznych we wrześniu. Trend wzrostowy utrzymuje się od wielu miesięcy i nic nie wskazuje na to, by codzienne zakupy były tańsze. Wzrost cenowy o dziwo najbardziej uderzył w warzywa i owoce. Jaka jest skala drożyzny?
Podaż sezonowych warzyw powoli maleje, za to ich ceny wyraźnie podskoczyły. Taką sytuację można zaobserwować na podwarszawskiej giełdzie w Broniszach. Największy wzrost cenowy notuje cukinia, choć podwyżki dotknęły także marchew. Jedynie ziemniaki utrzymują się na takim samym poziomie cenowym.
Trzy miesiące aresztu zastosowano wobec trzech osób, podejrzanych o przemyt środków odurzających. Do rozwiązania grupy przestępczej, przyczynili się Kryminalni z KMP w Gdańsku we współpracy z funkcjonariuszami Wydziału do walki z Przestępczością Narkotykową KMP w Szczecinie. Policjanci weszli na posesję i znaleźli tam skrzynie z marchwią oraz... potężną ilość marihuany.
Niewiarygodna siła i moc przekazu w popularnym Tik-Toku sprawiła, że klienci dosłownie rzucili się na islandzkie sklepy i wykupili główny składnik hitowej sałatki. A wszystko za sprawą nagrania, w którym influencer podał przepis na sałatkę z tartego ogórka. Oto genialny sposób na wypromowanie warzyw i maksymalne podniesienie podaży w sklepach. Polscy sadownicy mają podobny plan działania i za sprawą influencerów chcą wypromować krajowe owoce. Czy to byłoby możliwe?
Ruszają wielkimi krokami zbiory dyni. Wielu co i rusz sprawdza wymiary tej potężnie rosnącej rośliny, bo jak się okazuje, można ją wyhodować w sporych rozmiarach nawet w przydomowym ogródku. Takie dynie giganty urosły właśnie u pana Ryszarda Hojeńskiego z Wieruszowa, w woj. łódzkim. Dwumetrowe w obwodzie dynie to zasługa ich właściciela, który stosował niecodzienny nawóz. Zobaczcie, co jeszcze wpłynęło na ogromny wzrost tych dyni.
Niebezpieczna bakteria została wykryta w dwóch badanych próbkach mieszanek sałat - poinformował we wtorek Główny Inspektorat Sanitarny. GIS zwraca się do konsumentów, którzy kupili te mieszanki sałat, aby natychmiast zwrócili je do tego sklepu, w którym zostały kupione.
Sezon paprykowy w pełni. Producenci dwoją się i troją, aby sprzedać ją w jak najkorzystniejszej cenie. Niestety, producenci od kilku dni z niedowierzaniem przyglądają się, jak ceny papryki na skupach momentalnie spadają i nie jest to spadek w granicach normy, ale aż o połowę! Całą tą sytuację bacznie obserwuje Zrzeszenie Producentów Papryki RP, które zauważa pewną niepokojącą polskich producentów analogię. ZPP RP nawołuje do obrony polskiego rynku paprykowego. W jaki sposób chcą to zrobić? Przekonajcie się.
Ziemniak zasłużył sobie na miano najbardziej popularnego warzywa i najchętniej spożywanego w wielu europejskich krajach. Bylina ta występuje jednak na całym świecie i to aż w 10 tysiącach różnych odmian. Na obiad wybieramy zazwyczaj wybieramy ziemniaki młode, bo rewelacyjnie smakują z każdym rodzajem mięsa i surówkami. Udając się na zakupy, nie zdajemy sobie sprawy, że ziemniaki młode, a wczesne to kolosalna różnica.
Polacy uwielbiają czosnek w każdej postaci. Jego właściwości lecznice i antybakteryjne to niezawodna domowa metoda na walkę z chorobami. Czosnek nadaje się rewelacyjnie jako składnik aromatyzujący i przyprawa do wszelkich potraw czy przetworów. Kupujemy go chętnie w większych ilościach i najczęściej wkładamy go do lodówki. To błąd. Zobaczcie inne rozwiązanie, które sprawdzi się idealnie do dłuższego przechowywania główek czosnku.
Jako zapaleni ogrodnicy, którzy posadzili cukinie w swoim ogrodzie, cierpliwie wyczekujecie pierwszych kwiatów, a potem owoców. Dobrze jest, kiedy na krzaku cukinie pojawia się wiele kwiatów, z których będziecie mogli zebrać duże plony. Co jeśli jednak pomimo wszelkich starań i ciągłego obserwowania cukini, na krzaku nie pojawia się ani jeden zwiastun owocowania?
W lipcu rozpoczyna się sezon na wiele polskich owoców i warzyw. Z utęsknieniem czekaliśmy cały rok na maliny, borówki czy leśne owoce. Nie można zapomnieć, że w lipcu pojawia się również sezon ogórków gruntowych, tak ulubionych przez Polaków warzyw, z których można stworzyć multum różnych dobroci. Nadają się do kiszenia, korniszonów, na ostro, do sałatki. Ile kosztuje kilogram pysznych ogórasków na początku lipca? Zajrzeliśmy w kilka miejsc.
Wyśmienite i niepowtarzalne smaki lata pojawiły się w tym roku nieco wcześniej, niż zazwyczaj. Sezon truskawkowy dobiega końca, pojawiają się natomiast jagody, borówki czy młode ziemniaki. Jak początek wakacji, to nie może zabraknąć również bobu. Pierwsze oferty sprzedaży bobu pojawiły się w maju i wówczas kosztował krocie, jednak sezon dopiero przed nami. Sprawdzamy, ile kosztuje średnio woreczek strąków pod koniec czerwca.
Wśród polskich warzyw na giełdzie rolno- spożywczej w Broniszach pod Warszawą, zaczyna pojawiać się również i krajowa papryka. To znak, że sezon właśnie się rozpoczyna, choć ilości są raczej symboliczne. O czerwonej i żółtej póki co można pomarzyć, choć i te zapewne niebawem zacznie dojrzewać. Na giełdzie kupić za to można zieloną i białą paprykę. Jak kształtują się ceny papryki? Zobaczcie sami.
W ubiegłym roku, polski producent mrożonych owoców i warzyw z siedzibą w Kaliszu, został przejęty przez ukraińską spółkę Three Bears. Nowy właściciel zapowiadał modernizację i rozwój Calfrostu, niestety sprawy potoczyły się inaczej. Zakład ma zwolnić wszystkich pracowników fabryki mrożonek, w sumie ponad 50 osób, z czego kilkoro z nich było związanych z zakładem około 30 lat.