RolnikInfo.pl Wiadomości Brytyjczycy nie chcą polskiego drobiu. Salmonellą zatruło się już kilkaset osób
unsplash.com / fot. Brian Chan

Brytyjczycy nie chcą polskiego drobiu. Salmonellą zatruło się już kilkaset osób

19 marca 2022

Wskutek zatrucia, które dotknęło aż kilkaset osób, brytyjskie władze zdecydowały się wycofać ze sprzedaży trzy produkty drobiowe, w skład których wchodzi mięso drobiowe z Polski. Sprawa jest wyjaśniana, lecz wiele wskazuje na to, że bakterie salmonelli znajdowały się w mięsie sprowadzanym z kraju nad Wisłą.

Drób z Polski i salmonella w Wielkiej Brytanii

Wskutek zatrucia salmonellą ucierpiało kilkaset osób. Jak podaje Daily Mail, drób, który trafił do Wielkiej Brytanii, był już w postaci przetworzonej i sprzedawany jako kawałki kurczaka w panierce i gotowe kotlety z piersi kurczaka.

Produkty trafiły do sklepów spożywczych na terenie całej Wielkiej Brytanii. Według Daily Mail zatrucie salmonellą odnotowano u 480 osób, a trzy z nich wymagały hospitalizacji.

Panierowane kawałki kurczaka, czyli tzw. nuggetsy są produktem często wybieranym przez rodziców dla swoich dzieci. Spośród całej grupy chorych na salmonellę, aż 44% jest poniżej szesnastego roku życia - podaje brytyjska strona internetowa.

Zagrożenie salmonellą

Brytyjskie media donoszą, iż organy nadzorujące publiczny sektor zdrowia odnotowały pięć przypadków śmierci, do których mogło przyczynić się zakażenie salmonellą.

Jak dodają, sprawa nie jest obecnie do końca wyjaśniona i nie wiadomo, czy salmonella była głównym (czy też dodatkowym) czynnikiem, który zaowocował tak tragicznym finałem.

Daily Mail napisało na swojej stronie internetowej:

Pewna liczba krajów europejskich, włączając w to Irlandię, odnotowała prawie 100 alertów dotyczących salmonelli w chłodzonym i mrożonym drobiu z Polski od początku zeszłego roku. Możliwe, że setki - lub nawet tysiące - przypadków tej choroby pojawiło się na naszym kontynencie w ciągu ubiegłego roku.

Służby zaapelowały do mieszkańców Wielkiej Brytanii o ostrożność, a także zwrócenie uwagi na odpowiednie przechowywanie kupowanego mięsa i produktów mięsnych.

Zapraszamy na Twittera Rolnik Info twitter.com/rolnikinfo

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

Źródło: dailymail.co.uk

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Więckowska

Z wykształcenia muzyk, filozof i polonista. Stanowisko wydawcy i redaktora w na portalu RolnikInfo jest moim debiutem w branży dziennikarskiej, choć praca ze słowem pisanym towarzyszy mi od wielu lat.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@rolnikinfo.pl
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś