Warzywa, współcześnie znane również jako jarzyny, to ogólna nazwa określająca jadalne rośliny jednoletnie, dwuletnie lub wieloletnie – w przeważającej mierze są to warzywa hodowlane. Warzywa są niezmiernie istotnym elementem ludzkiej diety, ubogacając ją nie tylko smakowo, ale również w mnogość rozmaitych witamin i składników mineralnych.
Hodowla warzyw uznawana jest za stosunkowo tanią i prostą, również w wymiarze przemysłowym – niemniej, aby była dochodowa (pozwalająca na utrzymanie się z hodowli na godnym poziomie), rolnik musi na wstępie zainwestować w pokaźny areał gruntów rolnych, a później poświęcić roślinom sporo czasu, pracy i kolejnych pieniędzy. Szczęśliwie dla niego, zgodnie z europejską polityką rolną, będzie mógł liczyć na rozmaite dotacje.
Klasyfikacja warzyw, oprócz podziału przez wzgląd na długość ich okresu rozwojowego (jednoletnie, dwuletnie, byliny), może kategoryzować rośliny przez wzgląd na ich systematykę biologiczną. W tym przypadku będziemy wyróżniać warzywa kapustne, cebulowe, liściowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate, rzepowate, strączkowe, wieloletnie, przyprawowe i różne. W sensie urzędowym do warzyw zalicza się również grzyby.
We współczesnej nomenklaturze słowa „warzywa” i „jarzyny” są wobec siebie synonimiczne, jednak nie zawsze tak było. Początkowo sformułowanie „jarzyny” było zarezerwowane dla warzyw jednoletnich wysiewanych na wiosnę, które konsumowane były na surowo.
Polska jest jednym z najważniejszych producentów warzyw w całej Unii Europejskiej, zajmując pod tym kątem czwarte miejsce – większą produkcją w UE może poszczycić się jedynie Francja, Hiszpania i Niemcy. Łączna produkcja warzyw w naszym kraju to ok. 5 milionów ton rocznie.
Do najważniejszych warzyw uprawianych w Polsce zaliczymy przede wszystkim marchew, gdzie pod względem wielkości zbiorów Polska znajduje się na pierwszym miejscu. Istotna dla rodzimej gospodarki jest także cebula i kapusta, gdzie ponownie znajdujemy się w europejskiej czołówce. Ostatnim z wymienionych warzyw jest pomidor (z biologicznego punktu widzenia owoc), gdzie pod kątem jego produkcji w UE Polska znajduje się na miejscu czwartym.
Zasadniczo wszystkie warzywa powszechne w Polsce opłaca się uprawiać – wszelkie estymacje w tym zakresie są sprawą bardzo indywidualną. Jak wspomniano wyżej, w Polsce najczęściej uprawia się marchew, cebulę, kapustę i pomidory, jednak nie są to jedyne warzywa o wysokiej rentowności.
Zastanawiając się nad najbardziej opłacalną hodowlą warzyw, trzeba wziąć pod uwagę fakt, że sprzedaż płodów rolnych nie będzie dotyczyć wyłącznie rynku krajowego, ale także zagranicy. W tym kontekście opłacalna będzie również hodowla takich warzyw jak buraki, ziemniaki, pietruszka, kalafior czy brokuły.
Pokaż więcej
Pogoda nie rozpieszcza plantatorów, a na domiar złego część upraw niszczą choroby i zalew tańszego importu. Rolnicy nie mają złudzeń: to może być trudny sezon. Nic dziwnego, że jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce notuje rekordowe wzrosty cen.
Na granicy zatrzymano coś, co miało trafić na polskie stoły. Po bliższej kontroli okazało się, że produkt ten budzi więcej wątpliwości niż apetyt. Co odkryły służby i dlaczego ten przypadek nie jest odosobniony?
Owoce i warzywa, szczególnie sezonowe, są uwielbiane przez Polaków. Nic więc dziwnego, że się nimi zajadają. Okazuje się jednak, że stare porzekadło o tym, że produkty roślinne zapewniają nam zdrowie, może nie być już w pełni aktualne. Najnowszy raport wykazał, które warzywa i owoce są najbardziej skażone. Tego produktu Polacy się nie spodziewali.
Pomidor to roślina szczególnie podatna na różnego rodzaju choroby, a jednym z najgroźniejszych zagrożeń jest zaraza ziemniaczana. Objawy infekcji najczęściej pojawiają się na łodygach i ogonkach liściowych w postaci jasnych i ciemnobrązowych smug. Wnętrze łodyg brunatnieje, a liście z żółtobrunatnymi plamami zaczynają się zwijać. Jak skutecznie powstrzymać rozwój tej choroby i zapobiec jej dalszemu rozprzestrzenianiu się? Naturalny oprysk zadziała szybciej, niż myślisz, a przy odpowiednim zastosowaniu może uratować Twoje plony przed całkowitą katastrofą.
Najwięksi gracze w sektorze ziemniaczanym, ponad 300 wystawców i tysiące odwiedzających. Międzynarodowe wydarzenie odbędzie się 3 i 4 września i skupi się na wszystkim, co związane z uprawą, przetwórstwem i innowacjami w ziemniaczanym łańcuchu wartości. Czego jeszcze możemy spodziewać się po międzynarodowych targach ziemniaka Potato Europe 2025?
Czosnek gości w niemal każdej kuchni, ale nie każdy wie, jak uprawiać go tak, aby dawał naprawdę duże główki. Istnieją sprawdzone metody, które pozwolą uzyskać obfite plony i uniknąć najczęstszych błędów ogrodników. Jakie warunki są najlepsze dla tej rośliny i z czym warto ją sadzić, by rosła zdrowo?
Chyba każdy ogrodnik, który próbował swoich sił w hodowaniu pomidorów, doświadczył tego zawodu — owoce ciężkiej pracy, które zapowiadają się wyjątkowo pysznie i obiecująco, w pełni dojrzewają, a następnie… pękają, doprowadzając do irytacji najbardziej cierpliwego gospodarza. Okazuje się, że przestrzeganie prostych zasad może znacząco ograniczyć takie uszkodzenia na pomidorach. Pewne okoliczności natomiast sprzyjają takim pęknięciom.
Ogromnym plusem posiadania własnego ogródka jest możliwość uprawy warzyw, zwłaszcza ogórków. Te jednak mają dość delikatny system korzeniowy i wymagają regularnej opieki, by móc cieszyć się obfitymi plonami. Jeżeli chcesz, by Twoje ogórki były smaczne i zdrowe, koniecznie wypróbuj ten naturalny nawóz. Zrobisz go samodzielnie, jest banalnie prosty.
Choć wiele osób kojarzy czerwiec głównie ze zbiorem pierwszych plonów, to w rzeczywistości jest to wciąż bardzo dobry moment na rozpoczęcie nowych upraw. Stabilne temperatury, długie dni i wilgotna gleba sprzyjają rozwojowi wielu gatunkom warzyw, które można bez przeszkód sadzić nawet po połowie miesiąca.
Wszelkie niepokojące zmiany na naszych pomidorach powinny skłaniać do podjęcia odpowiednich środków ochronnych. Choroby atakujące warzywa potrafią bardzo szybko zniweczyć efekty naszej ciężkiej pracy w ogrodzie. Jeśli zauważysz takie symptomy, reaguj od razu — sprawdzonymi, naturalnymi metodami.
Ceny tego sezonowego przysmaku wywołały niemałe poruszenie. Skąd taki nagły wzrost, a potem spadek? I dlaczego sytuacja u naszych sąsiadów może jeszcze bardziej namieszać na rynku?
Ceny młodych ziemniaków nagle znacząco spadły i są teraz rekordowo niskie. W tym momencie sezonu na polskie warzywa taka sytuacja nie jest dobrą wiadomością dla producentów i rolników. Biorąc pod uwagę napływ płodów rolnych z rynków zagranicznych, prognozy na najbliższe miesiące nie są obiecujące.
Ile w tym sezonie kosztuje bób? Fani tego warzywa mogą nie być zachwyceni, ale wiele zależy od tego, dokąd wybierzemy się na zakupy. Zależnie od regionu Polski, za kilogram bobu możemy zapłacić małą fortunę, ale cenowy rekord padł już jakiś czas temu. Okazuje się jednak, że sprzedawcy mają też dobrą wiadomość dla swoich klientów.
Na straganach i w sklepach coraz liczniej pojawiają się młode warzywa, zachęcające swoimi żywymi kolorami i aromatycznym zapachem. Na stoiskach trafimy już zarówno na rodzime, jak i importowane nowalijki. Wiadomo już, jak kształtują się przybliżone ceny poszczególnych warzyw. Które dostaniemy najtaniej, a za jakie trzeba zapłacić najwięcej?
Wiosną wielu z nas czeka na pierwsze warzywa z lokalnych upraw. Wśród nich prym wiodą młode ziemniaki, które kuszą delikatnością i świeżością. Jednak w sklepach i na straganach łatwo pomylić je z ich mniej szlachetnym kuzynem — ziemniakiem wczesnym, często importowanym z zagranicy. To nie tylko kwestia smaku, ale i uczciwości sprzedawców.
Cebula króluje w rodzimych ogrodach. To jeden ze składników, który nadaje unikalnego aromatu i głębi smaku w wielu daniach. Jej uprawa nie jest skomplikowana, zapewnienie jej odpowiednich warunków i przeprowadzanie zabiegów, które zapewnią pyszne i obfite plony, będzie łatwizną nawet dla początkujących ogrodników.
Papryka to niewątpliwie jedno z najbardziej uwielbianych warzyw w naszej kuchni. Najczęściej zestawiamy ją z orzeźwiającymi sałatkami, pieczemy lub dodajemy na kanapki. Jej uprawa potrafi być trudna, ogrodnicy miewają problemy, aby wyhodować obfite plony. Kluczem do licznych zbiorów jest regularne nawożenie papryki. Specjalną odżywkę i naturalne nawozy z łatwością zrobimy w domu sami. Efekty przejdą najśmielsze oczekiwania.
Wielkimi krokami zbliża się najważniejszy czas w roku dla wszystkich miłośników ogrodnictwa. Już niebawem będą mogli zobaczyć efekty swojej pracy, a nic nie ucieszy ich serc tak jak obfite plony. Na pewno nie wszyscy z nich wiedzą jednak, że aby ogórki rosły jak szalone, warto zastosować ten trik. Dzięki niemu wykiełkują jeszcze szybciej, niż mogliby się spodziewać.
Ciepłe i słoneczne dni zdecydowanie sprzyjają pracom w ogrodzie oraz rozpoczęciu uprawy warzyw. W pielęgnacji roślin niezwykle pomocny może być obornik – naturalny nawóz bogaty w cenne składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie warzywa dobrze reagują na świeżo nawiezioną glebę. Część gatunków najlepiej wysiewać dopiero po upływie dwóch lub nawet trzech lat od zastosowania obornika, aby zapewnić im optymalne warunki do wzrostu.
Coraz więcej tegorocznych wczesnych odmian krajowych owoców i warzyw pojawia się na targach oraz w sklepach. Nagłe ochłodzenie może wpłynąć na podaż i wprowadzić nieco zamieszania na polskim rynku w postaci wzrostu cen. A jak wygląda sytuacja z rabarbarem?
Sezon na uprawę warzyw trwa w najlepsze. Zamiast kupować je w marketach, wielu Polaków decyduje się zasadzić je w swoich własnych ogródkach. Mało doświadczone osoby mogą jednak nie do końca zdawać sobie sprawę jak obchodzić się np. z pomidorami czy ogórkami. Aby plony były obfite a, a warzywa smaczne, warto podlewać je specjalnie przygotowaną mieszkanką o kapitalnych, a przede wszystkim zdrowych właściwościach.
Jeszcze do niedawna kojarzyła się z czasami niedostatku, dziś jej cena potrafi zaskoczyć nawet doświadczonych handlarzy i doświadczonych łowców ekologicznych okazji. Co doprowadziło do tak gwałtownej zmiany?
Banany to popularne owoce, które są chętnie konsumowane w polskich domach. Okazuje się, że wykorzystać można nie tylko ich środek, ale i skórkę, która jest niejadalna dla człowieka. Jeśli w odpowiedni sposób użyjesz ją w ogrodzie, mogą skorzystać na tym zarówno kwiaty jak i warzywa.
Wiosna to świetny okres, by zasadzić pomidory, ale nie tylko. Polacy coraz chętniej decydują się na uprawę własnych warzyw czy owoców w zaciszu swojego domowego ogrodu i trudno się temu dziwić. Niedoświadczeni ogrodnicy jednak nie wiedzą, czego nie należy obok siebie sadzić, a co wpłynie korzystnie na sąsiednie plony. W przypadku pomidorów sprawa nie jest taka prosta, jaka mogłaby się wydawać. Jeśli zależy wam na jakości tych soczyście czerwonych warzyw, obok koniecznie posadźcie te rośliny. Efekty będę piorunujące.
Do niedawna wydawały się niemal niedostępne, dziś zajadają się nimi niemal wszyscy. Szparagi zyskały na popularności w ostatnich latach, co sprawia, że coraz częściej możemy je znaleźć w sklepach. Tak jest i tego roku, jednak obecne ceny jeżą włos na karku. Wiadomo, kiedy spadną na tyle, aby być dostępne na każdą kieszeń.
Egzotyczne rośliny od wieków fascynują nie tylko zapalonych ogrodników i smakoszy, ale również zwykłych ludzi, którzy po prostu lubią próbować nowych rzeczy. Ta roślina wyjątkowo wpadła w oko Polakom. Okazuje się, że można ją z powodzeniem uprawiać w naszym kraju. Ten kształt i smak zapadną w pamięci na bardzo długo.
Niepozorna roślina rośnie dziko w Polsce, często uznawana za chwast, tymczasem w krajach Europy Zachodniej osiąga niebotyczne ceny. Możesz nawet nie wiedzieć, że w twoim ogródku kryje się taki rarytas.
Sianie ogórków to nie tylko obowiązek każdego zapalonego ogrodnika — to również przyjemność i okazja do relaksu i odpoczynku dla głowy, szczególnie po stresującej pracy. Podczas wysiewu warto pamiętać o kilku fundamentalnych zasadach. Jeśli je zachowamy, będziemy mogli cieszyć się obfitymi, dorodnymi warzywami.