RolnikInfo.pl Zwierzęta Do sklepów trafi chleb z mączką z owadów? KE nie pozostawia złudzeń, wydała rozporządzenie
Fot. Getty Images/Canva

Do sklepów trafi chleb z mączką z owadów? KE nie pozostawia złudzeń, wydała rozporządzenie

28 stycznia 2025
Autor tekstu: Julia Czwórnóg

Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka, jako składnika produktów spożywczych. Wiadomo, że owady będą mogły trafiać do wielu wyrobów, w tym m.in. do pieczywa. W jaki sposób dowiemy się, że kupujemy jedzenie z dodatkiem sproszkowanego mącznika?

Komisja Europejska zatwierdziła nowy dodatek do żywności

Komisja Europejska opublikowała w ubiegłym tygodniu rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89), które pozwala na wprowadzanie na rynek nowego rodzaju żywności, w postaci proszku z całych larw mącznika młynarka. Warunkiem jest, że owad zostanie poddany promieniowaniu UV. Proszek z owadów trafi do wielu produktów spożywczych, takich jak sery, dżemy owocowe, przetwory warzywne.

Sproszkowane larwy mogą zostać użyte również do żywności na bazie makaronu, przetworzonych produktów ziemniaczanych, czy pieczywa. Skąd dowiemy się o obecności proszku z owada w produkcie?

Zapomniany wirus przy granicy z Polską. Mleczarnie toną w mleku, rolnicy liczą straty
Groźna choroba przy granicy. Sąsiedzi muszą zabijać zwierzęta, ostrzegają Polskę

Artykuły zawierające mącznik zostaną odpowiednio oznaczone

Z pewnością produkty zawierające proszek z mącznika, zostaną odpowiednio oznaczone, a obecność owada będzie wymieniona w składzie. Etykiety będą musiały ostrzegać, że taki dodatek może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na skorupiaki.

Raport Światowego Forum Ekonomicznego już w 2022 r. wskazywał, że owady są niewykorzystanym źródłem białka i mogą stanowić potencjalny sposób na walkę z ze zmianami klimatycznymi. Mączniki należą do tzw. novel food, czyli rodzaju żywności, która definiowana jest jako innowacyjna, wytworzona przy pomocy nowoczesnych technologii i procesów produkcyjnych. Oprócz owadów są to także algi morskie, nasiona chia czy stewia.

Czy w Polsce zakupimy już produkty z dodatkiem mącznika?

Czytaj też: Tysiące kontroli gospodarstw po śmiertelnych zatruciach dzieci. Posypały się kary

W Polsce zakupimy produkty z dodatkiem mącznika

W Polsce mamy już dostępne produkty, które zawierają w składzie larwy mącznika. Przykładowo, sieć Carrefour zaoferowała batony proteinowe, mąkę proteinową ze świerszczy, chipsy z czosnkiem i wasabi czy "Chrupiące robaczki" z chili albo solą.

Dostępność produktów była najszersza szczególnie w segmentach Carrefour BIO. Sieć podkreślała, że " hodowla owadów ma zdecydowanie mniejszy negatywny wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt i jest rozpatrywana jako rozwiązanie mające na celu zapewnienie zrównoważonego wykorzystania zasobów do produkcji żywności".

Wiele wskazuje na to, że tego typu produkty będą produkowane na szerszą skalę. Być może już wkrótce na półkach sklepowych będziemy mogli wybrać pieczywo z dodatkiem sproszkowanego owada.

Skażony towar z Rosji zatrzymany w Polsce. Służby ujawniają zawartość
Grypa ptaków nie odpuszcza. Stwierdzono kolejne ogniska choroby
Obserwuj nas w
autor
Julia Czwórnóg

Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej, obecnie studentka Produkcji Medialnej. Zawsze na bieżąco z nowinkami technologicznymi, prywatnie wielbicielka sportu, w szczególności tenisa i siatkówki. Kiedy nie piszę, oglądam mecze i filmy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś